2020. jan. 15.

Tolnai Gábor (1910-1990): 100 éves A falu jegyzője



Száz esztendővel ezelőtt jelent meg múlt századi irodalmunk egyik nagy szenzációja: A falu jegyzője. Egymást követő füzetekben, folytatásokban látott napvilágot, s a füzetek megjelenését az olvasóközönség lelkes ujjongása és ugyanakkor a sajtó, valamint a kritika gáncsoskodó megjegyzései követték. A kritika gáncsoskodását csak fokozta a regény füzetről-füzetre növekvő közönségsikere. A 40-es évek haladó szellemű fiatalsága megértette Eötvös szándékait. A falu jegyzője példányai a városban és a vidéken kézről-kézre jártak. De megértette Eötvös szándékait a reformkor eszméivel szembehelyezkedő maradi tábor is. Az utóbbiak azzal az eszközzel igyekeztek a regény hatásának útjába állni, amelyet – a társadalom erőit naivul félreismerve – leginkább eredményre vezetőnek gondoltak: esztétikai gáncsoskodással. A sajtó és az irodalmi kritika esztétikai síkon járó gáncsoskodásai a konzervatív, feudális rendszer tiltakozását tolmácsolták egy regény ellen, amely minden vezércikknél és országgyűlési szónoklatnál hatékonyabb fegyverrel, a művészet eszközeivel üzent hadat a régi Magyarország intézményeinek. Az irányregény műfaja ellen tiltakoztak, de voltaképpen a regény irányára gondoltak. A művészet „lealacsonyodását” féltették Eötvös művétől, amely „politikai pártérdekeknek” rendeli alá a költészetet, de alapjában véve a régi Magyarország intézményeinek megingásától féltek.



A régi Magyarország képviselőinek esztétikai lepelbe öltöztetett politikai félelme jogos volt. Eötvös József nyíltan vallotta magát – mai terminussal szólva – homo politicusnak, és semmi alacsonyrendűt nem látott abban, ha politikai érdekek szolgálatába állítja képességeit az író. Sőt, büszkén vallotta a támadások idején, hogy gazdagon megjutalmazva látja fáradozását, ha „azon számos visszaéléseknek, amelyek honfitársai legnagyobb részét terhelik, megszüntetéséhez járult, s nincsen művészi dicsőség, melyért az ez iránt nyert meggyőződését becserélni”. – Majd ugyanebben az írásában ezt írja: „Honi állapotainknak képét akartam adni, figyelmessé akartam tenni közönségünket azon számos erkölcsi s anyagi szenvedésre, melyek alatt hazánk szegényebb osztályai görnyednek, s költői formát választék, mert azt hívém, hogy célomat ily módon könnyebben érhetem el.”

Politikai szándékait gazdagon megjutalmazva láthatta Eötvös műve sikerében. A falu jegyzője az irodalmi és politikai szenzációkban olyannyira gazdag korban is különleges hatást ért el. Olyanszerű visszhangja volt, mint másfél évtizeddel előbb Széchenyi István Hitel-ének. Eötvös egyik életrajzírója kedves történetet jegyzett fel a regény egykori sikeréről: „Még fiatal koromban hallottam egy idősebb hölgytől, aki éppen a regény megjelenése idején volt fölserdült hajadon, hogy miként jártak a mű egyes füzetei kézről-kézre egy-egy faluban, hol a középnemesi családok akkor sokkal sűrűbben laktak, mint ma és hogy egy alkalommal, midőn egyik füzetét nővérével éjjel olvasták, elfogyott a gyertyájok. Ekkor úgy segítettek magukon, hogy egyikök folyton rakta a pozdorját a tűzre s a másik ennek lobogó fényénél fennhangon olvasta, míg elvégezték.”

Eötvös József miként a francia romantika nagyjai, köztük is elsősorban Victor Hugo, akit különben eszményképének tekintett, azt vallotta, hogy az irodalomnak ki kell elégíteni az emberiség igazság utáni sóvárgását. Maga írta Victor Hugóról, Angelo című drámájának fordítása elé írott bevezetésében: „Felette szent, felette nagy vala neki a poézis, mintsem hogy játékként, célnak tartaná, neki eszköz vala, melyet használt, hogy népét erősítse, s az erő erény. Igazság az, mit keresett, mit feltalált és azért fog élni, legnagyobb tanúja korának.” Ezeket a szavakat fiatal korában írta Eötvös, tíz esztendővel A falu jegyzője megjelenése előtt Azonban ugyanez maradt a felfogása az irodalom céljáról meglett férfikorában is: „sokan – írja az öregedő férfi – a költői műveket a virágokhoz hasonlítják; én azt hiszem, hogy a virág nem veszít semmit szépségéből, ha felőle tudjuk, hogy gyümölcsözővé válandik. A régiek Orpheusról éppen azt említik legnagyobb dicsérettel, hogy lantja hangjaival városokat épített. E példa intésül szolgál, miként a művészet, mint minden egyéb a világon, csak annyiban érdemli dicséretünket, amennyiben valamely nagyszerű cél elérésére vagy nemes eszme életbe léptetésére eszközül szolgál.”

„... mint minden egyéb a világon...” Tehát nemcsak az irodalom! Szerinte és általában a romantika felfogása szerint az igazi emberi feladat nem lehet más, mint az, hogy minden tettünk és minden cselekedetünk valami nemes eszme életbeléptetésére eszközül szolgáljon. Persze, hogy ez volt így nemcsak az írónak, a művésznek, hanem a politikusnak és a tudósnak is az életcélja; minden emberi cselekedetnek ez adott értelmet, létjogosultságot. Hogy ismét az ő szavaival illusztráljuk felfogását: „A tudomány becse azon hatásban rejlik, melyet az életre gyakorol; a tudósnak dicsősége, mint minden való dicsőség abban áll, hogy tudományát szövétnekül használja, mellyel kortársainak homályos útjait felvilágosítja, fegyvernek, mellyel legszentebb érdekeiért küzd, kincsnek, melyet javunkra osztogat.”

A falu jegyzője megjelenésekor közreadott támadásokat a cikkek egész sorában kellett Eötvösnek kivédenie. Régebbi irodalmunk újításaival kapcsolatos konzervatív tiltakozások többnyire feledésbe szoktak menni, az irodalomtörténeti köztudat ritkán őrzi emléküket. Pedig az újítás minden időkben kemény ellenállásba ütközött. A magyar romantika nagyjainak hasonlóan erős maradi táborral kellett megvívnia harcát, mint például e században: ún. modern irodalmunknak. Eötvös József cikkek mellett verssel is kiállt felfogásának igazsága mellett. Ebben a versben szerepel szállóigévé vált két sora:

„Kit nem hevít korának érzeménye,
Szakítsa ketté lantja húrjait.”

Idézeteinket vég nélkül sorakoztathatnók egymás után anélkül, hogy módosulna az elv, Eötvös József elve, melyet ne is nevezzünk most már irodalmi, művészeti, tudományos vagy politikai elvnek, hanem egyszerűen életelvnek, vagy ha úgy tetszik: világnézetnek. Amit életében alkotott, regényben, drámában, versben, politikában, a gondolkozás területén vagy a gyakorlati kultúrpolitikában, mind korának érzeményiből táplálkozott. Életének minden cselekedetével embertársai jólétét és nemesítését igyekezett munkálni.



Eötvös József nem volt forradalmár. Feltétlenül hitt abban, hogy az emberiséget szép szóval, az igazság feltárásával és megismertetésével jó útra lehet téríteni. A hibák és a fogyatékosságok feltárásával óhajtott hazája elmaradt közállapotain javítani, a hibák feltárásával vezetni el a politikát is a reformok útjára Miért írt volna értekezést a fogházjavítás ügyében, ha nem ezért? És miért írt színpadi művet Éljen az egyenlőség címmel, hogyha nem hasonló gondolat vezette volna tollát? És folytassuk tovább műveinek felsorolását? A nemzetiségek egyenjogúsítása, Magyarország különállása Németország egységének szempontjából stb., stb. És ha nem ezért, miért adta ki regényeit, a Magyarország 1514-bent, mely sötét mementóként figyelmeztetett társadalmi állapotainkra és elsősorban s mindenekelőtt A falu jegyzőjét? De ugyanekkor, midőn műveiben felsorakoztatta és ábrázolta társadalmi szerkezetünk hibáit, intézményeink fogyatékosságait, jól tudta, hogy maguk az irodalmi művek nem hajtják végre az átalakulást, legfeljebb előkészítik. Ezért állt oda nyíltan maga is a gyakorlati politika oldalára. Közismertek a kultuszminiszter Eötvösnek a hazai köznevelés ügében teremtett nagyszerű reformjai De a 40-es években a gyakorlati politikának csaknem minden kérdésével személy szerint foglalkozott.

1847-ben Teendőink címen politikai cikke jelent meg a Pesti Hírlapban. Ez a cikk már címében is jelképesen magyarázza Eötvös József személyiségét. Eötvös József egész életében izgatott felelősségvállalással kereste az országos teendőket (nem kellett keresni, bőven voltak!) és úgy állt oda az adott teendők elvégzéséhez, mint aki jól tudta, hogyha nem végzi el ebben az országban minden ember a tennivalóját, az egész nemzet sorsa dőlhet el általa!

Hogy történelmünk nagyszerű, hősi teljesítménye 1848 bekövetkezhetett, ezeknek a hatalmas munkabírású, minden teendőhöz teljes lélekkel odaálló hazafiaknak volt köszönhető: Eötvös Józsefnek, valamint nagyszerű kortársainak és az utánuk következő fiatalabb nemzedéknek.

Forrás: Budapest – A székesfőváros történeti, művészeti és társadalmi képes folyóirata I. évf. 1945. december


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése