2020. jan. 15.

Czelder Márton (1833-1889): Advent




Lelkek ura, ég királya
Dicsőségünk koronája,
Áldott Jézus jővel-jővel,
Szállj be hozzánk és ne hagyj el.

Szivünk óhajt, várva-várunk;
Te légy a mi erős várunk,
Sebeinknek enyhitője,
Idvességünk megszerzője.

Igy sóhajtunk fel ez adventi időben, mely előkészület Krisztus Urunk áldott születésének ünnepére az emberiség váltságának ama dicső napjára. Várjuk azt ma, akit a szent atyák vártak, de eljövetelének nem örvendhetnének; várjuk azt, kinek eljövetelén egykor a menny és föld öröméneke egygyé olvadott. De hiszen Ő, az Úr Jézus eljött ezelőtt 1881 esztendővel; megfutotta földi pályáját, élete, tettei és szavait örökre itt hagyván, vissza ment az Atyához, az ég halhatatlan dicsőségébe. Miért várjuk mi őt, ki nem jön le többé az ég dicsőségéből; miért várták őt kegyes apáink szent buzgalom áhitatával, s a lélek mennyei reménységével? Azért, hogy lelkökbe szálljon, ő a lelkek ura; hogy jelenlétével megszentelje a szivek érzelmeit, megáldja a családok örömét s megenyhitse azoknak fájdalmát.

Boldogok, a kik várták őt, a kikhez beszállott, a hitnek az Istenben aló bizalomnak az egymás iránti szeretnek az imádkozásnak és könyörületnek annyi kincsét hagyva ott, hogy az által a család a szük élet viszonyok, vagy csapások idején is megmaradhasson; jobb jövőt remélhessen és saját környezetében, vallásában vigasztalást találhasson.

Ezért várták őt a mi kegyes elődeink, s hogy hozzájok beszállt a mennyei vendég, s gazdag kincseit hagyta nálok a vallásos erkölcsi életnek, az egyház iránti buzgalomnak, a kegyessé nemes tetteinek: mutatja az, hogy ők hittel éltek; hittel szenvedtek az üldözések és csapások idején; hittel védelmezték szent vallásunkat, hittel épitettek templomokat iskolákat, s példájokkal növelték a mi lelkünket is. Mi is várjuk az Urat, nekünk is szükségünk van a mennyei vendég jótéteményeire; mert mi is szükölködünk, szegények vagyunk a hitben, szeretetben, s a mennyei javakért való buzgalomban. Sokan szegények testvéreink közül a mindennapi kenyér, az egészség, békesség dolgában is. Várjuk Jézust, az ő közeledtével a vallásos hívő életnek, Istenben vetett bizalomnak, szeretetnek, egymás megértésnek köztünk való megujulását! Ő eljő hozzánk mint megigérte, hogy velünk marad a világ végezetéig. Várjuk őt, szivünkben, családunkban, gyülekezetünkben; de készitsünk neki méltó szállást; porozzuk ki lelkünk házát, tisztitsuk meg szivünket a vétkes indulatoktól, a világi dolgok szeretetétől; a hiuságtól, irigységtől, szeretetlenségtől, s minden a Jézus vallásával, szent hitünkkel, evangyéliomi keresztyén voltunkkal össze nem egyeztethető tisztátalan dolgoktól! Várjuk őt a házastársak egymás iránti meleg szeretettel; az apák és anyák gyermekeiknek az Úr félelmében növelése s gyarapitásával; várják az ifjak az ártatlanságban való ragyogásukkal, a gyermekek szüleik és tanitóik iránti engedelmességökkel; az öregek követendő példáikkal, a gazdagok alázatosságukkal, a szegények reménységökkel, a sirók könnyeikkel, az özvegyek és árvák fohászaikkal, a betegek Istenben való bizalmukkal. Várjuk őt mindnyájan, de készüljünk ez adventi napokban az ő elfogadására, tisztitsuk meg szivünket, készitsük el házunkat, mossuk meg a bünbánat könnyeivel lelkünket, hogy az Úr tiszta helyet találjon nálunk, velünk maradjon, s minket oly néppé és nemzetséggé tegyen, a kik Istent félik, kegyes életet élnek, egymás iránt való szeretetökben, szegényeiknek ápolásában, a vallás, egyház, haza és nemzet iránti szeretet és buzgalom által dicsérik az Urat, s ebben és ez által keresik földi békés nyugalmukat, mennyei örök idvességöket.

Az adventi készülethez pedig a minden kegyelem és erő Ura, adja nekünk a maga kegyelmét és Szentlelkét!
 
Forrás: Vasárnap – III. évf. 9-10. sz. Felső-Bánya, 1881. nov. 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése