2018. aug. 14.

Bárd Miklós (Kozma Ferenc): A fogoly-madarak




Éles füttyel végezték a cséplést a kapornaki majorban. Már szürkült az esti piros, mikor az őrülten forgó dob az utolsó kévét is elkapta a Bán Sándor öléből.

Vihogva szaladt szét a poros leánysereg, s amint leverték egymás ruháiról a port, s szúró árpaszálkát, eltűnt a sok veres, kék, kacagózöld szín, mint az éjszaka, ha elvonul a hímes rétről. Volt ott mindenfajú virágból. Nevető piros rózsák: szederszemű magyar lányok; tiszta, fehér liliomok: ábrándos képű vend leányok, menyecskék. Az egyik visszacserélte tizedik kézből a villáját, a másiknak elég dolgot adott, míg kifejthette magát a legény ölelő karjaiból, mint a cserebogár az összezárt marokból.

Éles sistergéssel tolult ki a hófehér gőz a megnyitott szelepeken; egy utolsót fordult a nagykerék tengelye, utolsó csattant az izzó kemence ajtaja, s azzal vége lett a fárasztó napi munkának.

A csintalan vend leányok, menyecskék sorra mosták tejfehér arcukat a langyos gőztől párázó kádban, s aztán elkezdték dalolni szép kenetes hangon a „Moja liba Maria”-t…

Akik pedig odavalók voltak a közelbe, Csátra, Szedresre, a magyar leányok, legények, - körülállták az öreg majorgazdát, ki sorra jegyezte fel neveiket, megdorgálva, kinek lassan járt aznap a keze.

Ott csetlett-botlott közöttük egy ideig az a „minden lében kanál” ember, a Tüske Ferkó, aztán nekiindult vállára vetett villával, dalolva, csintalankodva az előtte haladó leányokkal. azok édeskeveset törődtek a mókáival, mert biz a szépségből csak egy gyűszűre való sem jutott a Tüske Ferkónak. Púpos volt az istenadta, mint a kemence, az egyik lábával mindig gödörbe lépett, a szája a bal fülébe súgott…
 
- Hejh, haj! –Molnár Zsófi lesz a feleségem, senki más. A tavaszra rakok össze egy-két penészes forintocskát tulipános ládára, kék szemes viganóra,rámás csizmára, aztán: te az enyém, én a tied, kasza, kapa… A többit nem mondhatta el. A sok dalos leány egyszerre körülállta és arca felé fordította a tíz körmét. Ilyen támadásra nem volt elkészülve és nagy zavarában alig vette észre, mikor a megsértett Zsófi pulykaharaggal rontott reá és végig törölte rózsás tenyerét a tollasodó arcán. Aztán csípőire tette kezeit, megpörgette a szoknyáját a sóbálvánnyá vált Ferkó előtt. Szörnyű világosságot gyújtott a harag a bolondító szemeiben; nem sok jót jövendölt belőle a legény.

Kellek-e még ezután is feleségnek Tüske Ferkó? – kérdezte nagy haraggal,s az ujjait ott billegette a Ferkó savószínű szemei előtt.

- Dehogy kellesz, dehogy kellesz Zsófi – sietett a felelettel. – Soha világéletemben feléd se nézek, csak most az egyszer dugd el a két kezedet; nagyon csiklandozza a szemeit. – Parancsolsz még valamit, Zsófi?

- Egy szót se, de azt olyan szentül megtartsd ám, mintha az oltár előtt a papnak fogadtad volna. Érted?! Mert másképp…

Értem, értem, hogyne érteném!... Pedig de kár, hogy ennyire a vesztemre törsz; hanem majd eső után kéred a köpönyegemet Zsófi.

- Nem tudom, ki szorul a köpönyegedre. Van nekem liliommal kivarrott mellesem, abba gombolom be a szerelmes szívemet és úgy állok a Bán Sándor elé, a lelke gyönyörűségére. Hej, Ferkó az árnyéka se lehetsz te annak a legénynek; nincs annak párja sehol a világon, úgy érzi

Forrás: Alsó-lendvai híradó 1 évf. 9. sz. Alsó-Lendva, 1889. március 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése