2012. márc. 10.

Kárpáti Aurél: A búsképű lovag


Kárpáti Aurél gyűjtötte össze e cím alatt a lapokban megjelent irodalmi cikkeit. A címet a könyv első cikkétől kapta, amely Cervantesről és halhatatlan lovagregényéről szól. Vannak aztán a könyvben cikkek a legkülönfélébb írókról és irodalmi kérdésekről. Dosztojevszkij, Gancsarov, Bocaccio, Kemény Zsigmond, Cholnoky Viktor, Justh Zsigmond, Lovik Károly, Krúdy Gyula néhány vonással odavetett arcképei, szélesebb vagy szűkebb átfogójú irodalmi témák, mint a regény fejlődése, a mese problémája, az író és olvasó viszonya stb. váltakoznak az egyes írók személyéhez kötött cikkekkel.

Kárpáti művelt és gondolkozó író, a világirodalom mindenféle mezőin járt, sokfelől hozott magának szép emlékeket, sokféle problémát átgondolt és nem egy olyan megfigyelésre bukkant, amelynek hasznát veheti az irodalom körül teljes tudományos fölszereléssel járó kutató is.

A hangja nyugodt, temperált és rokonszenves, nincs meg benne a modern kritikusoknál oly gyakori és oly ellenszenves osztentáció, lehetőleg egyszerűen fejezi ki magát, de azért színesen, érdekesen ír. Egyénisége kissé puha és határozott körvonalak nélküli, de van benne erős írói becsületesség, amely mindenképpen vonzóvá teszi könyvét. A testes könyv a Táltos kiadásában jelent meg.

(Forrás: Vasárnapi Újság 67. évf. 13. sz., 1920. júl.11.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése