2019. okt. 22.

Szt. Albert: Séta a természetben



Monet: Tavasz
 
A fák rügyeznek, a virágok elődugják apró fejecskéiket a földből, a nap áldólag terjeszti szét meleg sugarait, a természet benépesül újra, víg madárdal zeng a légben, a kis méh szorgalommal szedi a mézet az apró virágokból és… és őszkor ismét megszűnik minden, vége szakad mindennek. A természetben örök egyformaság uralkodik; az őszi hervadást feledteti a jövő tavasz, viszont a tavaszi virágról az őszi hideg szellő viszi messze az elsárgult leveleket. A tavasz szellője érzelmeket táplál, életkedvre hangol, az őszi illat oly igen emlékeztet a halálra… az elmúlásra.

Tavasz van! Mosolygó derűs tavasz, akárcsak az ifjú álmok… míg el nem következik a felébredés, míg az ég azúrját felhők nem borítják, elfödve előlünk a szép kék eget, elnémítják a madárkák vidám csicsergését…
De most még az ég oly tisztán, oly édesen mosolyog, mint a fiatal ara, midőn vőlegénye közelében érzi magát.

Szeretitek-e ti a természetet, az „Isten templomát”, oh, ha tudnátok, mennyi gyönyörben részesíti azokat, kik vonzódnak hozzá, bizonyára szeretnétek őt. Voltatok-e valaha a nagytermészet műhelyében? Láttátok-e már a felséges tüneményeket, mik abban lejátszódnak?

Jertek velem a szabad természetbe ez ébredő tavasszal, forgassuk egy kevéssé ezt a nagy könyvet, hol „az Istenség képe leírva vagyon”.Jertek, óh jertek velem!

Mosolygó réteken jártam, tarka virágot kötözve fűzérbe, hallgattam a csermely enyelgését a parti virággal, hallottam a madarak énekét az erdő félhomályában és mindezek csodás dolgoknak tetszettek nekem.

A réten járva a csermely selymes partján virágot szedtem jó anyám sírjára. Szép kis csokor volt már kezemben, mikor leültem, hogy összekötözzem. S ím csodák csodája, egy kis méhe közelembe jőve így szóla nekem:

- Ember! Ne légy kegyetlen. Nézd! A természetben minden a tied, az Úr, az Alkotó mindent neked adott. Az erdő vadját, fát s virágokat. És nézd ez egyszerű virágok, melyek most öledben fekszenek, azok a rétnek éke, nékünk eledel. Ne fossz meg tőlük, hagy őket itt nekünk. Éltök csak rövid s még azt is megirigyled, sietteted a pusztulásukat. Kegyelmezz ember a rétnek és nekem, hadd itt az ő ékét, s az én eledelem!

Így szólt a kis méh és tovarepült. Gondolkozni kezdtem a mondottakon, s bensőmben igazat adtam neki. Mi mindennel bír a földi ember és mégis, mi mindennel bír a földi ember és mégis, mi minden kevés neki. Leszáll a föld mélységes ölébe, felemelkedik a fellegek fölé, Isten közelébe, megostromolja a mérhetlen eget, hadat üzen az égi hadseregnek. S ha mindent bír már, amit csak megkíván, még akkor is telhetetlen, leszaggatja az apró virágokat, pusztán azért, mert kedvét leli benne…

Majd másfelé mentem egy bűvös-bájos, édes alkonyon. A nap már búcsúcsókjait lehelte szét a széles puszta szép zöld szőnyegén. Kedves kép tárult szemeim elé. A puszta költészetét most kezdém érteni. Csöndben bealkonyult, az égen kigyúltak rendre a csillagok, fényük lágyan rezgett a langyos esti légen át. Távolból pásztorsíp hangját hallám; a furulya siralmasan, égetően panaszkodott, belé lehelte a pásztorfiú összes keservét, minden bánatát. Halkan, távolról kelve hűs szellő érinté arcomat. Aztán hajammal játszva csodás mesét dúdolt fülembe, panasszal volt az ő keble is tele.


- Jó barátom, hallgasd meg szavam! Távol-keletről jöttem, a kelő nap honából, hol derűsebben ragyog a napsugár, hol boldogabban élhetne az ember, és úgy találtam, hogy ott sincs megelégedés. Egy pillanat és már melletted vagyok, a te gondolatodat lesem, de nem látszol nyugodtnak te sem, mint sokan mások. Bántanak az emberek, ugye?

- Igen! – szólottam röviden, s ő folytatá tovább.

- Boldogtalan az ember, hiányzik neki valami. Az Isten! A végtelen Isten! Ő az, kit a vallástalan bölcselet igyekszik kiverni az emberek szívéből, hogy helyébe bálványokat emeljen. De nem! Nem fog sikerülni nekik, az ember szíve ezt ki nem állja, ha Istenét elveszik, összeroskad, mint az építő állvány, mely alól a támasztékot elemeled. Te csak remélj tovább is ifjú! Halld a távolból jövő bánatos pásztoréneket, neki is fáj valamije, az, hogy kedvese mellett nem lehet. Nézd a ragyogó csillagokat, mily fájdalmasan rezeg fényük, mintha szemrehányást tennének megannyian a föld lakóinak, mivel kihaló félben van már az igaz, őszinte szeretet…

Eddig beszélt a szellő, aztán tovább repült. Némán követtem útján gondolatban, azt hívén, hogy tán úgy boldogabb lehetnék, ha messze, nagyon messze lehetne mennem. Aztán elragadtatva élveztem a gyönyörű estét. lelkem a természet eme szépségétől édes mámorba szenderült. Majd megszólalt az esti harang, hogy teljessé tegye az este gyönyörét, kalaplevéve áldottam a Mindenek Urát ily kincseket érő ajándékért…

Majd ismét másutt jártam, pusztuló őszi tájon, a szomorú levélhullás idején, mikor a szél az elmúlásról dalolt fájdalmasan. Lelkem az erdőbe vágyott, hol azt véltem, madárkák dala köszönt. Ámde csalódtam, ők már elköltöztek egy szebb, melegebb hazába, az itteni fészek nem képes már megvédni őket a téli hideg ellen.

„Lelkem oly bánatos, szivem beteg
Mivel kicsiny madár nem lehetek;
Mivel kicsiny madár én nem vagyok
Vélök hát délfelé nem szállhatok…”

Egyedül maradtam a sárgult falevelekkel, melyeket tudom a dühöngő szél messzi visz magával. Messzi, talán egy kedves ház ablaka elé, hogy lássa valaki, a ház lakója, hogy tavaszra ősz következik. Hiszen magam is

„Olyan vagyok, milyen ősszel
A sárguló falevél.

A hervadt őszi tájon is az Alkot kezét láttam, ki csodálatosan rendezte be a természet háztartását. Az elhervadt őszi levél helyett nő új levél a fán, mely talán szebb, még ragyogóbb…

Minden téged dicsér és áldd a természetben én édes Istenem. A nagyvilágnak összes tárgyai hatalmadról vetélkedve beszélnek. Feléd fordul az ember tekintete a csöndes nyári alkonyon, a holdas, csillagos éjszakán s a rózsaujjú hajnalon.

Most ismét elküldéd nekünk a napsugaras tavaszt. Lágy zenéje a futó csermelynek újra hangzik a homályos berekben. A virágos réteken reggeltől-napestig csattog a dal a vidám földműves ajakán.

A hóvirág, kankalin, ibolya, jácint már illatoz, a nedves avar alól kidugtak apró fejeiket. A napsugár, verőfény, az ég azúrja, a madárdal, a hullámzó zöld vetések, a virágok álmodozása, a susogó falombok mind, mind az Isten, a nagy Alkotónak zengnek hálaéneket.

Mily szép is vagy te ébredő természet, ifjúságodnak hű képe tavaszod. Szeretlek téged lelkem minden vágyával, a szív minden vonzalmával, mert tavasszal a beteg szívre is száll némi vigasz, jobban tud remélni és még mer szeretni.

Ajkam fájó csodálkozással mosolyog feléd. Esengem virágodért, mely oly kedves nekem.

Hozd, óh hozd virágidat és szórd e siralom völgyében bolyongó ember útjára, mert ott vajmi gyakran tüske szúrja meg a halandó lábát a hosszú, nehéz küzdelemben.

Üdvöz, óh üdvözlégy tavasz!!!

Forrás: Heti Szemle XIII. évf. 18. szám, Szatmár, 1904. április 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése