2012. márc. 10.

Törzs Jenő: A fekete futár


Törzs Jenő a mai magyar színészet egyik büszkesége. Rendkívüli munkaerő, évek óta csaknem minden nap játszik a Magyar Színházban s mindig nagy, sőt néha abnormisan nehéz szerepeket, finom és fogékony intelligencia, amely mindig teljes megértéssel fogja fel az író szándékát, sokoldalú ábrázoló képesség, amely hozzá tud idomulni a legkülönbözőbb színpadi alakokhoz és mindent biztos készséggel ábrázol.

Sikerben keveseknek volt több része, mint neki, a közönség mindig mellette állt, minden szereplése csak fokozza népszerűségét. Most új téren próbál sikert aratni az irodalomban. Regényt írt, amely most jelent meg egy szép kiállítású kötetben, A fekete futár címmel. A siker most sem fogja elhagyni, mert regénye becsületes, kitűnően megkomponált és érdekesen elbeszélt munka. A fantasztikum határán mozog a témája, ahol átlépi a határt, hol visszatér a realitás talajára, de hangulatban és stílben azért egységes marad, az író biztos kézzel tartja mondanivalója gyeplőit.

Egy emberről szól, aki folyton harcban áll az árnyékával, mert ez az árnyék szimbolizálja kétségbeesett, dühös szerelmét egy abnormis szerelmi berendezkedésű kegyelmes asszonyhoz. A harcban a regény hőse a túlizgatottság olyan állandó feszültségében é,l amelynek csak egy gyönge lökés kell, hogy az őrültségbe csapjon át s ez az izgatott légkör adja meg a regény hangulatát. Az egész cselekmény tele van feszültséggel s az író ereje abban nyilvánul leginkább, hogy ezt a temparaturát eleitől végig tartani tudja ellankadás és félresiklás nélkül. Megvan az a művész készsége, hogy a legizgalmasabb dolgokat a legegyszerűbb módon tudja elmondani, elbeszélő módja élénk, temperamentumos, de fegyelmezett és mértéktartó. Ugyanilyen fegyelmezett a komponálása is: az egész regény olyan egységes, mintha egyetlen lélegzetvétellel volna írva. Talán az író szándéka szerint való, de mi hiánynak érezzük, hogy a történet realisztikus elemekből összeszőtt háttere kissé halvány és határozott kontúrok nélküli, annyira, hogy semmiből sem lehet megállapítani, mely országban vagy mely nagyvárosban pereg le a cselekvény, - s mi érzésünk szerint a teljes hatáshoz szükséges volna a fantasztikus elemeknek szorosabb bekapcsolása a realitásba.

A téma felfogásában és kiképzésében Törzs regénye modern német regényekre emlékeztet, - nem bizonyos meghatározott regényekre, hanem a modern fantasztikus német regényírás módszereire és stílusára. Egyébiránt a regény ugyanazokkal a tulajdonságokkal válik ki, amelyek szerzőjét mint színészt kitüntetik s mindeneket meggyőző bizonyítéka annak, hogy Törzs művészete egységesen kiképzett, szerves világfelfogáson alapul. A regényt a „Színházi Élet” kiadóhivatala adta ki.

(Forrás: Vasárnapi Újság 67. évf. 13. sz., 1920. júl.11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése