2019. szept. 4.

Kilián Zoltán (1888-1962): Az ősz rózsa




I.

AZ ÖREGÚR délelőtt gilisztát ásott a kertben. Tiltja ugyan az orvos az ilyen hajladozást, de hát ez csak olyan orvosi beszéd, nemigen kell rá adni. Szükséges a giliszta, ki ásná ki, ha az ember maga nem?

El is pirult közben az öregúr, mert a pesti lány nézte a szomszédból, az a formás dúdolgató kis fekete. Olyan az arca, mint a barátok főoltárán a kisebbiké. Mindent úgy meg tud bámulni ez a lány – Yvonne vagy minek hívják, Honnan is szedik ezeket a furcsa neveket?...

A pesti lány unatkozott s ezt mondta az öregúrnak:

- Átmegyek segíteni, Kapronczay bácsi!

Már nyílott is az utcaajtó náluk is, itt is; a lány angyalfeje az öregúr előtt bodrozódott:

- Tessék csak ásni, majd én felszedem a gilisztát!

- Hogyisne! – tiltakozott az öregúr. – Ilyen szép lány hajladozzon előttem?... Nem tudok ám akkor ásni…

A leány durcásan biggyesztette fel száját:

- Ejnye, sehogy sem akarja hát hasznomat látni? Olyan szívesen felszedném pedig!

Nem mert erre ellenkezni az öregúr:

- Tegye, ha jónak tartja! Ott van az az uborkásüveg, abba kell beledobálni.

- Látja, így már szeretem magát! – bólintott a leány és megsimogatta az öregúr arcát. – Aztán mit fog velük, csukát vagy kecsegét?

Kapronczay bácsi jóízűen felnevetett:

- Tokot szívem, tatármártással! Úgy ám!

A leány buzgón szedte a gilisztát, korholva közben az öregurat:

- Azért nem kell úgy hencegni, ha nem is ismerem a halakat… Maga sem tud sok olyan dolgot, amit én tudok! Pedig maga öregebb.

- Az bizonyos, kis Izéke. Már engedjen meg, de csak így szólítom magát. Az a francia neve nem kedvemre való.

- Ahogy jól esik!... De mondja csak, Kapronczay bácsi, minek vesződik ezzel a gilisztaásással meg horgászással, mikor olyan gazdag ember?

- Passziózok, drágám.

- A felesége életében is horgászott?

- Horgásztam bizony mindig. Ő olvasta fel a horgászati szakcikkeket a vadászújságból, szegény. Isten nyugosztalja.

- Érdekes. Úgy szeretnék egy ilyen horgászújságot látni!

- Talán hogy férjet tanuljon fogni belőle?

- Azt tudok amúgy is! Ne féltsen engem… A horgászújság azonban érdekel… Valahol azt olvastam, hogy a horgászás a legbambább sport valamennyi között. Hogy is hívják, ki mondta, ejnye?... Mindegy na, valami kiváló szellem,Goethe vagy Tolsztoj, vagy egy másik ezek közül… Amióta azonban ismerem magát, Kapronczay bácsi, nem hiszem ezt. Mert én még olyan okos embert nem láttam, mint maga…

- Fogja csak meg azt a kövéret, ott ni, most bújik ki a földből! Kettészelte az ásó, de felében is a legnagyobb… Hogy ilyen okos embert, Izéke?... Kevés okos ember mutatkozhatott a maga életében…

- Igenis  mutatkozott. És maga a legokosabb, aki mutatkozott.

- Azt hiszi?

- Tudom. Ne gondolja, hogy Pesten fiatal fiúk közt töltöm az időt! A meglett embereket szeretem, meg az okosakat.

- Szóval engem.

- Magát. Igen kedvemre való maga, Kapronczay bácsi!

- Hát még maga nekem, Izéke!

- Csinosnak talál?

- Az nem is szó, aranyom! Gyönyörűségesnek. Kár, hogy az idei rózsa nem illik a félszázad előtti karóhoz…

- Nem karó maga, Kapronczay bácsi!

- Hanem?

- Rózsa maga is. Ősz rózsa!

Az öregúr hetykén rákönyökölt az ásóra. A pesti lány csak mosolygott.

Játszik ez velem. Ugrat? Ilyesmi járt az öregúr fejében. Ősz rózsa, nem rossz. Ami rózsa, az virít mind. Ha ősz is.

- Szép maga nagyon, Izéke. Ha legény lennék, úgy elvenném, mint a pinty. Tudja, mindig az ilyen formás fekete volt a gusztusom fiatal koromban,! Mégis szőkét vettem el, Isten nyugosztalja. Sokat nem úgy tesz az ember, ahogy szeretné!

Izéke finom lába az ásónyom szélén kacérkodott, szeme meg oldalt felnézett az ősz rózsára:

- Most mit szeretne tenni?... Különben ássunk tovább! Még sok fér az üvegbe és délután én is horgászni akarok. Elvisz, kedves ősz rózsám?

- Hát… Nem fél Izéke, hogy valami nagy csuka belerántja a vízbe?

- Majd kiment maga!

- Nono. Unalmas ám a horgászás annak, aki nem érti…


 - Én azonban érteni akarom. Meglátja, milyen figyelmes tanítványa leszek.

- Jó! – felelte az öregúr és elvette a gilisztás üveget. – Jó. Most menjen át ebédelni, aztán kettőre legyen itt. Pont kettőre.

Izéke odanyújtotta kezét, az öregúr belefogta a tenyerébe és körülsimogatta. Kedves kis kéz, jó volna gazdájának lenni… Amolyan apa-férj lehetne az ember, ha már gyereket nem adott a Teremtő, az asszonyt meg elszólította időnek előtte…

- Kettőre – súgta a pesti lány. – Hogyan öltözzek?

- Így jöjjön csak, amint van! – ragyogott rá az öregúr. – Elballagok a postára, ott van egy kis ügyem még.

Izéke bólintott, s énekelve indult az utcaajtó elé. Hangom, az van, biztatta magát, s az ének tetszik neki.

A hang sokáig ott rezgett az öregúrban. Kellene az ilyesmi. A fekete is. A szőke elvitte az időt, valamicske azonban még maradt. Legalább lesz kire hagyni a vagyont. Ősz rózsa; igaza van, kivirít az ember, csak nap kell hozzá. Mit szól a város? Azt, amit akar. Három napig tart a csoda.

A postán csakugyan ott hevert a vadászlap, ki nem hozná az a levélhordó, mielőtt a főnök el nem olvassa! Pedig már ajánlatot is tett nekik:

- Felügyelő úr, olvassa nyugodtan a vadászati részt, csak a horgászati mellékletet küldje ki rögtön!

- Ugyan hova tetszik gondolni?! Ez egyenesen sértés! A m. kir. posta tisztviselői nem szorulnak a felek lapjaira!

Jól van, no, nem ez a fontos. Megint Kolthóy ír, a nyugalmazott miniszter. Kitűnő horgász! És milyen élvezetesek a cikkei…

Yvonne helyett azonban valami rendes nevet kell neki adni: Ibi, Inci vagy ilyesmi lesz jó… sokat fog énekelni s a horgászati cikkeket is ő olvassa majd fel… Egészben és nagyjában a régi élet áll helyre, csak a szőke lesz fekete… Galambné azt fogja károgni, hogy a pénzemért jött hozzám: öreg férj hamar elhal, a pénze megmarad az ifjú özvegynek. Nem baj, pár szép év a végén megéri. Öreg feleség is a halálomat lesné…

II.

Édes izgalmak közt indultak útnak; az öregúr vállán hetykén táncolt a horgászbot:

- Maga csak figyel ma, édesem, azért nem kap még felszerelést. Nagy tudomány ez, elszörnyed, aki előtte van, de boldog, aki már elsajátította!

Izéke áhítattal vitte a felvagdalt gilisztatömeget. Némelyik darab még mozgott, erről eszébe jutott az öregúr. Pár évig él még, tűnődött Izéke, kedves leszek hozzá mindig s közben bent ülök egy tisztességes vagyonban. Az irodából elég. Egész helyes az öreg bácsi. Három hónap Pesten, erre rá lehet venni, a többit elverjük itt is valahogy. Az örökös nemtelikből nem akarok többet.

Az öregúr közben a horgászat titkait magyarázta. Senki sem tudja, milyen ravaszak a vizek lakói, csak a horgász. Kezdő horgásszal bizony megesik, hogy két hétig is meregeti szemét a vízre, míg fog valamit. Óvatosság, türelem, a kellő pillanat kérlelhetetlen megragadása, ezek a horgászerények.

- A kellő pillanat… - mondta utána a leány -, persze…

Egészen fellelkesült az öregúr:

- Amikor pedzi, még nincs itt a pillanat! Jó horgász csak ül ilyenkor nyugodtan… Hanem amikor bekapta, nincs tétovázás… Nincs szebb látvány a világon, mint amikor ezüstösen megvillan a halacska teste és legtisztább szenvedély valamennyi között. Egre-ugra ember nem bírja, ide méltóság kell és nyugalom…

- Ó, hogyne… alig várom az első halamat…

- És mennyi humor van a halakban! Tudja, aranyom, hogy a hal a leghumorosabb állat? Úgy leszedi a gilisztát a horogról, hogy nem a hal tátog bele, hanem a horgász, hehehe… Egyéni mozdulataik vannak. Az ember már ismeri őket a felszín fodrozódásából…

- Érdekes.

- De milyen! A legizgalmasabb játék a láthatatlan ellenféllel! Könnyű a vadásznak, ott van előtte a vad és nem ingerkedik vele… A jó horgász szeme átlát a vízen; tudja, hogy most vad, meggondolatlan halat fog, az ilyenben nem is telik nagy kedve; agyafúrt halat horogra keríteni, az a vicc, kicsikém!

- Én mindig agyafúrt halakat fogok horogra keríteni…

- Elválik, szívecském, elválik! No, itt vagyunk, ez a legeslegjobb hely az egész part mentén. Azokat a köveket én rakattam a vízbe… Így… Kérem csak a kezecskéjét… Óvatosan, most hamar kibicsaklik a drága kis lába… Tessék, most ideül erre a kényelmes kőre, én meg a másikra, kezdjük!

A pesti lány végigfuttatta szemét a vízen. Milyen különös… ez lenne a sorsom, hogy az öreggel szegény halakra lesek itt?... Buta dolog, de még mindig jobb, mint a számológépet kezelni.

- Nini – súgta az öregúr -, piszék kapdosnak a horog körül… Hitvány kis piszék, pecázó gyerekek örömei… Nem baj, felhívják a nagyobb halak figyelmét a jó falatra…

Sugárzó feszültséget olvasott le az öregúr arcáról Izéke. Balkeze mutatóujja lassan emelkedett a horgásznak, magasodott a teste is egyre és szeme igazán átvert a vízen.

- Most! – kiáltott nagyot és már felvillant a hal teste. – Márna, szívecském… elég fejlett már… gyerünk vele a haltartóba!

Izéke úgy nézte az egészet, mint amikor egy új táncot akar megtanulni. Magába vette a mozdulatok sorát. A ötödik hal után kivette Kapronczay kezéből a botot:

- Már tudom!

- Lehetetlen…

- Majd meglátja. Maradjon csendben!

- Ilyen gyorsan nem lehet…

- Ősz rózsám, csend! – intett kedvesen a leány és kivetette a horgot.

Nesz nélkül szaladtak a pillanatok.

Az úsztató lebukott. Izéke felrántotta a botot: hal csakugyan, nagy hal…

Kapronczay szédült bele, mikor a zsinegvégen elébe eresztette a lány:

- Tessék!

A hal bágyadtan ficánkolt. Kapronczay keze végigreszketett rajta:

- … Öreg, megkopott ponty… öreg szegény és beteg is… ezért tudja megfogni…

- Egészen fess ponty ez, ahogy én látom!

- Én vagyok a halszakértő: öreg és beteges, ha mondom!

- Annyi baj legyen! – fogta meg erősen a pontyot a leány. – Vegye ki a horogfejet a szájából!

Kapronczay sietve kiszabadította. Aztán feléje nyúlt.

- Öreg és megkopott, visszaeresztjük a vízbe!

- Hogyisne! Az első halamat?!

Az öregúr megütődött a leányon.

- Nem szánja szegényt?

- Maga talán szánta a másik ötöt?

- Azok ifjak!

- Éppen azért! Azok még tovább élhetnének!

Úgy érezte Kapronczay, hogy az öreg hal mozdulatlan szeme belehorgosodik az övébe. Ments meg, hiszen egyek vagyunk! Te is öreg, te is kopott! És te is beteg! Pusztuljanak csak a fiatalok!

- Visszaeresztem! – szólt határozottan az öregúr s gondolatában tovább folytatta -, ez a hal én vagyok magam…

A leány ridegen rázta fejét erős fiatalságában:

- Amit én fogtam, az az enyém! Ezt a halat estére megesszük vacsorára.

Kapronczayt kiverte a halál vize.

- Öreg és beteg… - kiáltotta csaknem sírósan.

- Eleget élt.

- Milyen kegyetlen maga!

- Maga kegyes a fiatal halak iránt?!

Parancsszót érzett az öregúr: mindenáron meg kell mentenie a h alat, magát… önnönmagát…

Kitépte a lány kezéből, noha az nem engedte a zsákmányát. Ujja igyekezett belevájódni a ponty síkos testébe; minden sejtje azt lihegte: a halnak élnie kell! A halnak élnie kell!

A ponty visszarepült a vízbe.

A leány szemébe könny szökött. Aztán szó nélkül elindult, ki a köveken, vissza sem nézett.

Az öregúr hasztalanul szaladt utána:

- …De édesem… kicsikém… egy halért, ejnye!

Nagyot vert az öregúr szíve, talán a pontyé verhetett úgy az előbb, meg kellett állnia. Szédülés fogta el, mire magához tért belőle, a parton feküdt. A leányt kereste az első tekintete, de az nem volt sehol.

- Ősz rózsa! – sóhajtotta az öregúr -, ősz rózsa… mi volt ez? Miért jött az az öreg hal, szegény? Figyelmeztetni akart?... Alig szerethetnek pedig a halak…

Feltápászkodott, tétován nyúlt a horgászóbot után és bebillegett helyére  köveken.

A horgot azonban nem vetette bele a vízbe. Csak ült ott sokáig és öreg dalokat dúdolgatott. Estefelé minden gilisztadarabot beleszórt a halaknak, harapjanak beléjük ma örömmel, a halál rémülete nélkül.

Fel-felnevezetett hazabaktatásában és tisztán érezte, hogy ő volt a kopott, öreg ponty. Még a száját is megtapogatta, nem sebes-e a horog tépésétől.

- Az öregeket megennék! Nem! – kiáltott vissza a víznek az útfordulóból.

A még út két fala között megerősödött ez a „nem”, az öreg szőlőcsősz lenézett rá a partról és elébe került Kapronczaynak:

- Nagyságos uram, nem akadna valami nekem való falat a szatyorban?

- Csak fiatal márnákat fogtam Mihály…

- Azt szeretem én, nagyságos uram, a fiatalt. Mit egyek az öregen?!

- Úgy-e?! Itt van kettő, no!

- Köszönöm alássan. Az előbb kiáltott valamit a nagyságos úr!

- Semmi, semmi, már elmúlt… Ugye, hogy az öregek?... Az ősz rózsák… Nem szabad engedni az öregeket?!... Isten vele, Mihály!

A szőlőcsősz elgondolkozott: kivel hadakozik az öregúr?

Kapronczay csak ment a város felé szaporán s a horogra mosolygott…

Forrás: Napkelet 6. évf. 21. sz. (1928. november 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése