2012. jan. 25.

Sebők Zsigmond: A milliomos fia

Ifjúsági irodalmunk különösen érzi Sebők Zsigmond elhunytát. A kisgyerekeknek ő volt legkedvesebb írója; az ő kedves, naiv kedélye, friss és dús leleménye, vidámsága, elbeszélésének egyszerű bája nehezen lesz pótolható, mert míg olyan íróink, akik a serdültebb ifjúságot tudják jó olvasmánnyal ellátni, szép számmal vannak, a tíz éven aluli kisgyerekek számára alig tud újabb irodalmunk mást, igazán jót adni, mint Sebők műveit. Még szerencsénk s mindenesetre nagy nyereségünk, hogy elhunyt kitűnő írónknak több könyvalakban még kiadatlan műve maradt, amelyek remélhetőleg rövid idő alatt sorban a közönség elé fognak kerülni.

Most jelent meg köztük az első, egy kis ifjúsági regény, A MILLIOMOS FIA címmel. Sebők Zsigmond, aki elsősorban mint furcsa és humoros állattörténetek írója állt a gyermekek előtt, ebben a könyvében a mai fővárosi életbe vezeti őket s ebből mond el egy bájos, naiv történetet. Egy szegény fiú a hőse, aki bejut egy milliomos házba s belépésével meghozza oda a szerencsét: előbb a gyógyulás útjára vezeti a család egyetlen, beteges, elkényeztetett gyermekét, aztán megmenti a család válságba jutott vagyonát is. A gyermeki egészség és okosság diadala ez a könyv; kedves, derűs hangú jeleneteit bizonyára nagy élvezettel fogják olvasni a fiatal olvasók s mint az igazán jó ifjúsági könyveknél lenni szokott, kedves kapnak tőlük elolvasására a szülők is. Így az ifjúság számára írt könyv az egész közönség könyve lesz.

A Franklin-Társulat igen szép kiállításban adta ki Sebők Művét Moldován Béla kedves rajzaival. Ára díszes kötésben 5 korona 20 fillér.

(Forrás: Vasárnapi Újság 63. évf. 1916. 52. sz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése