2012. jan. 15.

Magyar Elek: Pesti históriák

Magyar Eleknek valóságos specialitása a régi Budapest. Ismeri minden kövét, azt is, ami még megvan és azt is, amit már rég lebontott a kőművesek csákánya. Gondolatban vissza tud menni a régi kedves belvárosi utcákba, átéli sajátságos hangulatukat, beleskelődik a lakásokba, meghallgatja a nótát, amit a krinolinos vagy turnürös kisasszony kiver a zongorán, elmulat a pletykákon, amelyeket suttogva mesélnek híres színésznőkről, orfeumi csillagokról, mágnás urakról és úrhölgyekről. Beül a boltíves ódon kávéházakba, ahol szivarfüstös levegőben csörögnek a biliárdgolyók, egy asztalnál írók és színészek anekdotáznak, egy másik asztal a nevezetes krakélerek tanyája, a harmadiknál komoly, jól táplált polgárok panaszkodnak a drágaságra és szidják a Tisza-kormányt. Ki-kirándul húsvéthétfőn a Gellérthegyre, Pünkösdkor a Svábhegyre, rózsanyíláskor a Margitszigetre és elméláz a fák alatt a régi emberek régi dolgairól. Tud minden nevezetes anekdotát, ismer minden tipikus alakot, gondolatban járt minden mulatóhelyen, a régi szállodákban, de ott van a falkavadászatokon és a lóversenytéren is.

Apró képekben írja meg emlékeit és történeteit, melyeknek olyan a hangulata, mint a régi évtizedekből maradt acélmetszeteké és elsárgult, ódivatú fotográfiáké, amilyenek most is vannak még a családi albumokban és egy elmúlt kort idéznek fel bennünk, amelyben az életnek még megvolt a szépsége, a városnak még volt saját jellemző hangulata, voltak különleges arcvonásai, mert még nem olvadt bele teljesen az internacionális nagyvárosi egyformaságba.

Magyar Elek könyve, mely Pesti históriák címmel most jelent meg, ezt a még magyar és lokális ízű Budapestet örökíti meg szeretettel, melankolikus gyönyörködéssel. Nagyon kedves és érdekes könyv, sokan kellene hogy olvassák, mert a mainál jobb, tisztább és boldogabb levegő árad belőle és mert megmutatja ennek a sokat szidott és szívünknek mégis kedves Budapestnek a lelki gyökereit.

(Forrás: Vasárnapi Újság 67. évf. 1920. 9. sz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése