2012. máj. 13.

Csokán Pál: A pipacs



            Szőkesárga gabonatengerben száz hullámgyűrű reng, kereng, fut ide-oda. Délibábok árja borítja, átjárja. Mosoly ragyog a menny boltozatján. Illat s fénysugárban fürdik a föld, ég. Lágyan, halkan, bűbájos dallam zsong, suhan a légben. Édenkerti táj, színes álomkép a vidék. Körül, messze-közel, szerelmesen ölelkezik szellő és kalászerdő. Ím, emitt, mint egy szobor áll egy szál asszonyszép virág: a pipacs. – Hideg, ihletetlen, érintetlen. Kacagva, gúnyolva szól, néz szerte. Oh, oh, ledérek! Változik a kép.

            Felhő támad, haragos, setét. Forr, dagad; gyorsan, rohanva terül szét. Egyik széles karja az eget takarja, a másik lent lohol, nekidűlve szántja a földet. Villám cikázik. Reszket a mindenség. Hűl, hűl a lég. Hideg van. Nyilalló fájdalomtól sziszeg fűfa. Megered, hull, szakad az eső. Jégszem cserdül a tetőn. Jég. Jég esik. Sűrű nagy szemek kopogva, dübörögve sújtanak le. Jaj; vége mindennek, ami törékeny, ami élő.

            Azután... temető a határ; rút sárkovász a föld; ronda dudva bűzlik a százszorszép virágok s kalásztenger helyén. Ameddig ellátni; sehol semmi élet, csupán csak egy szál virág él, virít: a pipacs. Napsugár, vihar, jég, villám azon tisztán hagyta pár táját. Eleven, ragyogó most is. Szinte gőgös. Vérpiros szirma szánalommal mosolyog, integet jobbra-balra: oh, oh, gyengék, törékenyek.

            Napfordultán felderült, szürke-kék az ég: fakó, lanyha a levegő. Hűs szellő suhog, harmatcseppekben titkos édességet, illatot csókol ajaka. És a pipacs a szép, erős, kevély, ki annyi megpróbáltatás alatt alig rezdült és meg nem hajolt, egy harmatcsepptől ittasulva, szerelmében lepergeti szirmait.

            Éva története ez is.

(Forrás: A Jövendő – Irodalmi, művészeti és kritikai szemle – I. évf. 11.sz. 1910. júl.15., Hódmezővásárhely)

2 megjegyzés:

  1. A Nagyapám írta!!!!

    :)

    dr. Csokán Péter

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dr. Csokán Péter!

    Gratulálok Nagypapájához! Örömteli lehet ilyen szépen író nagyszülő unokájának lenni!
    Ha megtisztelne további írásokkal, emlékekkel Nagypapájával kapcsolatban, megköszönném, az Olvasók is biztosan nagy örömmel fogadják!

    Szeretettel üdvözlöm:
    Rieger Ilona

    VálaszTörlés