2011. nov. 29.

Heltai Jenő: A jó tipp



- Két úr a turfon –


AZ EGYIK Hogy van, kedves Pacolay úr?

A MÁSIK Köszönöm, melegen.

AZ EGYIK Hallom, most nősült. Eddig nem volt alkalmam gratulálni, most teszem.

A MÁSIK Melegen köszönöm.

AZ EGYIK Hallom, szép hozományt is kapott?

A MÁSIK Megjárja. Húszezer koronát. Éppen most vettem át az apósomtól.

AZ EGYIK És kijött a turfra, hogy egy kicsit megforgassa. Huncut ember maga, egyszerre akar meggazdagodni. De igaza van, csak így lehet. És hogy lássa, kivel van dolga...

A MÁSIK Kérem, én nem játszom....

AZ EGYIK Jó, jó, ne szakítson félbe. Minket régi barátság fűz egymáshoz és mi tűrés-tagadás, bizony illett volna, hogy egy kis nászajándékkal kedveskedjem önöknek. De mit vegyen az ember, Mondjuk, hogy már megvettem önnek azt a halkészletet vagy azt a gyümölcstartót, amiből hat darabot már kapott. Mit ér vele?

A MÁSIK Semmit. És igazán kár...

AZ EGYIK Ne szakítson félbe. Tudom, mivel tartozom öreg barátomnak. Most kap tőlem valamit, ami egy csapásra boldoggá teszi, gazdag emberré. Valamit, ami töbet ér mind a hét halkészletnél és gyümölcstartónál. Egy jó tippet.

A MÁSIK Kérem...

AZ EGYIK Ne okoskodjék! Menjen a bookmakerhez, és a harmadik futamban fogadja meg minden pénzével Vakapád II-t. Biztosan nyer, és nagyot fizet, nyolc-tízszeres pénzt. Nekem maga a tulajdonos mondta, a zsoké mondta, a tréner mondta... legyek egészen őszinte? Maga a ló mondta.

A MÁSIK Ön azt hiszi, hogy...

AZ EGYIK Még mindig itt van? Hagyja, hogy a lovat lefogadják az orra elől? Ha én adok magának egy tippet, arra mérget vehet. Tegyen rá ötezer koronát, ha nem meri az egész pénzét megkockáztatni... kap érte negyvenet. Negyvenezer korona! Csinos nászajándék egy szegény ördögtől, mi?

A MÁSIK (Elrohan, rátesz Vakapád II-re ötezer koronát, de nem kap érte negyvenezret, mert a ló állva marad a startnál, és hatszáz hosszal utolsó lesz)

AZ EGYIK Állva maradt a startnál! Pecs! Vis major! Force majeure! De ha elindult volna...

A MÁSIK Ez a maga jó tippje? Ez a...

AZ EGYIK Nem kell izgulni kedves Pacolay úr, csak nem izgulni. Behozzuk, már be is hoztuk...

A MÁSIK Már be is hoztuk?

AZ EGYIK Talán nem? Hiszen itt van a negyedik versenyben az a jó Hejje-hujja, ilyen öreg ló, kilenc az egyhez, tíz az egyhez, tizenöt az egyhez, úgy nyer, ahogy akar, mert ez a ló pullolva van, édes öregem, erre a versenyre van pullolva, a millenium óta várnak vele erre a versenyre, és ma esedékes, mondta a tulajdonos, a tréner, a zsoké.

A MÁSIK A ló is mondta?

AZ EGYIK Nem, a ló nem mondta.

A MÁSIK Azért! (Elmegy, és rátesz Hejje-hujjára újabb ötezer koronát. A ló negyedik lesz)

AZ EGYIK Nem értem, bizony isten nem értem. A ló úgy ki volt próbálva, mint egy bivaly... Valaminek közbe kellett jönnie, mindjárt megtudom, mi történt? (Elmegy, és öt perc múlva diadalmasan visszajön) Hát persze! A ló lesántult. Erről senki sem tehet. Pecs! Vis major! Force majeure!

A MÁSIK De ha le nem sántult volna...

AZ EGYIK Még kérdezi? Hát nem látta? A távoszlopnál úgy jött, mint a veszekedett fene.

A MÁSIK Finom ember maga! A nászajándéka eddig benne van tízezer koronámba. Mit csináljak, ha a feleségem megkérdezi, hogy hol a pénz?

AZ EGYIK Csak nem izgulni, kedves Pacolay úr, csak nem izgulni. A pénzt egyszerre visszahozzuk, most van egy holtbiztos verseny, egy paris favorittal, amelyet nem lehet megverni; menjen és fogadja meg Csigabigát, Tokio aus der Ezredlánya, és aztán kezet fog nekem csókolni...

A MÁSIK (Elmegy, megfogadja Csigabigát, Tokio aus der Ezredlánya, és elveszti az utolsó tízezer koronáját is. Ájultan távozik a versenytérről)

AZ EGYIK (vállvonogatva néz utána) Ej, mit! Azt fogja hinni, hogy szerelemből házasodott!

(Forrás: Lóverseny 18-22. old. – Erik Kiadó Bp., 2005.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése