2020. febr. 15.

Szendrey Júlia – Szendrey Júliáról

 
Szendrey Júlia alakja Herczeg Ferenc darabjával visszatért az életbe. De nemcsak a kulisszák között kísért ez a különös nőalak… Estéről estére, amikor a színpadon megjelenik – ott ül a nézőtéren is egy Szendrey Júlia. Van olyan álomszerű, mint a színpadi figura. Talán igazibb; húsból és vérből való jelenség: Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia egyik késői vérrokona.



Itt él tehát Budapesten Szendrey Júlia családjának egyik leszármazottja, akit ugyancsak Szendrey Júliának hívnak és aki a sors különös szeszélye folytán – színésznőnek készül.

- Szendrey Júlia keltette fel bennem az első érdeklődést a művészet iránt – meséli a második Szendrey Júlia. – Érdekli a csodálatos rokon, akivel egy nevem van. Mindent elolvastam, amit róla írtak és mindent meghallgattam, amit róla meséltek. Nem tudom, hasonlítok-e rá?

- Nagyapám első unokatestvére volt Szendrey Júlia nagyapjának. A rokonság tehát elég közeli.

- Nem szívesen vették tudomásul a családban, hogy színésznő akarok lenni. A Színészegyesület iskolájába járok, már második éve. De azt hiszem, a színésznek mást is kell tudnia, mint színészetet és ezért nagyon sokat tanulok. Énekre járok, táncolok a Szentpál-iskolában, iparművészettel is foglalkozom.

Énektanárai azt mondják róla, hogy nagyon szép drámai szopránja van. Szentpál Olga ingyen tanítja, olyan tehetségesnek tartja.

- Én az életben annyira igénytelen vagyok – mondja -, hogy ez kétségbeejtő. Mondta is anyám, mi lesz, ha nem veszik észre, hogy milyen mimikri-természetem van. Ha érzem magamon a kosztümöt és körülöttem a színpadot, hirtelen megváltozom, teljesen megváltozom…

- Nem mertem fölkeresni Herczeg Ferencet, mikor hallottam, hogy a Szendrey Júliát írja. Pedig nagyon szerettem volna beszélni vele…

- Huszonkét éves vagyok, mint Szendrey Júlia, mikor Herczeg Ferenc darabjában a színpadra lép. És egyszer én is színpadra akarok lépni…

Forrás: Színházi élet  XX. évf. 12. sz. Bp., 1930. márc. 16-22.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése