2020. jan. 15.

Czelder Márton (1833-1889): Őszszel



„Elhullunk, mint a fák levelei.”
Ezsaiás 63, 6.

Künn a természetben hervadó virágok,
Hulló és megszáradt levél a mit látok.
Ilyen az élet is, hullnak örömei,
Mint fák és virágok sárgult levelei.

Mi is lehullunk majd, nyugalomra térünk,
Boldogok ha midőn a révpartra érünk,
Elmondhatjuk hiven futottam pályámat,
Add meg én Jézusom égi koronámat!

Oda a tavasz és nyár ékessége. Mindenütt hulló levelek, hervadó virágok, a hanyatló természet bús jelenségei látszanak. Nincs a mezőnek virága, a természetnek mosolygó tekintete. Az őszi ködhöz hasonló borus érzés száll lelkünkre. A természet hervadása életünknek példázata. Mi is virulunk korunk szép tavaszán; az öröm mosolya, ragyogó fénye játszik arczunkon, tekintetünkön. Majd az élet közép korában, mint a természetre a nyári időben, munka és verítékezés vár reánk magunkért, szeretteinkért, embertársainkért, egyházunkért, hazánkért, nemzetünkért. De miként a nyár hanyatlásával, lassan bár, de fogy a nap ereje; mi is, ha életünk a délpontot meghaladta, fogyatkozunk erőnkben, mind hova tovább gyengülünk, míg végre a virulást s munkabiró szakot, hervadás váltja fel, majd a falevélhez hasonló lehullás követi.

Hát ez-é a mi osztályrészünk? Avvagy, mi sem vagyunk-e tartósabbak a falevélnél, a mező virágainál? Oh, hisz igy sorsunk fájdalmasabb, mint a hulló leveleké s hervadó virágoké, melyek nem érzik a virulás örömét, s nem érzik az elmúlás fájdalmát. Nem igy van, ne búsulj kedves olvasó keresztyén felebarátom. A mindent bölcsen intéző jó Isten, miként a hervadás után a természetnek hoz uj életet, tavaszt és virágzást, minket, kik sokkal drágábbak vagyunk fűnél, fánál, virágnál s az egész természetnél, ha lehullunk is, mint a fák levelei: örök életre méltóztatott. Az örök életet hirdeti a természet megujulása, az örök élet hitét tanitja szent vallásunk gyermekségünktől fogva; e hit kisérőnk és buzditónk az élet terhes munkájában, és sokszor szivünket elboritó keserveiben; örömeink elvesztésénél, kedveseink koporsójánál. E hit mondja nekünk, ember! te az Isten képét hordozod e földön, halhatatlan vagy, igazán és nemesen futott pályád végén az idvesség koronájával vár reád az az áldott Jézus, ki már földi életben tudományának mennyei fényével előtted járt; mint egy feláldozó hű testvér vigyázott gyermekségedre, ifjuságodra, erősitett, bátoritott a férfi kor küzdelmeiben. Ne félj, csak higyj, ne félj. Bár élted hervad s lehullasz, mint a fák levelei, míg poraidra, hogy a feltámadás napjáig csendesen pihenjen, vigyáz; lelkedet magához öleli az ég dicsőségébe, hol nem fogsz látni hervadást, de a menny viruló tavaszának el nem muló mosolya hervadatlan virágai gyönyörködtetnek mindörökké!

Midőn az ősz hervadó képe, a hulló falevelek emlékeztetnek elmulásunkra, s ez emlékezet busongó érzelmeket költ bennünk: ime a vallás igy vigasztal, hogy eloszlassa kétségünket s borulatunkat. Azonban, hogy ezen vigasztalást egész teljességében érezzük, a az örök élet boldogságára számot tarthassunk: mint gyermekeknek, ifjaknak, felnőtteknek, sőt még az öregeknek is, az élet egyes szakaival járó munkát, kötelességet hiven kell teljesiteni, az örömet nemesen élvezni, a fájdalmat, csalódást, panasz, zugolódás nélkül hordozni. A gyermeknek, ifjunak, hajadonnak, Isten félelmében, lelki alázatosságban kell nőni és virágozni, szivének tisztaságát, ártatlanságának erejét hiven megőrizni. A férfiunak, a nőnek, az apának és az anyának magáért, az övéiért, vallásáért, hazájáért, nemzetéért és segélyt tőle váró ember keresztyén társáért Istenbe vetett bizalommal, kitartó hűséggel munkálkodni, s minden jót cselekedni. Az öregnek, ki már nem birja a munkát, az ifjak előtt, a nemesen futott pálya tetteivel, s a hitnek mindent Istenre hagyó bizalmával kell ragyognia. Igy élvén keresztyén olvasóm és embertársam: ne félj a hervadástól, mert ha a vallás, erény és tiszta erkölcs virágaival, gyümölcseivel gazdag volt életed: az örök élet virányára ringat át a halálnak álma.

Forrás: Vasárnap – III. évf. 5-6. sz. Felső-Bánya, 1881. okt. 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése