2020. febr. 15.

Frederic Boutet (1874-1941): Ki van az ágy alatt




Odakinn barátságtalanul zuhogott az eső s hozzá még a szél is fújt: kellemetlen, barátságtalan őszi idő volt. A külvárosban ilyenkor alig lehetett egy lelket látni az utcán, még az inspekciós rendőr is behúzódott a közeli kocsmába, s onnét nézett ki csak néha, rendben van-e minden. Az utca csendesen pihent s már csak egy-két ablakban égett világosság.

A Camusot-házaspár (jól menő vegyeskereskedésük volt itt az Angyal utcában) korán aludni tért. Késő estig az üzletben voltak s itt költötték el vacsorájukat is. Camusot úr nagy gourmand volt s ma is üzletének raktárából összeválogatott hideg vacsorával delektálta magát. A vacsora fogásai közt olyan pompás ínyenc falatok szerepeltek, int: füstölt hering, portugál szardínia paradicsommártással, császárhús. A mai kitűnő üzleti forgalomra és a barátságtalan időre való tekintettel Camusot úr felnyitott egy üveg tizenöt frankos bordóit is, amiből felesége lassú élvezettel, kortyonként szürcsölgetett és malagaszőlőt majszolt hozzá.

A vegyeskereskedés tulajdonosát a bordói kellemesen elálmosította s boldog volt, hogy bebújhatott a jó meleg ágyba. A puha ágyat ilyenkor élvezi igazán az ember, amikor ivott egy kicsit és odakinn esik az eső, fúj a szél. Megcsókolta feleségét s aztán jóízű nyögéssel baloldalra fordult, s rövidesen szuszogva, mélyen aludt. Alig néhány perc telt el ebben a boldog kényelemben és önkívületben, amikor Camusot úr arra ébredt fel, hogy valaki erősen megrázza.

- Emil, ébredj fel – hallotta felesége hangját. – Valami mozog az ágy alatt.

Camusot úr az első pillanatban dühös volt, hogy felébresztették és arra gondolt, hogy felesége bizonyára képzelődik, de amikor fülelni kezdett, ő is tisztán hallotta azt a kísérteties, félelmetes zajt, amely rövid időre el-elcsendesedett, hogy aztán újra ismétlődjék. Most úgy hangzott a különös zörej, mintha két tányért dörzsöltek volna egymáshoz.

Camusot úr felesége halott sápadtan ült az ágyon és moccanni sem mert. Férjének erőt adott az a düh, amely őt amiatt fogta el, hogy legjobb álmából ébresztették föl és erélyes, határozott mozdulattal nyúlt éjjeliszekrényének fiókja felé, ahol régi divatú, nagy pisztolya rejtőzött. Kezébe vette a fegyvert, kiszállott ágyából, lábát puha papucsába dugta, s míg felesége alig hallhatóan nyögdécselt: „Jaj, Emil, hogy te milyen bátor vagy!” – erélyes hangon szólalt meg:

- Ki van az ágy alatt?!

A stentori kérdésre nem érkezett válasz, sőt, elhallgatott az előbbi mozgolódás is. Canusot úr mint káplár szolgált a hadseregnél s tudta jól, hogy csak bátran és erélyesen lehet megoldani a veszélyes helyzeteket.

- Elő az ágy alól, bandita! – szólt még erélyesebben és még hangosabban.

Most újra hallani lehetett a halk mozgolódást.

- Bújj elő, ha mondom! Háromig olvasok s ha addig nem jössz elő, lövök! Egy, kettő…

- Könyörüljön… nem tudok kibújni – nyögte egy szánalmas, reszkető hang.

Az ijedt válasz újabb bátorságot kölcsönzött Camusot úrnak, s összeszedve káplári hangjának minden nyerseségét, így szólt:

- Mi az, hogy nem tudsz kijönni?! Ha bebújtál, mássz elő, mert lövök!

- Nem merek kijönni. Nagyon félek… - válaszolta a hang szánalmasan, sírósan.

Camusotné asszony úgy reszketett, mint a nyárfalevél. Férje fitogtatni akarta hősiességét s ezért újabb kérdést tett el:

- Hányan vagytok az ágy alatt, elvetemült banditák?! Ne féljetek, van valamennyiőtök számára elég golyó a pisztolyomban!

- Egyedül vagyok, egészen egyedül – nyöszörgött a hang alig hallhatóan.

Camusot úr kínosan nyögdécselve és erőlködve a földre hajolt, hogy az ágy alá nézzen. Egy pár rongyos cipőt látott csak, utána nyúlt, s lábánál fogva húzta ki a „betörőt”.

- Állj fel! – ordított rá.

Szánalmas, rosszul öltözött, cingár ifjú emelkedett fel a földről. A hatalmas termetű, nagypocakú Camusot úr galléron ragadta, s pisztolyát mellének szegezte.

- Uram, könyörgöm, ne gyilkoljon meg! – szólt reszketve az ifjú, s térdre hullott a kereskedő előtt.

- Erről majd később beszélünk – mondta Camusot úr, aki egyszeriben ura volt a helyzetnek. Odaszólt feleségének:

- Ne remegj, te szerencsétlen… ne félj semmit, majd én végzek vele! – a fiatalemberhez fordult. – Mit kerestél az ágy alatt?

- Se… semmit – válaszolt dadogva az ifjú. – Azt hittem, hogy meghalok a rémülettől, amikor azzal fenyegetett, hogy keresztül lő…

- Meg is tettem volna. Tudd meg, hogy nem félek a legelszántabb betörőtől sem!

Az ifjú majdnem elsírta magát.

- kérem, tegye le azt a revolvert. Higgyen nekem, hallgasson meg… nem volt hol aludnom, napok óta nem ettem már… s ez az istentelen idő odakinn… a konyhaablak nyitva volt, gondoltam, meghúzódom valahol…

- Ne védekezz, ne hazudj! Elszánt betörő vagy! Rablógyilkos! Ismerem ezt a fajtát. – Annál durvábban rángatta a fiatalembert, minél inkább látta, hogy nyomorult, lehetetlen és reszket a félelemtől.

Camusot asszony sietett a segítségére.

- Ne bántsd, ne öld meg Emil, hiszen láthatod, milyen nyomorult! Nem is lehet betörő, nézd a szemét, milyen becsületes, kék szeme van. Hogy bánhatsz így vele, amikor alig áll szegény a lábán… olyan éhes és olyan fáradt!

- Gazember, ha megmoccansz, megöllek! – sziszegte Camusot úr.

A „gazember” könyörgően nézett a jólelkű asszonyságra, s várta, hogy segítségére siessen. A kereskedő felesége oda is lépett au áldozathoz, megfogta férje kezét s egyre szelídebb hangon, egyre jóságosabban kérlelte, hogy ne bántsa a nyomorultat.

Az ifjú hálásan nézett Camusot asszonyra és fájdalmas, részvétet kelő hangon kezdett el beszélni.

A fiatalember, amikor Camusot úr elengedte a gallérját, tántorogni kezdett és leesett a földre.

- Látod, hogy nem hazudott – mondta a kereskedő felesége. –Halálosan fáradt és egészen biztos, hogy már napok óta nem evett. Úgy tudom sajnálni az ilyen szerencsétleneket… Várj, majd vizes borogatást teszek a fejére. Addig te menj le Emil a konyhába és melegítsd fel azt a kis húslevest, ami délről maradt, és üss belé vagy két tojást. Hozhatsz egy kis üveg bordóit is az üzletből, hogy magához térjen a nyomorult. Igazán nem akarom, hogy itt haljon éhen nálunk…

Camusot úr morgott valamit; hol feleségére, hol pedig az aléltan fekvő sápadt borostás arcú fiatalemberre nézett, aztán elindult a konyha felé, mert hiszen jó lélekvolt ő is, ha néha lármázott és gorombáskodott is egy kicsit.

A konyhában meggyújtotta a gázt, felette melegedni a levest, hozott az üzletből két tojást, felbontott egy kis üveg bordóit, s aztán leült az egyik konyhaszékre, hogy megvárja, míg a húsleves átmelegszik. Azután egyik kezében egy tányérral, másik kezében pedig a borral és egy pohárral visszacsoszogott a hálószobába. Amikor belépett, kiejtette kezéből a tányért, az üveget és a poharat. Felesége bekötött szájjal, összekötözve feküdt a földön.

Nagy nehezen kiszabadította kötelékeiből, Camusotné asszony alig tudott szóhoz jutni. Végre, amikor hang jött ki a torkán, csak annyit nyögött: „Emil, a pénz… az ékszerek…” – s aztán elájult.

Ezt különben nem is kellett volna mondania, mert Camusot úr már belépésekor észrevette, hogy a szekrény tárva-nyitva áll, ruhadarabok hevernek szanaszéjjel a földön, s a nyitott ablakon a szél bepermetezi a hideg őszi esőt.

Odament az ablakhoz és rendőrért akart kiabálni, de a mikor meglátta a jelentéktelen, sötét, barátságtalan esős utcát, arra gondolt, hogy ennek úgysem lenne sok értelme, s inkább elkáromkodta magát, olyan cifrán, mint utoljára tíz évvel ezelőtt, a hadseregnél káplár korában, amikor leesett a lóról.

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 12. sz. Bp., 1930. márc. 23-29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése