2020. febr. 15.

Harsányi Zsolt: Rossz házszám




A minap történt Budapesten.

Egy előkelő háznál estélyt rendeztek. Mégpedig jelmezes estélyt. A meghívókkal együtt értesítést kaptak a vendégek, hogy senki sem öltözhetik ötesztendősnél idősebbnek. Fiatalabbnak lehet. Hogy ezt mindjárt az elején elmondjam, az estély remekül sikerült, tiszteletre méltó idős urak négyéves selypítő kisfiúk gyanánt jöttek el és délceg úrihölgyek csecsemőknek öltöztek. A hangulat kitűnő volt, reggelig mulattak.

Nem is az estélyről akarok én beszélni, hanem egy vendégről. Nevezzük őt minden ok nélkül Balázsnak. Balázs jó családból való elegáns fiatalember és szintén meghívót kapott az estélyre. Az illető háznál nem volt még látogatóban, az estély előtti napon tehát két névjegyet nyomott az inasa kezébe, hogy adja le a vendéglátóknál. Ez meg is történt. az estély napján pedig már öltözködni kezdett Balázs. Maszkja nem csekély előkészületeket vett igénybe. Először is lába szárát le kellett borotváltatnia. Fejére szőke fürtös parókát pászított. Arcát üdére és gyermetegre rendezte, s a kellő gyermeki pírt sem felejtette el alkalmazni. Aztán kurtanadrágos, széles gallérú matrózruhát öltött, gondosan elkészített papírcsákót nyomott a fejébe és végül elővette a külön e célra csináltatott vesszőparipát. Sőt, még egy réztrombitát is. Mikor teljesen felkészült, akkor főpróbát tartott a lakásán. Kinyitotta az ajtót és azon csikószerű ugrándozásokkal, mint a hancúrozó gyerek, bevágtatott és selypítve elkiáltotta magát:

- Sejvustot, deletet, én is itt vadot!

Majd a nádparipán nyargalva, erőteljesen belefújt a trombitába: trárá, trárá!

A próbával nagyon meg volt elégedve. Biztosra vette, hogy az övé lesz a legsikerültebb maszk. Előre örült nagy sikernek. Mikor a kellő idő elérkezett, bundát vett magára, beleült az előre megrendelt taxiba és megmondta a sofőrnek az út célját:

- Szabó József utca 86.

Elárulom a történet csattanóját előre: a sofőr rossz helyre vitte Balázst. A 86. házszám helyett a 84. számú háznál tette le. Balázs nyugodtan kiszállott, kifizette a sofőrt és mit sem sejtve ment be a házba. Azt tudta, hogy a lakás, amelyben még nem járt, a villa földszintjét foglalja el. Becsengetett tehát a földszinti lakásba, és ezt mondta az ajtót nyitó szobalánynak, aki a különös kosztüm láttára majd elájult:

- Nézze fiam, én egy jó bevonulást akarok magamnak biztosítani. Hol vannak a vendégek?

A szobalány az egyik ajtóra mutatott. A háznál valóban vendégek voltak. Nem jelmezben, hanem rendes szmokingban. De Balázs nem tudta, hogy rossz helyen jár. izgatott örömmel rendelkezett:

- Nézze csak, itt van magának két pengő. Tárja ki ennek az ajtónak mind a két szárnyát, akkor majd bevonulok.

A szobalány ámulva engedelmeskedett. Az ajtó kitárult. Balázs maga alá kapta a vesszőparipát, megigazította fején a papírcsákót és csikószerű ugrándozással bevágtatott a szobába, közben vidáman kiáltva:

- Sejvustot, deletet, én is itt vadot!

Majd a szájához emelte a trombitát és vitézül ugrándozva belefújt: trárá, trárá!

Csak ekkor nézett körül. Az első pillanatban nem akart hinni a szemének. De aztán mégiscsak látta, hogy itt valami baj van. Mindenünnen vadidegen és megdöbbent arcok meredeztek feléje. Akárkire nézett, az rémülten és meghökkenve bámult rá. Balázs nagyon rosszul kezdte magát érezni.

- Bocsánat – hebegte, most már nem selypítve, hanem felnőtt baritonhangon -, én azt hiszem, rossz helyen járok…

- Kit tetszik keresni? – kérdezte egy zord öreg úr, nyilván a házigazda -, itt Hofbauerék laknak.

Balázs megsemmisülve indult kifelé. A vesszőparipát kihúzta maga alól és a hóna alá kapta. Szeretett volna ott helyben elsüllyedni. Úgy somfordált ki a házból, mintha megverték volna.

Hofbaueréknál még ma is erről a bámulatos esetről beszélnek. Mert ilyen dolog valóban nem gyakran fordul elő az életben. Nyugodtan diskurált a társaság vacsora után a szalonban, egyszerre feltárult az ajtó és ezen berontott egy óriás kisgyerek vesszőparipán, aranyszőke fürtökkel, meztelen lábszárakkal, piros orcával, benyargalt a szoba közepére, selypítve, elkezdett kiabálni, aztán trombitált egy játéktrombitán.

Az egyik hölgyvendég idegsokkot kapott Hofbaueréknál, mert azt hitte, hogy egy közveszélyes őrült szabadult el valahonnan és az rontott be a lakásba. De most már jobban van. Csak akkor rezzen össze, ha trombitaszót hall.

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 13. sz. Bp., 1930. márc. 23-29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése