2019. okt. 22.

Nagy Ida: A kis Bogáti Lilla


 
A hold lassankint feljött, ezüst sugarai a fák között bujkáltak, mialatt a széles n…. kastély parkja teljesen álomba merültnek látszott, melyen a holdsugarak fénylően játszadoztak s csodálatos alakokat varázsoltak elő.

A kastély erkélyén állott az est szépségében gyönyörködve a kastély kisasszonya, a tündérszép Bogáti Lilla. Boldognak látszott és valóban az is volt, mert mi gondja van még egy alig 18 éves lánynak. A hegyekről pásztorsíp hangzott alá,l s a kerten átfolyó patak egyhangú locsogása összevegyülve a fák között átsuhanó széllel, titkos vágyakat ébresztett ártatlan lelkében. Behunyva szemét, átadta magát a természet magasztos békéjének, mely egyedüli, ami zavartalan örömöt okozhat.

Sokáig állt már így, midőn a kastély órája érchangon az X-et is elütötte. Erre föleszmélve érezni kezdte az est hűs levegőjét. Majd aludni ment szobájába, holnap nagy napra virradnak, katonák érkeznek a faluba és azok a katonák olyan szépen tudnak beszélni, legalább ő így hallotta nevelőnőjétől -   -        -        -        -        -        -        -        -        -         -        -        -        -        -        -        -        -        
Jókövi Béla a k….. honvédhuszár ezredben főhadnagy volt. Derék szál ember szép, dús hajjal, jól gondozott bajusszal. Tiszttársai szerették, mert minden tekintetben deréknek lehetett nevezni. És hozzá még gazdag is volt. Ámde szép vagyonát rövidesen elmulatta, már alig maradt valamije, így hát feleség után kellett néznie, aki kisegítené pénzzavarából.

Ekkor történt, hogy ezredével V….. ment a nyári gyakorlatokra. Sok mindent hallott a szép Lilláról, többen már ajánlották is neki, hogy vegye feleségül, mert a leány igézően szép és amellett szülői jól bírják magukat…

Egy délután az ezred tisztikara meghívást kapott a kastélyba és a Béla szíve dobogott örömében, hogy megismerheti Lillát. Sokáig voltak együtt, már első találkozáskor is hevesen udvarolt neki.

Azután gyakran eljárt hozzájuk, míg ott tartózkodtak. Gyakran bebarangolták az erdőt, vadvirágokat szedve, kalapjaikat tölgylevél-koszorúval övezve körül. Szívük így lassankint egybeforrott.

A leány igen megszerette a férfit. És a férfi? Hát mondjuk, hogy ő is szerette Lillát, vagy legalábbis kedvelte. Ő azt tartotta, hogy elég ideje lesz őt megszeretni, majd ha már a felesége lesz. Nem volt már hátra más, mint a szülőkkel is közölni kívánságát, hogy a leányt adják neki. A szülők azt hívén, hogy lányuk boldogságát mozdítják elő, szívesen egyeztek belé. Csak később látták be, amikor már késő volt, hogy éppen az ellenkezője történt.

A kitűzött kézfogó is elérkezett, sok vendég sereglett egybe és mind oly őszintén kívántak boldogságot nekik.

A nap vidáman telt el. Este, amikor Lilla már kifáradt a sok táncban, ismét az erkélyre ment, persze most már nem egyedül. Bélával együtt tervezgettek a jövőre, mily boldogok is lesznek ők! Szeretni fogjuk egymást kimondhatatlanul…

Csönd volt a kertben, csak az esti szellő suttogott csöndesen a szerelemről az édesen illatozó borostyán-lombokon keresztül s egy magános fülemile fájó szívből jövő édes dala hangzott fel hozzájuk.

Bélának nemsokára ezután el kellett utaznia. Így még csak alig érezték az együttlét örömét, máris el kellett válniok. Mennyire sírt Lilla, sehogy sem tudott belenyugodni az elválásba. Azonban megmagyarázták neki, hogy nem végképp válnak, Béla visszajön nemsokára, akkor magával viszi Lillát is és soha többé el nem hagyja. Ez mégis megvigasztalta és nem sírt tovább.

Lassankint ismét felvidult, hiszen Béla oly gyakran és oly szépen ír neki. Ismét a régi bohó kis leány lett ő, aki még a virágokkal is szóba áll s kérdezi tőlük hogylétüket. Mily gyakran eljárt most is az erdőbe, ahova valamikor az ő karján járt, gyönyörködve a természet ezer szépségében. Ezután is hallgatta a pásztortilinkó édes-bús dalát, melyet az oly érzéssel, annyi fájdalommal fúvott. Hol erősebben, hol gyöngébben, a szél messze vitte a hangokat, míg végre az egész egy sóhajba vegyült.


Az idő gyorsan haladt előre. A nyár múlóban volt sok örömeivel. Félig őszi idő járt már. Az erdő lombos volt még, reggel köd ereszkedett a tájra, melyen azonban a nap sugarai még a délelőtt folyamán áttörtek és látni engedték a még mindig üde-zöld pázsitot. A kedves vidék mélységes csöndje, az erdő harmatos virága, szóval minden, de minden édes örömöt hirdetett, mintha minden örökké tartana. Pedig az ősz rohamosan haladt elő pusztító útjában és lassan-lassan elhervasztotta a még élő leveleket, melyek sárgán, nesztelenül hullottak alá a nedves földre. A vándormadarak elszállottak melegebb déli hazájukba és Lilla olyan igen szomorú volt, ő is szeretett volna velük szállni, de nem messze, csak Béláig, hogy megkérdezze tőle, mi az oka annak, hogy levelei oly ritkán érkeznek. Megérezte gyönge szívecskéje, hogy itt nincs rendjén minden, nem szólt, csak várt türelmesen, lehet, hogy nagyon el van foglalva.

Pedig nem így volt! Eljegyzése után még szívesebben kereste fel a kávéházakat, egész éjszakákat átmulatott, s így mindene végképp elúszott. Hitelezői sürgették és ő fizetni nem tudott. Annyi volt az adóssága, hogy még a Lilla hozománya is kevés volt a kiegyenlítésre. Azért írt az apának, hogy toldja meg még egy néhány ezer forinttal, mert így nem kell neki a leány.

Az apa persze ezután hallani sem akart Béla felől. Az ő leányát csak a pénzéért vennék el, nem, ő nem adja ráadásul a leányt, inkább maradjon otthon.

Béla látta, hogy semmire sem megy, lehúzta ujjáról a jegygyűrűt, melyhez annyi édes óra emléke fűzte, megcsókolja, aztán egy levél kíséretében visszaküldte Lillának.

Mikor a kis csomag megérkezett, a Lilla szíve repesett örömében, hát mégis Béla gondol őreá. De ím! A csomagot felbontja és abból a jegygyűrű esik a földre. Elsápadt, elolvasva pedig a levelet sírva fakad, meg van csalva, rútul rászedve, nem, így nem élhet tovább. Ír ő is egy levelet atyjához, bocsánatot kér tettéért, de szívére hivatkozik, amely úgyis megrepedne… aztán előveszi kis revolverét, szívére illeszti egy durranás, és… a szép Lilla halott.
-        -        -        -        -        -        -        -        

Bélának is tudtára adják. Ő csak most eszmélt, csak most bánta, amit tett, hja, de későn volt, bizony nagyon későn. Leutazott a temetésre, aztán ráborult még egyszer a koporsóra, amelyről csak most érezte, hogy mindenét magával viszi. A szép Lillát örök nyugalomra helyezték a családi sírboltba.
-        -        -        -        -        -        -        -        

Sok idő eltelt már azóta. Talán mindenki elfeledte e tragédiát, amikor egy napon az öreg Bogáti egy gyászjelentést kapott, melyhez levél is volt mellékelve. A levél így szólt:

Édes, jó uram!

Tudom, hogy vétkem iszonyú, hogy bocsánatot már nem remélhetek, de mégis megpróbálom az Ön bocsánatjáért is könyörögni, hiszen a jó Isten már megbocsátott. Ama szerencsétlen nap után felismertem bűnöm nagyságát és vezekelni akarván érte, szerzetbe léptem. És itt, óh, ha tudná jó Uram, itt e szent falak között sokszor láttam a Lilla arcát, épp oly szépnek, mint életében volt és mosolygott is rám. Jele van annak, hogy ő is megbocsátott.

Uram! ha van szíve, mely érezni tud, esengem, hallgassa meg bocsánatkérésemet és mondja ki e szót: Megbocsátok! Óh, mily nyugodtan fogja akkor síri álmát aludni a szegény szerzetes…
Jókövi B. Jusztin.

Bogátinak egy forró könny csordult ki szeméből és őszintén, szívből kimondá a kívánt szót:

         Megbocsátok!!!

Forrás: Heti Szemle XIII. évf. 17. szám, Szatmár, 1904. április 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése