2020. jan. 15.

Lestyán Sándor (1896-1956): A karácsonyi csillag



Egy régi karácsonyfa alatt várt rám a sárgafedeles könyv, abban az időben, mikor már kinőttem May Károly és Donászy Ferenc regényeiből Azóta sok karácsonyestén elővettem, olykor egyedül forgattam lapjait, máskor felolvastam belőle egy fejezetet – és mindig ugyanazt a fejezetet – azoknak, akik aranycirádás, fehér kályhám körül üldögéltek, bolthajtásos szobámban, a Kapisztrán-templom éjféli miséjére várva, a hópelyhek csendes táncával odakünn, a Vár éjszakájában. A kályhában pattogott a tűz, s a csipkés vasrostély mögül játékos fénysáv tört elő, az öreg karosszék, a szúette jezsuita-asztal és a háromlábú glóbus csodálatos árnyait vetve a hótiszta, meszelt falakra. Tavaly karácsonykor száműzve voltam szobámtól, a fehér kályhától és a sárgafedeles könyvtől. Úgy gondoltam rájuk, mint távoli kedvesre az óceán túlsó partján, holott csak a Duna választott el bennünket, de a Duna akkoriban egy egész világot jelentett, ami nem az én világom volt. Egy padláson töltöttem a tavalyi karácsonyt, meglapulva két korhadt gerenda és a tető felé törtető kémény zugában. A gerendák között vetettem meg vackomat, a kémény jótékonyan melengetett, s mert a légnyomás megritkította a tetőszerkezet cserepeit: szabad kilátásom volt a csillagos égre, ami nemcsak fénylett, hanem vigasztalt is. Akkor, ott, a csendben és a magányban gerenda-párnámmal a fejem alatt és fejem fölött a csillagokkal, a sárgafedeles könyvre gondoltam. Eszembe jutott, hogy a karácsonyeste, melyről a könyv lapjain Vachott Sándorné mesél, éppen százéves emlék. Vajon gondol erre még valaki? Nem, nem gondolt rá senki. Jövő karácsonyra előszedem – mondogattam magamban -, mint egy préselt virágot a pirosbársony-kötéses Souvenir-albumból, mint egy megfakult arcképet a családi emlékkönyvből, továbbmesélem, hogy a színét vesztett, préselt virág feléledjen és a fakó arckép új keretet kapjon, mielőtt teljesen elhalványodik. A padlászugban, a halál örökös rémével mindnyájunk háta mögött mindez talán ábránd volt és álomnak tetszett. Most eljött az új karácsony és a sárgafedeles könyv lapjairól új életre kel a meseszerű valóság: Petőfi Sándor, egy pesti karácsonyestjének édes-bús története.

Így írja le ezt Vachott Sándorné emlékezéseiben:

„A szoba közepén nagy karácsonyfa áll, égő gyertyácskái nem apró gyermekarcokra, hanem vidám társaságra hintik fényüket. A karácsonyfa alatt egy asztalon különböző rajzolószerek hevernek szét, s mialatt Vachott Sándor ügyes kezekkel díszes csillagot rajzol és színezget egy ív papírra, Petőfi kezéhez adogatja a rajzszereket, s nagy érdekkel figyeli és kíséri a csillag készülését.

Egy bájos, alig felserdült leányka nagy, kék szemei is a csillagon függenek s üde arca kipirul, midőn a társaság egyik vagy másik tagja enyelegve megemlíti, hogy számára lesz az, hogy az ő csillaga készül. Ez a szőke, üde arcú, ifjú leány, ez a nyájasan mosolygó teremtés az én Etelke nővérem volt.

Családunkban hagyományos szokás az, hogy minden leány a karácsonyesti kalács dagasztásával kezdje meg, tizenöt éves korában a sütés-főzés tanulását és általában a gazdasszonykodást –, s így Etelkén volt éppen  a sor a hagyományos családi szokáshoz képest, a karácsonyi kalács dagasztását és fonását megtanulni. Etelke tehát jó anyánk útmutatása szerint működék a kalács készítése körül, természetesen maga elé kötve a fehér gazdasszony-köténykét s oly kedvesen és oly ügyesen sürgött-forgott a konyhán szegényke, mintha egy hosszú jövendő állna előtte s ahhoz kellene gyakorlatot s jártasságot gyűjtenie. Petőfi be-betekintett, de csak loppal a konyhába, hol Etelke éppen a szép, négyfonatú kalácsokat kenegette tojássárgájával, - de megszólítani őt első gazdasszonyi foglalkozásai közben, vagy csak beköszönni is, meghaladta bátorságát.

Karácsonyi vendégeink többnyire rokonokból állottak: Vörösmartyék, Bajzáék s Pali bátyám és nején kívül: Petőfi, Erdélyi, Kuthy Lajos s ha jól emlékszem, Kazinczy Gábor voltak a meghívottak. Ily társaságban az est, mint gondolhatni, elég kellemesen folyt, amennyiben annyi szellemdús egyén ha együtt van, élvezni kényszerül az ember, akár akarja, akár nem. Oly sok új költemény szavaltaték s olvastatott fel, annyi szikrázó elméncség hangzott jobbról-balról, hogy valóban nehezemre esett, midőn, mint háziasszony, kénytelen valék a társaságot egy időre elhagyni, részint, mivel az esteli feladását kellett sürgetnem, - részint, hogy szép ünnepélyesen bemutassam az est fénypontját, a karácsonyfát.

A karácsonyfa bemutatása az estelizést megelőzve történt. Nagy éljenzéssel fogadták a fát, melyen a gyertyácskáktól megvilágítva, minden jelenlevő számára tündöklött egy-egy parányi ajándék, Kugler cukrász gyártmányai, - de a fehér abrosszal letakart asztalon, a színezett csillag is ki volt terítve. Hogy eleget tegyünk a karácsonyi babonának is – hiszen eladó leány volt a háznál -, természetesen nem más, mint Etelke nővérem -, férjem, ki szerette az ilynemű tréfákat, illőnek s méltányosnak tartotta, hogy midőn a gyermekpapucsokból kinőttek lábacskái s a hajadonkor selyemcipőibe bujtatá be őket, - azonnal tájékozza magát a jövendőre nézve, azon fontos körülményre, t. i. ki leend sorsának ura, ki lesz idővel férje Etelkének... A babona szerint a karácsonyestén készült csillag biztosan megjósolja azt.

Huszonnégy ágra osztá fel férjem a csillagot s hogy megtudjuk, ki lesz egykor Etelke férje, a csillagnak minden ágára más-más nevet jegyzünk fel s miután betelt, Etelke fejpárnája alá tesszük, hogy hajnali ébredésekor a sötétben elővegye, kibontsa s egyik ágát látatlanul beszakítva. A beszakított csillag-ágra írott név leend a jövendőbeli férj neve.

Sok enyelgés között s oly derülten tevénk meg mindent Etelke csillaga emelésére, mit a karácsonyest babonái előnkbe írtak – ő maga mulatott legjobban közöttünk -, hogy valóban nem volt vége-hossza a bohókás adomáknak, melyek, mint karácsonyesti babonás mondák szőnyegre kerültek. Férjem igen szépen s ügyesen rajzolt s így Etelke csillaga vidám beszélgetések s enyelgések között, gyönyörűen készült el. Már csak a nevek hiányoztak, nőtlen ismerőseink érdemesebb során kellett tehát végigfutnunk, hogy mielőbb beteljék a 24 ágú csillag. Az egész társaság segített összehozni a férfi-koszorút s így már-már betelt, két ága híjával az egész karácsonyi csillag.

Igen – de miután egynek üresen kellett maradnia azon esetre, ha ismeretlen, vagy éppen senki nem lenne a férj -, tulajdonképp csak egy név hiányzék még, a csillag egy ága volt csak betöltetlennek tekinthető s így az lőn a kérdések kérdése: kinek neve legyen ez az egyetlenegy név?

Én írom oda a nevemet – szólalt meg váratlanul az ezen időben nők között még igen tartózkodó Petőfi Sándor. Minden szem feléje fordult, férjem önkéntelenül átengedé neki a tollat s Petőfi leült a karácsonyfa alá s a csillag üres lapjára a következő sorokat jegyezte neve aláírásával.

Ha e sötét betűk, a miket itt leírok,
Lennének a balsors, amely tán téged ér,
Elvetném tollamat s nem írnék, bár ha lenne
Minden vonásomért egy-egy ország a bér.

Etelke átfutva a sorokat, pirulva szorított kezet a költővel, ki zavartan hajlongott előtte, de szó nem jött ajkaira.

A meglepő s fájdalom, jelentőségessé fejlődött sorok fel lőnek olvasva s pillanatra elkomolyodást szültek, de amellett nagy tetszésben részesültek. Etelke pirulva vette át a csillagot s megígéré, hogy nem fogja eltitkolni, bárkinek szakítja is be nevét. Ezután estelizni ült le a társaság s kedélyes beszélgetés között elég gyorsan múlt el az idő, éjfél után egy óráig. Ekkor szétoszlottak valamennyien s mi boldogünnepeket kívánva egymásnak aludni mentünk.”

Vachott Sándorné szavaival mondtuk el a karácsonyi mesét. Csapó Etelke nénje a továbbiakban is ilyen elavult s mégis utánozhatatlanul bájos hangon emlékezik meg arról, ami a karácsonyi papírcsillaggal a tizenöt éves, kékszemű, szőke hajú kisleánnyal és „azon időben a nők között még igen tartózkodó” költővel történt. Ma már mindez az irodalomtörténet lapjain van megírva, bárhiányosan és szárazon, mert az irodalomtörténet nem szereti a muzsikát.

Holott ez a karácsonyi történet muzsikál: halvány-fehér kéz vergődik a hárfa húrjain, a spinét sárgult, elefántcsont fogai fölött ametisztköves gyűrűvel ékesített, karcső ujjak futkároznak, az aranykeretes zenélőóra, melynek látképére Barabás Galambpostáját másolta le Fáskerti úr, a festész, a Szűz imáját zengi, itt-ott egy kis zökkenővel, amit a megkopott szerkezet okoz, de muzsika ez is, az is: a szív muzsikája. Csapó Etelke első álma után csakugyan leszakította a karácsonyi papírcsillag egyik ágát és a csillagot visszatette párnája alá. Reggel azután hiába kereste: eltűnt, rejtélyesen, nyomtalanul. Felbontották az ágyát, átkutatták a szoba minden zugát, de a csillag nem került elő...

„Petőfi volt reggel első látogatónk – meséli tovább Vachott Sándorné -, ki Etelke csillaga felől tudakozódni jött hozzánk. Őt is, mintha fájdalmasan érintette volna a dolog, - nagyot fohászkodék s egy szót nem bírt ejteni.”

Két héttel később, január hetedik napján a költő halovány arccal állított be Vachott Sándorékhoz. „Egész éjjel nem tudtam aludni – mondotta -, fel és alá sétáltam szobámban, pipára gyújtottam, azt hívém, talán elfüstöli valamiképp oktalan szomorúságomat. Ugyan hová lehetett, hová tűnt el oly csodálatosan Etelke csillaga és mit jelenthetett eltűnése?”

Vachott Sándor, a jóbarát, a költőtárs szótlanul kézen fogva a vendéget és bevezette Etelke szobájába. Vachottné könnyes szemmel követte őket és így emlékezik a képre: „Petőfi, mint a villámtól sújtott, roskadt le egy székre. Szemei elvadultan meredtek férjemre, arca szürke színű lett s tekintete hasonló volt az őrültek tekintetéhez... De eszmélete lassanként mégis visszatért, - először is égő homlokához s a szívéhez kapott, mintha azt jelezné, hogy csak most kezdi érteni a szörnyű valóságot, azután, mint a gyermek édesanyja ravatalánál, hangosan és hevesen zokogni kezdett.”

Az ágyon kiterítve feküdt Etelke, a szőke fürtök kedves gyermeke, aki éjszaka felsóhajtott: „Jaj mamám” és már nem volt többé.

Mi szép volt, mi szép volt a halotti ágyon!
Mint hajnalban, ha fényes hattyú száll,
Mint tiszta hó a téli rózsaszálon:
Lengett fölötte a fehér halál.

Itt vége van a történetnek. Elhallgat a muzsika is: a hárfa, a spinét, a zenélőóra. Jövő karácsonyra lesz meleg szobánk, fonott, fehér kalácsunk. Álmodj szépet, álmatlan olvasó...

Forrás: Budapest – A székesfőváros történeti, művészeti és társadalmi képes folyóirata I. évf. 1945. december

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése