2020. jan. 15.

Németh Károly: Karácsony Budán, 1944 (NAPLÓJEGYZETEK)




December 24. Elég volt a bujdosásból. Pedig jó dolgom volt. Mindenütt kedvesen, örömmel fogadtak, nem törődve azzal, hogy ottlétem esetleg bajt szerez a vendégszerető háznak. De valahogy az idegeim nem bírják tovább. Legalább a karácsonyestet otthon akarom tölteni.

Majd két hónapja alig mozdultam ki a szabadba, legfeljebb este s olyan helyen, ahol nemigen találkozik az ember nyilasokkal, Gestapo-ügynökökkel. Tudom, hogy tulajdonképpen esztelenség most az utolsó percekben kitenni magam annak, hogy elfogjanak. Hiszen órák hosszat ültem naponta a rádió előtt, hallgatva a londoni, moszkvai leadást. Szorongva lestük: mikor lesz vége ennek a szörnyűségnek. Szeretnők siettetni a sorsot, minden óra szaporítja a németek, nyilasok áldozatainak számát, az oktalan rablást, pusztítást. Csak napokról lehet szó, amíg a hallatlan erővel előretörő orosz hadsereg teljesen körülzárja Budapestet. Akkor pedig meg kell, hogy szűnjék az a rettenetes állapot, amiben ez a város él.

Beszélnek ugyan róla, hogy a hidak alá vannak aknázva, közüzemek robbantásra készen, főútvonalak tankcsapdákkal ellátva, házak erősségekké kiképezve. S a német és nyilas rádió állandóan hirdeti, hogy Budapestet az utolsó emberig védeni akarják. De ez nem lehet igaz: csakolyan propaganda, mint minden egyéb hírük. Már csak azért sem lehet igaz, mert ennyire hirdetik. De nem is volna értelme. Elvégre a németek sem teljesen esztelenek, tudják, hogy Budapest védelme legfeljebb napokkal, vagy mondjuk hetekkel tolhatja ki a végzetet. Ehhez nem kell vezérkari főnöknek lenni, egy szakaszvezető tapasztalata elég hozzá, hogy lássa legalább most: a háború végképp elveszett. Gondolom: a német főhadiszállás is csak arra törekszik, hogy hősi pózban fejezze be a harcot s így talán jobb feltételeket kapjon.

Kis kézitáskámba berakok mindent, ami belefér s amint kezd sötétedni, útnak indulok. Kedves házigazdáimnál a gyermekek nagyban készülődnek a Szentestére, még megvárom a karácsonyfa-gyújtást, hadd lássam az örömüket. Telefonhoz hívnak: leányom jelzi, hogy Budakeszi felől a harci zaj mindig erősebb, az orosz előőrsök állítólag már Budapest területén vannak. Kér, hogy ne induljak, veszélybe juthatok. De csak annál inkább nincs nyugtom, most már megyek, akármi lesz is. Búcsút veszek s azzal válunk el, hamarosan viszontlátjuk egymást, - most már felszabadultam.

Amint kilépek, sokkal erősebben hallom az ágyúdörgést, mint eddig, de mintha dél felől jönne a hang s onnan látszik a robbanások fénye is. Hosszú idő óta nem láttam a várost, egy-egy repülőbomba pusztítása látszik. Nagyon fájdalmas, de ezeket a károkat majd csak kiheverjük és felszabadultan azt a helyet foglalhatjuk el az új világban, amely bennünket megillet. Csak nehéz lesz megmagyarázni a győzteseknek: hogyan süllyedhettünk idáig. Már az is nagy szégyen volt, hogy a németek egy lövés  nélkül tudtak megszállni bennünket. Igaz, hogy hiába lett volna az ellenállás. Számbeli túlsúly, technikai felszereltség, háborús, - és még inkább megszállási tapasztalat: minden az állítólagos jóbarát oldalán. – De áldozat nélkül nincs jövő. És talán akkor sem lett volna rosszabb sorsunk. Mert, hogy rossz a sorsunk, az felém sír mindenünnen.

Az utcákon alig látni embert. Egypáran sietve mennek aprócska csomagokkal, arasznyi fenyőfákkal, bizonyára hazaviszi fáradt testüket bizakodó lelkük. Néhol izgatottan tárgyaló kis csoportok. Inkább elkerülöm őket. Hátha nyilasok. Kiveszett a bizalom az emberekből; magam is találkoztam biztató külsejű polgáremberekkel, akikről kisült, hogy a német titkosrendőrség besúgói. Valahol messze, úgy nézem, Csepel irányában lángnyelvek törnek fel. Kísérteties látvány a világítatlan, kihaltnak látszó városban, melynek gyönyörű voltát most nem látom, csak érzem, mert ismerem. Egyetlen kísérői utamnak ezek a gondolatok. Észre sem veszem, már a Déli-vasút környékén járok. Egy-egy puskalövés hangzik minduntalan. Talán csak túlbuzgó karhatalmi közegek, részeg karszalagos kölykök. De az is lehet, hogy emberéletet oltanak ki, olyanok, akiknek fegyházban volna a helyük. Miért kellett mindezt megérnünk? Nem jó gondolkozni.

Befordulok a Városmajor utcába. Mind közelebbről hallszik a fegyverropogás, most már nemcsak egyes lövések, közben egy-egy mélyebb hangú ágyúdörrenés. Szabályos tűzharc. Érthetetlen! Még ha Budakeszit elfoglalták is, hogyan hallatszik ilyen messzire. Ijedt képű fiatal katona szalad szembe, megállítom. Azt mondja, az oroszok bent vannak a Budagyöngyénél.

A Városmajor táján százszámra állanak taxik és magánautók, a sofőrök izgatottan tanácskoznak. Elkapok egy-egy mondatfoszlányt:

- Nem várok tovább!

- Akármi lesz is!

- ... üthetik bottal a nyomomat!

Alig tudok köztük átfurakodni. Az Új Szent János Kórház fekete tömege sötéten mered az alkonyatba. És mintha a lövöldözés a Svábhegy lejtője felől hangzana. De hisz ez lehetetlen, délben még azt mondotta a moszkvai rádió, hogy a budapesti frontról nem adnak újabb híreket. Úgy látszik, hallucinálok, pedig igyekszem összeszedni az idegeimet. Fegyvergolyók süvítenek a levegőben. Hát mégis? Vagy csak a nyilasok szórakoznak. Szokásuk vaktában – vagy félelmükben – estefelé lövöldözni.

A Szilágyi Erzsébet-fasorból két német katonai autó robog befelé, az egyik a sarkon elakad. Megbúvok a sötétben, de hallom a beszélgetésüket:

- Gyorsan, gyorsan!

- Meneküljünk, amíg lehet!

A bizonytalanság úgy fog körül, hogy szinte nehéz a lélegzés. Nyom a sötétség, mintha egy nagy víztömeg súlyosodna rám.

Két öreg magyar baka. Megkérdem őket, mi van itt tulajdonképpen?

- Nem tudom, kérem, de jobb lesz, ha nem megy tovább, nagy zűrzavar van arrafelé! – mutatnak nyugatnak.

Úgy határoztunk, hogy nem is próbálok hazamenni: lehet, hogy éppen karácsonykor keresnek s akkor elsősorban a lakásomon. Édesanyámhoz akarok most eljutni. Pasaréti út. Csak a harmadik a saroktól a kis ház, de órának tetszik az a néhány másodperc, amíg odaérek. Figyelem magamat, nincs bennem semmi félelemérzet, de ez a rettenetes bizonytalanság mindennél rosszabb.

Végre! A sötét ház belülről világos. Már nyugtalanul vártak. Néhány gyors, szaggatott kérdés, válasz.

- Csakhogy legalább mi együtt vagyunk!

Telefonon érdeklődöm mindenfelé, senki sem tud semmit. Lakásomat hívom, leányom megerősíti a hírt, az orosz előőrsök – valószínűleg gépesített osztagok – Budakeszi felől benyomultak a Budagyöngyéig, ott folyik a harc sötétben, nálunk, kint az Udvarhely utcában, fütyülnek a lövedékek, eddig nincs semmi baj, kimozdulni persze nem lehet, később újra beszélünk.

Az asztal megterítve, úgy, mint régen – nyomott hangulatban ülünk vacsorához. Ha nem tudtam volna egy darab húst és egy üveg sört szerezni, még kevésbé lehetne karácsonyi vacsorának nevezni azt, ami az asztalra kerül.

- Ha felszabadulunk, ez is mindjárt másképp lesz – vigasztaljuk egymást.

Meggyújtjuk a parányi gyertyákat, a miniatűr cukrocskák között, a kis porceláncserépbe ágyazott arasznyi csinált fenyőfán. Szótlanul álljuk körül. Harangozás helyett csatazaj hangzik mind erősebben.

Körüljárom még a házat. A környék kihalt, teljes a sötétség, csak a János kórház felől világít valami vörös fény. Egy-egy lövedék sziszeg a levegőben.

Csendesen jó éjszakát kívánunk egymásnak, fáradtan dőlünk az ágyra Ugyan mire ébredünk? Nehéz elaludni, gondolataink uralkodnak rajtunk. Akárhogy van is, most már nem tarthat soká s az élet majdcsak visszatér megint. Talán holnap azt mondja be a rádió: vége a háborúnak, legalábbis mi számunkra!

S ez lenne a legszebb ajándék 1944 karácsonyán.

Forrás: Budapest – A székesfőváros történeti, művészeti és társadalmi képes folyóirata I. évf. 1945. december


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése