2019. okt. 22.

Nagy Ida: Márczius Idusán


1848-ból származó, magyar nemzeti hagyományt teremtő korabeli pántlikás szalagrózsa
forrás: wikipedia

„A harcz kitört – a harcz lefolyt!” A gyöngébb fél legyőzetett. Az ország gyászba borult, az erőszak felhői tornyosultak felette, elnémultak a költők, némaság honolt mindenfelé. Már azt hihették, hogy soha fel nem támad e nép, mely hajdan „Európa homlokán tombolt”, hogy az ország, melynek egykor három tenger mosta lágyan partjait, most örökre elveszett, hogy a hun és avar testvérnemzet sorsa jut majd nekünk is osztályrészül. De az isteni Gondviselés másként határozott. A borongós, hosszú éjszaka után új, derűsebb hajnal virradt reánk, a nemzet könnyét felszárítá egy angyali jószívű királyasszony… s a nemzet ismét boldognak érezé magát…

Az idő gyorsan mult, a lefolyt véres harczok emlékoszlopa gyanánt már csak egynéhányan éltek a hősök közül, kik végig küzdötték azokat.

E tisztes agg harcfiak egyike volt Tornay Ádám is. A harcz után családi birtokára Tornára vonult vissza és családja körében boldogan élt, mert látta, hogy nem volt hiába a küzdés, ki lett víva mindaz, amiért fegyvert fogtak; mert a legutolsó pillanatban bár, de mégis megjött a segítség. Annak úgy is kellett lennie, az ország a szűz Máriá, neki ajánlotta fel az első, szent király, Mária pedig el nem hagyja édes gyermekeit. Elküldte nekünk Erzsébetet, hogy általa részeltessen kegyelmében, aztán rövidesen el is vette tőlünk…

Ilyen elmélkedések közepette könnyezni kezdett a jó öreg, édesen emlékezett vissza a vészes napokra, az emberirtó háborúkra, majd feltűnt előtte – Világos… végül a magyar Golgota – Arad jutott eszébe. Mélyen vallásos lelkéből egy-egy rövid fohász fakadt, hálaadásul, mert most már jóra fordult minden.

Élte végén csendes boldogságában megzavarta hozzá nem méltó fia, Ádám. Külföldön nevelkedvén, már az édes magyar nyelvet is majd hogy el nem felejtette. Ellenszenves volt előtte mindaz, amit kivívtak a szabadságharczban, nem tetszett neki a jobbágyság fölszabadítása.

Mily sokszor intette jó atyja, azonban ez mit sem használt. Amit odakünn magába szívott, ahhoz szívósan ragaszkodott is. Aztán belátta az öreg, hogy hiába minden intése, szomorúan hagyta abba kísérleteit…

Idb. Tornay Ádám meghalt. Végrendeletében úgy intézkedett, hogy fiát gyámság alá helyezte. Persze roppant mérges lett emiatt a fiatal Tornay, hiszen így nem folytathatja könnyelmű életét. A végrendelkezésben egy kis fekete ládikóról is volt szó, melyet fiának hagyott azzal a kikötéssel, hogy a halála után következő első márczius 15-én bontsa föl. No, ez mégis legalább reményt nyújtott, hátha tele lesz bankókkal!!..

Türelmetlenül várta a terminust, sokszor már kísértetbe jött, hogy felbontsa, de mégis, erős akarattal ellenállott.

Végre megjött a nagy nap. Izgatottan fogott hozzá a felbontáshoz; azonban… a remélt bankók helyett egy selyem foszlányt talált, melyen halványan bár, de látni lehetett a trikolort. Bosszúsan lökte félre s a levél elolvasásához fogott, mely a ládikó fenekén feküdt. A levél így szólt:

„Fiam! Nagy örökséget nem hagyhattam neked, hiszen magam sem voltam igen gazdag. Amit becsülettel szereztem, minden a tiéd lesz, csak várj türelemmel. A legdrágább kincs, mit reád hagyok, e darab foszlány, mely ama zászlóból való, mit annyi csatán híven követtem, melyért bátran harczoltam és néztem szembe a halállal is. A zászlót szétdaraboltuk, nekem ez a kis rész jutott belőle, de megőriztem, azt akarom, hogy ereklyeként őrizd meg te is.

Most Isten veled fiam, utoljára is csak e zászlódarabot bízza reád.

Atyád”

S a fiú mit tett? Fölvette az eldobott szalagot, megcsókolta, keblére szorította; aztán e szalag felgyújtotta lelkében a hazaszeretet kihamvadt szikráját, nagy, derék hazafi lett belőle.

Forrás: Heti Szemle XIII. évf. 12. szám, Szatmár, 1904. Márczius 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése