2013. okt. 23.

Ribianszky József: Bali Mihály hóhér életéből

Bali Mihály hóhér és családja


Bali Mihály mestersége ugyancsak sok szóbeszédre ad alkalmat az utóbbi időben.

Talán nem lesz felesleges most az ő pályafutásának legelejére visszaemlékeznem...

*

Mikor 1877. évi október elején a Szerém megyében állomásozó hetedik huszárezred újoncai bevonultak, Bali Mihály faddi legény sem álmodta, hogy mily nevezetes fordulópont ez életében. Odahaza pásztorember volt a javából. Nem afféle színpadi talmi bojtár, aki napszám után éldegélt, mert aki ilyesmit mer állítani, az még nem látott oly eleven bojtárt, aki világ csúfjára napszámba járna.

Az újonnan berukkolt regruta értette elhagyott mesterségének minden csínját-bínját. – Hideget, meleget fel sem vevő, álmatlansághoz, ébren alváshoz hozzászokott, mindenféle hájjal megkent, izmos fiatalember volt, akit mikor rettegett szakaszvezetője, a szabadszentkirályi nemes Evva firer úr töviről-hegyire kihallgatott, az apró szemá, sasorrú regrutára kimondta a szentenciát:

- Ebből huszár lesz!

A tapasztalt szakaszvezetőt  nem hagyta cserben emberismerete. Jóslata bevált. Mikhael Bali csakugyan olyan kemény huszár lett, aminőt az úristen csak jókedvében teremtett.

Az újonckiképzés után a századot, ahol szolgált, O-Pázua gazdag sváb községben szállásolták el. Egy hónap múlva egy szelíd, csendes természetű huszár panaszkodott a szakaszvezetőnek, hogy nem állja ki tovább a dicsőséget, mert fösvény házigazdája tökmaglevessel traktálja, pedig a katonának fél font hús és annak leve dukál.

- Ha máshová nem kvártélyoz el a firer úr, akkor vagy fejbe puffantom magam, vagy pedig kénytelen leszek megszökni – sóhajtott az elkeseredett legény.

- Tessék, firer úr, engem oda kvártélyozni – csengett Bali Mihály -, majd ráncba szedem én azt a nímetet.

Kívánsága teljesült. Ígéretét emberül be is váltotta, mert nemsokára a gazdag sváb jelentkezett a század őrmesterénél, Haiflein Istvánnál.

- Strázsamester úr, ha Istent ismer, szabadítson meg a huszáromtól, mert az boszorkánymester. Turkál a drága ételekben, s ha nem azt tálalják föl neki, amit szeme-szája megkíván, akkor vagy elapad a legjobb fejős tehenem, vagy pedig tej helyett csupa vért ád. Ha bemegy az istállóba, a seprű elkezd előtte táncolni. A múlt héten, hogy nem kapott mindjárt bort, elővett a hóna alól egy fából faragott nyulat s letette az udvar közepére és rákiáltott:

- Cimbora, hopp!

S a nyúl leszaladt a pincébe s két hordó ó-borom ecetesedett meg.

A megrökönyödött sváb végre húsz forintot kínált Bali Mihálynak, ha más gazdát szerencséltet jelenlétével, de a furfangos huszár kijelentette, hogy nagyon meg van a kvártélyával elégedve, mert nem minden bokorban akad olyan buta sváb, mint az ő kvártélyadója.

A következő év nyarán – a napokban múlt harminc esztendeje – az osztrák-magyar monarchia csapatai átlépték a Szávát s a hetedik huszárezred ötödik századát küldötték előre, akárcsak színlaposztók lettek volna, Philippovich táborszernagy nagyhangú kiáltványával, melyben biztosította az írástudatlan bosnyákokat, hogy nem mint ellenség, de mint jóbarát jött az osztrák ármádia, hogy a sokat szenvedett országban békét teremtsen.

Az írott malaszt azonban nem talált hitelre, a szabadságszerető bosnyák nép, akiket felkelőknek neveztek el, jobban megértette a puskák és ágyuk nemzetközi szózatát s erre apellált Maglájnál, tőrbe csalták az ötödik huszárszázadot, a sebesült, védtelen magyar fiúk számára nem volt pardon s a lemészárolt legényeket hajmeresztő kegyetlenséggel megcsonkították.

A magláji vérfürdőt megbosszulandó, Philippovich tábornok másnap rajtaütött a törökökön, széjjelszórta őket s a foglyok közt hat előkelő bég is volt, akiket elrettentő például kötél általi halálra ítélt.

Mohamedán emberre nézve nincs ennél borzasztóbb halálnem. Vallásos meggyőződése az, hogy kibe beléfojtják a lelket, az nem juthat a Tubafa árnyékába s nem részesülhet a paradicsom örömeiben, ahol örök boldogság vár az igazhívőre.

Hóhér nem volt a kéznél, Philippovich felszólította a katonákat, hogy ki akarja megbosszulni a magláji huszárokat s ki vállalkozik a bakó szerepére. De a tizenharmadik hadtest egyetlen legénye  sem mozdult. Bali Mihály valahol patrullban járt s mikor értesült a hadvezér felszólításáról, jelentkezett Evva szakaszvezetőnél:

- Sok jó pajtásomat csúfolták fel ezek a vad bosnyákok. Felkötöm én akár az egész görbe országot, csak bízzák rám.

Szemtanúk beszélik, hogy Bali Mihály, akit Philippovich egyik lovászának civilruhájába bújtatott, kiválasztott egy terebélyes kőrisfát, melynek egyik kiálló ágára futrázs kötelekkel egyik béget a másik után kötötte fel oly boszorkányi ügyességgel, hogy pár pillanat alatt kiszenvedtek. Azután valóságos akasztó humorral mondotta:

- No most bégethettek, báránykáim!

Philippovich háromszáz forinttal honorálta ügyességét, mit Bali Mihály azonnal Faddon lakó édesapjának küldött el, aki két keze munkájával kereste kenyerét.

Szarajevo bevétele után sok munka várt Balira. A kivégzések napirenden voltak. Izgalmas, vérfagyasztó jelenetben nem volt hiány. A herkules termetű, óriási erejű bosnyákok közt nem egy akadt, aki széjjeltépte az akasztófa láttára kötelét s kiragadta a legközelebbi katona fegyverét s azt lelőtte. A többi katona azután rávetette magát az óriásra s puskatussal verte agyon s Mohamed híve bejuthatott a paradicsomba.

A hadjárat lezajlása után a hetedik huszárezredet Grácba helyezték, amikor Bali Mihály is levetette civil gúnyáját s felöltötte újra az angyalbőrt.

*

Egy alkalommal Grác gyakorló terén nagy parádé volt. Tegetthoff altábornagy szemlélte meg a díszben kivonult huszárokat.

A tábornok az arcvonal közepén, fényes kíséretével egyszerre megállott. Mecséry ezredes vasvillaszemekkel méregette végig a legényeket, hogy vajon melyiknek lova, vagy rendetlen ruhája szúrt szemet a szigorú tábornoknak.

Tegetthoff Bali Mihályra mutatott:

- Scharfrichter? (Hóhér?) – kérdezte tőle ismételten.

- Jelentem alássan, méltóságos, vitéz generális uram, nem értem azt a bikkfanyelvet -, felelte a hóhér.

A tábornok erre torkára tette kezét, melyet gyorsan fölfelé rántott.

- Kok! Kok! Was? – kérdezte mosolyogva.

- Igenis, méltóságos generális uram, értek ahhoz is – volt a válasz.

Mikor azután letellett a három esztendő, Bali Mihály ismét visszakerült falujába, pár év múlva, Kozarek halála után, alázatos kérvényt nyújtott be Kozma Sándor királyi főügyészhez, melyben Boszniában a civilizáció körül szerzett érdemeire hivatkozva, pályázott a pesti hóhérságra.

Kozma Sándor a sok pályázó közül, akik között diplomás ügyvéd is akadt, őt neveztette ki.

Vajon hitte-e Bali Mihály uram, aki több mint harminc esztendeje fojtotta az első bosnyák bégbe a lelket, hogy valamikor oly temetéseken fog részt venni, ahol a királyi ügyész tartja a halotti prédikációt?


(Forrás: Debreczeni Szemle I. évf. 18. szám, 1912. ápr. 28.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése