2020. jan. 15.

Thormay József (1847-?): Karácsonkor




Hideg deczemberi nap volt. A zivatar sürü hópelyheket kergetett maga előtt, az emberek fáztak s ilyen időben, ha csak szerét tehette, bár ki is otthon maradt a meleg szobában. De hát nem mindenki részese annak a szerencsének, melynél fogva a tél zord fagyától nem félve, biztos menhelyen érezheti magát övéi körében. Egy ily szerencsétlen utas zörget a lelkész ajtaján egy mezővároskában. Szegényesen volt öltözve és egészen idegen volt azon a vidéken. A halavány és sovány kinézésű férfiú nem maga volt, nemcsak magának kért alamizsnát, hanem annak a kis reszkető gyermeknek is, akit karján magával hordozott. Miután a házi asszony az alamizsnát neki átnyújtotta, mintegy szemrehányólag azt kérdezte tőle, hogy mért nem megy ebben a hidegben haza ezzel a kis gyermekkel s mért nem hagyja otthon?

Nekem nincs otthonom, mondá az idegen sötét tekintettel s oly hangon, mely elárulá nagy szerencsétlenségét és távozásra irányozá lépteit.

Óh, várjon egy kicsit, mondá az asszony, egyedül van ön ezzel a kis gyermekkel? – Nem, válaszolá az idegen, van még nőm és még ezen kicsinyen kívül két gyermekem s e kis gyermekek, folytatá tovább bizalmasan, még ma semmit sem ettek. Az éjet egy szomszéd falu istállójában töltöttük s nagyon fáztunk,mert nem volt, amivel betakarhattuk volna magunkat; három órája már, hogy jövünk gyalog ebbe a városba, nőm gyenge és szenved, s mindnyájan kimerültek az éhségtől és a hidegtől.

Nohát akkor én adok egy kis meleget, mondá megnyugtatólag a házi asszony. Jöjjenek csak itt nálam össze egy kis idő múlva.

Gyorsan hozzá látott s rövid idő mulva készen volt a jó meleg kása a gyermekek tiszteletére, jól megczukrozva és megfahéjazva. A szobát is befűtötték s mire a szegény család megérkezett, már az asztal is meg volt teritve és minden rendben volt. Maguk viselete a szegénységről és a jó nevelésről tanuskodott; az öt éves Annuska szép asztali imát mondott, míg a legkisebbik, a kis Margit, a ki alig volt másfél éves, leginkább elárulá gyermekiességét, mert alig várta, hogy kis száját érintkezésbe hozhassa a jó illatu meleg étellel. S mily kedves benyomást tett ez a kis családi kör mindazokra, a kik jelen voltak!

Miután felmelegedtek és Isten áldásával megelégedtek, ekkor az atya elbeszélte szenvedésének történtét. Elmondta, hol született s hogy atyja asztalosmester volt, a ki egy létráról leesvén, lábát kitörte s a törött lábát, hogy élete megmaradjon levágták s igy nagyon akadályozva volt a kenyérkeresésben. Ő maga a könyvkötés mesterségét tanulta és 1866-ban megházasodott. Jól ment dolga egész 1880-ig. Az Isten megáldotta őket erővel, egészséggel és szorgalommal; egy gyárban nyert alkalmazást, takarékosak voltak; minden hóban félretettek egy pár forintot, ugy, hogy évek mulva megtakaritott pénzecskéjök 661 frtra emelkedett, ezt a gyártulajdonosnak adták megőrzés és kamatozás végett. De mi történt. A gyár tönkre ment, a gyáros megbukott és becsületes uton, keserves fáradsággal szerzett keresménye is elveszett.

Ettől az időtől foga – ugy mond – mi mindig szerencsétlenebbek lettünk; ekkor kezdődött a mi nyomoruságunk és tart még most is. Nekem munka után kellett néznem, hogy élhessünk; nőm, midőn két iker-gyermekemnek életet adott, - gyógyithatatlan idegbajba esett, s mint ilyen a munkára képtelen, csak nagy bajjal és fájdalommal tud menni, de gyermeket tartani nem képes.

Ily körülmények között ismét munka nélkül maradtam s tartózkodási helyem nem volt sehol. S midőn már a nyomor tetőpontját érte el családomban, fájó szivvel bár, de mégis elhatároztuk, hogy megfosztjuk magunkat kis Margit leányunktól, oda adjuk valakinek, hogy nevelje fel, gondoskodjék róla, hiszen ő az a szegény, a ki köztünk legtöbbet szenved; mily jó volna a kis ártatlannak, ha valamely gyermektelen neme szivü házastársnál otthont találna!

A lelkész ajánlása folytán csakugyan találkozott egy ily jóindulatu házaspár, a ki Isten nevében és az iránti szeretetből, a ki érettünk szegény gyermekké lett, házához és szivébe fogadta a kis Margitot.

S az otthon nélküli család tovább ment a keserves vándor-uton, elbúcsuzva a lelkésztől s kedves családjától, a kik őket oly emberbaráti szivélyes fogadtatásban részesitették.

A szegény könyvkötő talán nem soká bujdosott, talán kapott munkát, hogy kenyeret kereshessen két kis gyermekének, kik még vele maradtak, s hü beteg nejének, a kivel már egész csordultig öntött üröm-poharát üritette ki a szenvedésnek! Vagy talán a beteges anya nem is vándorol tovább, - hiszen már egy éves ez a történet, - emberi számitás szerint nagyon lehetséges, hogy ő most már csendesen pihen ott, a hol örök béke honol, a hol nem fáj semmi, a hol meg szünt minden szenvedés.

Bizony elég gyászos, szomoru karácsonja volt ennek a szerencsétlen családnak. S nincsenek-e ma is ily szerencsétlenek? Oh dehogy nincsenek! Vannak bizony akárhányan, csakhogy mi nem tudjuk, de nem is tudhatjuk, hogy a nagyvilágban hányan vannak egyesek ugy mind családok, a kik még karácson szent ünnepén is kénytelenek nélkülözni, otthon nélkül bujdosni, betegségben sinlődni s mások ajtajánál várni a könyörület falat kenyerét. Azt azonban tudjuk, hogy minden országnak s igy a mi Magyarhazánknak is vannak ily szegényei, özvegyei, árvái, nyomorultjai. Ott van a budapesti prot. árvaházban elég sok árva, oh ti, kiknek a maszületett Jézus, az emberke barátja – karácsonfát hozott, - gondoljatok azokra s legyetek ti is barátai a szenvedő emberiségnek, juttassatok azoknak is abból, a mivel Isten megáldott benneteket; gondoljátok meg azt, hogy minél többen adnak annak a árvaháznak: annál többet menthet meg az erkölcsi bukásból az életnek.

De megvannak minden városnak és minden, még a legkisebb falunak is a maga szegényei, a kiknek nincs mivel fűteni és szükölködnek élelem nélkül; gondoljatok ezekre ti, kiknek van annyi Isten segitségével, hogy tisztességesen megélhettek, gondoljatok ezekre annak a Jézusnak nevében, a ki szegénnyé lett mi érettünk mindnyájunkért, hogy gazdagokká tegyen bennünket, mért ne lehetnétek tehát ti is egy-két krajczárral szegényebbek az ő nevében, hiszen sokkal gazdagabbá tesztek azzal mást, mint a mennyivel ti szegényebbek lesztek. Szeressétek atyámfiai egymást ne szóval, hanem cselekedettel; mert csak igy lehet boldog karácsonunk s tehetjük boldoggá mások karácsonát is; s csak ekkor énekelhetjük igazi őszinteséggel azt a szép karácsoni éneket, mely a Jézusban való lelki örömöt fejezi ki s mely igy szól:

„Boldog öröm-nap derült ránk,
Vigadjon szivünk, zengjen szánk,
Az egész világ vigadjon,
istenünknek hálát adjon!”

Forrás: Vasárnap – III. évf. 13-14. sz. Felső-Bánya, 1881. decz. 25., jan. 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése