2012. márc. 10.

Gróf Bethlen Margit: Majd; A város


Gróf Bethlen Margit új könyve. Két kis regény van gróf Bethlen Margitnak új könyvében. Majd a címe az egyiknek, A város a másiké. Az egyik érzelmes történet egy nőről, aki teljesen passzív, ábrándban élő lény, az élet szépségei és örömei elsuhannak mellette, megmutatják magukat neki, szítják örök sóvárgását és aztán eltűnnek, mert neki soha sincs annyi akarata, hogy utánuk nyúljon.

Az életből úgy megy ki, mikor éppen először valami cselekvésre, a szerelem után indulásra határozta magát, mint valami árnyék. Ezt a nőtípust az írónő sok finomsággal és gyöngédséggel, formában is eléggé összefogva írta meg és többnyire el tudja kerülni a legnagyobb veszedelmet, a szentimentalizmust.

A város című kis regényben is sok a jó vonás. Magva egy falusi úriasszony tragédiája, aki makacsul ragaszkodik a falusi röghöz és sorba mind elragadja tőle mindazokat, akiket szeret, a gazdagabb, viharosabb és csillogóbb életet ígérgető város. A téma jól van megfogva, de kissé hézagosan, sőt homályosan megírva, az írónő formai készsége itt nem olyan biztos, mint az előző történetben. A kötetet a Singer és Wolfner cég adta ki.

(Forrás: Vasárnapi Újság 67. évf. 12. sz., 1920. jún.27.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése