2012. jan. 31.

Zsadányi Oszkár: Mindenki szolgája

Az úgynevezett „élményregények” egyre növekvő áradatában külön figyelmet érdemel Zsadányi Oszkár „Mindenki szolgája” című könyve. Hetvenezer munkaszolgálatos éveken át tartó, magyar és német rendezés alatt végtelen sok felvonásból álló tragédiájának könyve a „Mindenki szolgája”. Zsadányi Oszkár újságíró és az eseményeket az iszonyat, az életveszély drámái pillanataiban is a riporter éles szemével figyelte. Ezért nincs szüksége hatásfokozó színezésre, ezért ér el az írói mértéktartás eszközeivel olyan hatást, hogy könyve kiáltó vádirat hatvan egynéhány ezer munkaszolgálatos gyilkosai ellen.

„Mindenki szolgái” voltak a munkaszolgálatosok, mindenki kiszolgáltatott áldozatai, csak az ukrajnai orosz paraszt segítette őket kenyérrel, jó szóval. Zsadányi könyvének ajánlása és néhány legszebb fejezete a névtelen orosz paraszt emberségéről szól.
(gy. L.)

(Forrás: Fényszóró 12. sz., 1945. okt.10.)

2 megjegyzés:

  1. Valamikor olvastam ezt a könyvet. Még ma is borzongok egyes helyzetek leírásától. A mai nemzedéknek fogalma sincs min mentek keresztűl egykor emberek, és emberek ezrei. Kellene tudniuk? Vagy jobb ha semmit nem tudnak?

    VálaszTörlés
  2. Olvastam. Borzalmas. Mindig borzalmas ami igaz?

    VálaszTörlés