2013. okt. 23.

M. Gy. – általam ismeretlen szerző: A korhely


Köves Gergely épp hazafelé ment a hivatalból, mikor a levélhordó levelet kézbesített neki.

Elsápadt, mikor azt az írást megismerte a borítékon.

Ezt ő írja, az ő régi szeretője.

Hej, de rég is volt az!

Fiatal patvarista volt még, mikor azzal a csinos szobaleánnyal megismerkedett.

Szép leány volt s az alkalom összehozta őket. Szeretője lett a leány az úrfinak.

Mikor a kis leányka megszületett, Köves úrfi egész havi fizetését elküldte annak az asszonynak, hisz érezte, hogy ez kötelessége, - vagy az ösztön csupán hajtotta erre a tettre.

Minden hónapban küldött pénzt, hol többet, hol kevesebbet. – Később aztán a patvaristából aljegyző lett s megnősült.

Akkor már mindig ritkábban-ritkábban ment a pénz s sűrűbben jött a levél.

Szegény asszony, nem tudott annyit keresni, hogy el tudja tartani leányát is. Mit tudta ő azt, hogy Köves úrnak már be kell számolni fizetésével, hogy már hazudni, hogy már lopni kell, ha küldeni akar leányának.

S mikor feleségétől is leánya született, sokszor elnézte a gyermeket, vajon hasonlít-e ahhoz a másikhoz? S a gyermekek szaporodtak, már három volt itt is. Vajon a negyedik mint érzi magát? Akit nem szabad szeretnie. Próbálta egyszer, hogy elmondja nejének az egész dolgot, megkéri, fogadják ide a többi gyerek közé azt is, hisz az is az övé.

Csak rontott a dolgon – Kövesné hallani sem akart róla.

- Úgy a te szeretőd s ki tudja még kinek a gyermekét idehozd az én gyermekeim közé?! Nem, inkább én megyek. – Miért vettél el, ha azt szeretted?!

Hiába volt minden beszéd s a családi béke kedvéért le kellett mondania Köves úrnak az egész tervről.

Kövesné most már még jobban vigyázott; - az utolsó krajcárról is megszámoltatta férjét, nehogy annak a „rossz fajzatnak” – a másiknak küldjön.

Most is azt írta, hogy ha Istent ismer, hát küldjön pénzt. Szegény leánya beteg, nincs pénze orvost hívatni hozzá, de még valami tápláló ételt sem tud neki főzni...

Szegény Kövesnek úgy dobogott a szíve, érezte, hogy szereti azt a másik gyermeket is, akiről tudja, hogy az ő véréből való vér.

Éppen elseje volt. Az egész havi fizetést vitte hazafelé s nem tudni miképp, pedig nem is készült reá elő – hazudott. – Hazudott, azt hazudta, csak délután kapja ki a pénzt. S míg ebédelt s gyermekeit nézte, mily jól vannak ruházva, mily jóízűen esznek: lelke azalatt folytonosan ott járt annál a másiknál, ki éhezik, ki betegen fekszik s nincs sem országa, sem kenyere.

Hát nem egyformák az emberek gyermekei?

Tehet-e arról a szegény gyermek, hogy a világon van, hogy nemcsak a becsületes nevet, de még a kenyeret meg az apai szeretetet is nélkülöznie kell.

A szíve fájt, a lelkiismerete meg vádolta. Ezeknek enni adsz bőven, ezeket ruházod urason, a másik meg ott elvész az éhségtől, a nyomortól.

Hogy tennéd: de nem mered. – Mert ha teszed, itt azt a jobban szeretett világodnak a békéjét bontod föl. – A feleséged nem hibás, ő is anya, ő is a saját gyermekeit félti. Itt, ennél a kérdésnél a nők mind egyformák, itt mind csak a fiait féltő nőstény.

Neked, neked kell az ő tudta nélkül, itt ezektől elvenni a jóból s annak a másiknak is juttatni belőle.

S akkor este Köves úr nem ment haza. – Tíz forintot tett fel a postára annak a másik asszonynak.

Ő pedig beült egy kávéházba s egy fél liter bor s egy fekete mellett kihúzta éjfél után két óráig.

Hiába néztek reá a pincérek furcsa szemmel, ő csak ült s azon gondolkozott, hogy gyáva-e ő most, vagy erős?

S mikor hazament, tette magát, hogy be van csípve s azt mondta nejének: hogy ellumpolt 10 forintot.


S a józan életű Köves ezután minden elsején berúgva ment haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése