2020. jan. 15.

Szép Ernő: Kati gyere ki



A Király-kávéházban, a Király utca meg a Körút sarkán, ott játszott 36. Rácz Laci, „a cigányok királya”. (A prímások versenyén nyerte ezt a felséges rangot.) Nagydarab ember volt, szép ember volt, uras pakompartot hordott, főispánnak nézhettem volna, ha nem tudom kicsoda. Király volt Rácz Laci, uralkodott is, a vendégek fölött csakúgy, mint a banda fölött. Dugig tele volt egypár esztendőn átal az ő tiszteletére minden este az a kávéház. Jó világ volt (legalábbis sokaknak), hétköznap is habzott éjfél felé az asztalokon a pezsgő; ha valahol hangosan kezdtek beszélni, vagy kacarásztak, Rácz Laci rávert egypárat a vonóval a hegedű hátára, odakiabált:

- Csend legyen, csak Rácz Laci beszélhet.

Sose mertek billiárdozni, míg muzsikált, isten ments, széjjeltépte volna a szentségtörőket.

Jól hátrahajtotta a fejét, úgy fektette a hegedűre, úgy játszott szemlehúnyva, mosolygott, vonaglott, ragyogott a villany alatt a képe szerelmetes transzban. A cigarettája, kit el nem eresztett a szájából, percekig szívatlan repkedtette a megtört füstöt felfele. S játszás közben morgott, nyögött, kéjesen, megjajdult, fájdalmasan, haragosan, és diktálta magamagának zenétlenül itt-ott nóta versét, ahogy szokták a mulató gavallérok.

Eredeti ember volt Rácz Laci, vadember volt, de komédiás is volt, bolond is volt egy kicsit, azt mondják ma az ilyenre pincérek meg cigányok, hogy hangyás.

Közel volt a Király Színház, Beöthy Laci némelyik este odajött előadás után egypár színészével vacsorázni.

Ácsi banda, Rácz Laci elébök kajabált lelkesen:

- Itt jön az én barátom, Beöthy Laci, isten hozott édes druszám, büszke vagyok rád, te is büszke vagy rám.

Így aposztrofált képviselőket, írókat, festőket, olyanokat, akiket ismert mindenki, ha bejöttek Rácz Lacit hallgatni.

Gyengéje volt Rácz Lacinak az a ma már elhervadt, kedves nóta, az, amelyik avval kezdődik: Kati gyere ki... Ezt úgy csinálta, meghirdette szigorúan, hogy a legnagyobb csendbe kell most lenni, pincér odaragadj, ahun állasz, mer lelülek, szép nagyságáim, aki egy szót fecseg, megsértem, na most elkezdem, figyelem Budapest, a muzsika kimondja a szöveget!

Akkor osztán halkan megkopogtatta a hegedű fáját, mintha Katihoz kopogtatna be. S először szóval, fejét billentve, kacsintva, azt mondta diszkrét hangon:

- Kati gyere ki...

S utána a vonóval a négy húron hadarja finoman, hogy Kati gyere ki. Kétszer egymás után.

Erre osztán széjjelnéz és búsan jelenti – Kati nem jött ki.

Akkor pedig újrakezdi, szóval előbb, azután a hegedűn ötször, hatszor, hétszer ismételve, hogy Kati gyere ki, Kati gyere ki...

Megbűvölve, megbabonázva hallgatott mind az asztal, egy gyufaszálat nem rántottak. Csakugyan, úgy hallottuk, úgy hallucináltuk, kimondta a muzsika a szöveget.

No, a végin eldördült Rácz Laci s prímás, kontrás, cimbalmos, bőgős mind rázúdította, hogy:

- Megállj Kati, megbánja ezt valaki!

Rászakadt a taps a Katira, de olyan, hogy a csillárok is majd leszakadtak.

Elhallgattak, elhaltak a régi divatos prímások. Az öreg Banda Marci, meg Kóczé Antal, Berkes Béla, mindnek a vonója itt duruzsol még a fülemben, emlékemben. Vörös Eleké is, lám, majd elfelejtettem. Éjfél utántól reggelig ő uralkodott az Orfeum-kávéházban, annak a helyén játszik ma az Operettszínház. Jaj, hány fiatal éjszakám pocsékoltam el az Orfeum-kávéházban, azokat az éjszakákat szerelemmel vagy becses könyvek olvasásával, sőt alvással is lehetett volna tölteni. Ady hurcolt magával éjszakánkint abba a pezsgős, leányos kávéházba. Néki nem bírtam ellenállani. Igen tisztelték Adyt Vörös Elek meg az egész banda, az is majd mind Vörös volt. A másodprímásnak, Vörös Jancsinak kislánya született, Ady Bandit kérte föl keresztapának. Magam is vendég voltam azon a keresztelőn; olyan Pazar evés-ivás volt estig Vörös Jancsiék, az összes Vörösök zenekíséretével, részegen vándliztunk föl a szerkesztőségbe. (Együtt dolgoztam ott esztendeig Adyval, az akkor már haldokló Budapesti Naplónál.)

Érdekes, az egész Vörös-hadnak olyan fehér képe volt, aki nem tudta, nem álmodhatta, hogy ezek cigányok. De mind a prímás fehér volt és nem füstös, - egy becsületes barna Banda Marci kivételével.

Berkesnek, aki a Pannóniában meg a nyári Gerbeaud-ban muzsikált, néki oly habitusa volt, mint egy miniszteri tanácsosnak. Az öreg Kóczénak ugyancsak szép fehérképű fia, az meg a bécsi Konzervatóriumba járt, úgy lett azután prímás Pesten. A kis Pertis Jenő is olyan fehér, és olyan figura, követségi attasé lehetett volna legalább.

Azt sem tudom, játszik-é ma valahol. Meg a többi prímás, meg a többi banda, hol zörömbölnek valjon? Nem hallok csak csendet, csendet, bánatos csendet.

Igaz, az Andrássy úton, a Párisi Áruház előtt áll az aszfalton egész nap egy szál öreg cigány, ott a hidegben húzza szakadatlan szegény a Tosca levéláriáját.

Még a tavaszon volt, találkoztam a járdán másik vén hangásszal, megismertem, mikor rám köszönt. Keseregte keservesen, hogy nem kell máma a cigány.

- Nem szép dolog – azt mondja -, hogy a magyar nemzet így elhagyja kérem a cigányt, pedig az méltatja az emberi érzést.

Nem hagyunk el öregem Titeket: olyan világ nem lesz, hogy elfelejtsük, úgy illik a cigány a magyar mellé. Higgyünk, reméljünk, mentül szebben virágzik majd megint a mi letört kis hazánk, antúl több cigány fogja a virágzást muzsikálni.

Forrás: Budapest – A székesfőváros történeti, művészeti és társadalmi képes folyóirata I. évf. 1945. december


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése