2020. jan. 15.

Nagy Imre: Egyedül




Utazásom el vala határozva. A búcsú jó szüleimtől s a kedves rokonoktól nagyon érzékeny volt. Midőn leváltak nyakamról édes anyámnak összekulcsolt kezei, s midőn atyám még egyszer szorítá meg remegő kezével az enyémet, még sokáig hangzott fölembe s messze messze kísért az utolsó, a búcsú szó: Isten veled! Isten veled! Elváltunk, s én kidobatva mintegy a nagyvilágba, egyedül maradtam emlékeimmel.

Azután messze távol jártam. A haza, hol szeretteim éltek, amaz egyszerű fehérfalusi templom, melyben érettök annyiszor imádkoztam, rám nézve csak a kegyeletes emlékezés tárgyai maradtak.

Kicsinynek szűknek találtam a kört, melyben éltem, szemem messzebb látni vágyott, de e vágyamat utazó kocsink keskeny falai s ablakai gúnyolni látszottak. Kitekintettem. Vadregényes sziklás hegyek közt kemény kőágyában tovahömpölygő sötét vizet láttam. Együtt utaztunk az Elbe folyóval. Mindketten futva siettünk tova: ez a tenger felé, én a nagyvilágba. Lenn a habok hátán ringó hajócska eszembe juttatá a költő sorait:

„Ím elbocsátlak éltem hajója!
Hol állsz meg egykor: nem tudom?!”

A hosszas hallgatás, önmagamba merülés, terhelő kezdett lenni, a múltak emlékei fájni, a jövőnek reményből szőtt lelkemben született álomképei szorongatni kezdtek. Menekülni kívántam önmagamtól. Az egyedül való társat keres: vizsgálódva néztem körül. Átellenben két ifjú ember beszélt élénken egymással: a nagy városok tarka élveit léha örömeit dicsérgették, s ajánlgatták egymásnak jó hangosan. Bosszúsan fordultam el tőlük, pajkos vidámságuk bántott. Mellettök gyászba öltözött férfi ült kis leányával, kinek szemeiben folyton ott ült a fájó könny. Valószínű, hogy a korán elköltözött hitvest és édes anyát illeté a férj komor gyásza, s az árva gyermek könnyűje. Az ily fájdalmakat kímélni, sőt tisztelni kell, s nekem nem vala bátorságom hozzájuk fordulni kérdéseimmel, melyek már ajkamon lebegtek. Néma maradtam s gondolám: ők mégis ketten vannak, s osztoznak a fájdalom terhében, de én, de én? én egyedül vagyok. Lám, lám, mily önző az ember, mindig csak a maga pillanatnyi kis bajait, fájdalmait tolja előtérbe. Ki tudja pedig, mily súlyos veszteség érheté e szegényeket?! Úgy látszott, nem óhajtanak közlekedni senkivel a gyászolók, én tehát a közelemben ülő három férfira kezdtem figyelni. Középkorú emberek voltak, kik nem gondolva másokra, s mint látszott, nem is óhajtva mások részvételét, saját üzleti dolgaikkal foglalkoztak. Ismét a kocsi ablaka felé fordultam, s szemem önkéntelenül azokat az árván meredező hegyormokat kereste föl, melyek jöttek és eltűntek sebesen haladó kocsink ablaka előtt. Nem találtam társra a velem együtt utazók között. .Tovább kínozott az egyedüllétnek érzete, majd megvigasztalt a remény: ott a tágas, az emberektől nyüzsgő világban találok barátra s nem leszek egyedül.

**

Elhatároztam, hogy Drezdának, a szászok fővárosának világhírű képgyűjteményét megnézem. Mikor aztán a képcsarnok festményeit szemtől-szembe láthatám és csodálhatám, s túl valék az elragadtatás első pillanatain, úgy érezém, mintha meglankadott volna bennem a művészet szeretete. Mint a madarat ösztöne s szárnya, mint a gőzkocsit a benne forrongó erő, úgy hajtott, úgy űzött, úgy vitt valami belső titkos elfojtott érzés képtől-képhez, tovább… tovább. Nagy embertömeg hullámzott körül a termekben, én tengernek néztem, melynek habjai között hányattatom, törékeny sajkámon, egyedül.

Tovább… tovább… a cél még messze van!

Egy vasúti tiszt részvétet s szíves figyelmet mutatott irántam. Segélye, útbaigazítása nélkül érzékeny veszteség érte volna anélkül is könnyű zsebemet. Jóakarata önzetlen volt, mert jutalmat nem kért s nem fogadott el tőlem unszolásomra sem. Benne valóban részvevő felebarátra találtam. De íme, a jelt adó harang megkondult, s válnom kellett tőle is. Elbúcsúztunk. Hallgatva ültem a gőzös kocsijának egyikében. A vonat megindult; előbb lassan nyikorogtak kerekei, majd gyorsabban kezdtek zörögni, kattogni, dübörögni; a gőzgép kéménye nagyot kohantott, egyet húzott, csöndesen kojtorgott, azután megint kohantott, majd sűrűbben, s végre egyenlő gyorsasággal száguldott tova vonatunk a vas síneken. Ráértem hallgatni, figyelni. A gőzös kéménye rohogott, a kerekek alattunk őrült sebességgel forogtak, sörögtek: zim, zim, zum, zum… katt, katt, zum… Kocsilámpánk fösvényül világítá meg a szendergő s boldog álomba merült utazótársakat. Künt a fekete éj egyformaságát ritkán egy-egy percre csak az őrházak ablakai világíták meg. Kocsink szegletében ott virrasztottam egyedül.

Ez az út nagyon hosszú volt nekem. Égető szomjúság gyötört, mit csak akkor vettem észre, s az állomás, hol kiszállanom lehetett, még messze volt. Nyugtalanság fogott el s vett rajtam erőt, majd tolvajláz futkosott át tagjaimon. Kinek panaszkodhatám? Kienyhített volna? Végre… végre…! Nordshausen: kiáltá a vonatvezető s a másik percben sietve rohantam ki a nyitott ajtón át… egy ital vízért. Pár hivatalnokon kívül, kik a teherkocsik körül foglalkoztak, senkit nem találtam, ki kínzó vágyamat kielégítni útba igazíthatott volna. A szomszéd vendéglő éttermében találtam csak fel s élvezém mohón az üdítő italt. Azután ott feküdtem egy szobában, betegen, erős lázban. Akkor azt álmodtam, gőzfördőben vagyok, majd úgy képzelém, mintha valami kegyetlen erős ellenség vízbe akarna fullasztani. Ott hánykódtam ágyamban, senki nem segített a szenvedőn; nem ápolt, nem vigasztalt jó lelkű barát, szerető társ; beteg voltam, szenvedtem… egyedül.

Egyszer csak mégis megvirradt számomra, folytathatám utamat, s végre célnál valék.

Kinyílt előttem az óhajtott pálya, munka várt reám, és én dolgoztam türelemmel megfeszített erővel. A munkát már nemcsak magáért szerettem nemcsak azért, amivel jutalmazott, hanem azért is, hogy felejtsem mellette s általa valahára azt, hogy egyedül vagyok. Olykor éreztem, hogy lankadok: meg valék fáradva. Enyhülést, új erőt akartam szerezni magamnak, lelkemnek, s a társas élet terén kiválasztám a helyet, hol vártak és fogadtak. Komoly derék férfiak, vidám nyájas családtagok között sem tudtam feledni, hogy egyedül vagyok. Szavuk nem szólt szívemhez, gondolatviláguk idegen volt lelkemnek, eszméim, vágyaim hidegen hagyták őket, a különben nyájas idegeneket. Elhagyatottságom érzete terhessé, sőt kínossá vált rém nézve.

Végre…!

Egy Vasárnapon kis harang szava hangzott fülembe. Megremegtem, szívemig hatott az a hang. Oly édes, oly hívogató volt, mintha zengő nyelven érthetőleg mondta volna:”jöjjetek ide”, jertek, „kik megfáradtatok és meg vagytok terhelve”, itt nyugalmat találtok… jertek, jöjjetek! Megindultam a hívó hang u tán. Egy kis kápolnához vezetett az, beléptem. Nyájas öreg úr adott helyet szíves előzékenységgel maga mellett, egy ifjú énekes könyvet tett elém. Ah! mintha minden mosolygott volna körültem, e komoly helyen, ez ünnepélyes csöndben, midőn az orgona zengő, zokogó kíséretében testvérajkak, hitrokonok énekébe remegő hangon vegyült! „Jézus, én bizalmam!” Tudtam és boldogan éreztem, hogy „Istenhez közelgetnem énnekem, felette igen jó”. Vidám lettem, erőt nyertem, megbátorodtam; hiszen már nem voltam egyedül.

**

Egy barátom beszélte el nekem ez egyszerű történetet. Tanuljuk meg belőle, hogy az élet útján megfáradott, az elhagyatott, a szenvedő, nyugalmat, biztatást, üdülést talál azon a helyen, mely „Istennek háza és a mennyországnak kapuja.”

Vasárnap van!... Emberek! keresztyének! a harang szava hív: jöjjetek!

Forrás: Vasárnap – III. évf. 21-22. sz. Felső-Bánya, 1882. feb. 26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése