2013. okt. 23.

Bedi Gyula: Koldusok (1949.)



Egy öreg bácsika házról házra jár, ajkán Isten nevével koldul. Rekkenő melegben, hidegben, esőben, sárban, reggeltől kora délutánig járja az emeleteket, kopogtat, csenget az ajtókon. Tekintetéből hiányzik az alázat önsanyargató mélysége. Minden ajtó előtt imádkozik, tudja, hogy a mögötte élők holnapra hagyatkozva készületlenül merülnek álomba és késve ébrednek. Ismeri az Istennel kötött titkos megállapodásaikat, amelyhez hozzátartozik a kalapjába dobott pénzdarab is. Kívülről, messziről nézi az életet, egy kicsit felülről is, míg az ő életét csak kevesen látják. Irtóznak tőle, a tisztátalantól, pedig naponként mosdik és ruháikat hordja. Nem kérdezik, nem faggatják soha. Félnek a mélyről jövő szótól, hasonló jövőtől, a sors kendőzetlen arcától.

Koldus. Hetven éves, negyven éve könyörületből él. Valamikor, harminc éves koráig vásárokra járt, színes levelezőlapokat, levélpapírost árult. Időnként, egy-egy nagyobb bevásárlásra Budapestre utazott. Egy villamos-szerencsétlenségnél megsérült. Hónapokig ápolták a klinikán, de látását csak a körvonalak felismeréséig nyerte vissza. Fekete szemüveget kapott és egy krajcárt, lakás, jövő nélkül botorkált az utcán. A körút és a Baross utca sarkán valaki tíz fillért nyomott a markába s amíg a villamostársaság igazgatóságáig jutott, hogy kártérítési ügyét rendezze, egy kisebb zsebre való kétfillérest szedett össze. A vállalat ügyésze egyességet ajánlott. Ő igent intett. Aláírt egy fehér nyomtatványt és száz koronát kapott kézhez. A többi sohse látta, pedig ötszázban állapodtak meg.

Leült a Duna-partra, közel a vízhez, hogy érezze, hallja a hullámok hívó csobbanását, melyben élete, százezrek vágya ringott tova. Életek eredményét, célját és értelmét kereste, szerepét. S az öngyilkosság peremén a koldus sorsot választotta. A maga életéhez mérte másokét; ráébredt, hogy milliók és milliók élnek koldulásból más és más név, cégér alatt. Birtokot, vállalatot, képviselőséget, rangot, kitüntetést koldulnak össze. Szerelmet, állást, elismerést, nevet, csak úgy, mint látszat-becsületet. Ő csak két fillért kér. Egy krajcárt. S ezért lelép a porondról. Negyven esztendő után is ott van, ahonnan elindult, ugyanabban a pincelakásban. Koldus. Ha a házmester a nevét említi, összerezzen.

Más ember koldul itt, más ember élt valamikor és valahol Pápán. Azt a kisfiút keresgéli, kutatja emlékezetében, aki édesanyja kezét fogva kandi szemmel bámul egy vásári fényképész lencséjébe. Tekintetében egy elvarázsolt királyfi tündérmeséje, kezében mézeskalács. Ez minden, ami a múltból megmaradt. Van valami megnyugtató abban, hogy csak felhőnyi távolságból látja az életet. Hiszen valamikor megelégedett a felhők, a csillagok földről látott alakjával is, azt hitte, az a valóság.

Íme, mióta megbékélt, lépésről lépésre, ízről ízre érzi, hogy magános útjain nincs egyedül, valaki segíti, vezeti őt. Néha ott jár nála s biztosítja örök barátságáról. Eljön, megjelenik köztünk, csak hívni kell. Oly egyszerű, csak azt kell tenni, amit ő tenne, azt kell gondolni, amit ő mondott.

A temető csöndje mondja ezt, ahol a délutánjait tölti. Ott lel önmagára, ott érzi a soha meg nem kapott szeretetet, a jó szó kárpótló simogatását, a méltóságát, a rangját, sok-sok kisgyermek között a sajátját. Együtt élő lélekkel ül a szabadsághősök sírjánál, közönsége a felejthetetlen színésznek, olvasója a halhatatlan írónak.


És megbékélten nyújtja kezét a pásztornak és elindul az ismeretlen messzeségű akol felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése