2019. okt. 22.

Ismeretlen szerző: Petőfi Sándor




Fejéregyháza fölött a domboldalon egy emlékoszlop jelöli azoknak a névtelen hősöknek nyugvóhelyét, kik 1849. július 30-án kozákok kezétől hullottak el. Bem kicsiny, lármás seregének hullottai ezek a most már nagyon csendes magyar honvédek. Közöttük nyugszik Petőfi Sándor… De vajon nyugszik-e itten ez a mi örökké bolygó hajnalcsillagunk?! Nem is ilyen kis csillag volt ő, - hanem üstökös, akit megbámul a világ, üstököscsillag volt a talpra állott magyar nemzet szabadságának derengő hajnalán. – Letűnt és most bizonyára nyugszik, - mert ifjú teste, mely annyi viharban küzdött, rászolgált a pihenésre; lelke, mely a szenvedések viharában megedződött, elszállt ugyan, de porhüvelyéről ráragadt a megszokás és itt lebeg felettünk a Kárpátoktól az Al-Dunáig szünet-szüntelen.

Sok mindenről szólanak a versek az ő lantján. Lelkének húrja a külvilág minden legkisebb mozzanatára megrezdül, - de a szabadság utáni sóvárgásnak és a szerelem keservének húrjai mindig eszesebben állanak -, bármerre fordul, lépten-nyomon azt hirdeti, hogy:

„Szabadság, szerelem,
E kettő kell nekem.”

E két érzés a maga őszinteségében és közvetlenségében át meg átjárja egymást költészetében. Egyik a másikból folyik, - mert mit is ér a szerelem a szolgaságban, a szabadság megnyitja a szívet a szerelem számára. – Míg egész valóját a szent szabadságért áldozza föl, mindegyre nyugtalanítja az a gondolat, vajon talál-e majd egyetlen halandót is, ki lelkének, legalább egy kis darabját ajándékozza neki. – Talált Juliskájában, de milyen küzdelem árán?

El tudná-e mondani csak ezredrészt oly híven az öreg erdődi vár ezt a küzdelmet, mint ahogyan az ő költeményeiből olvashatjuk? Csak kevéssel több van ott  most, mint romhalmaz, hol Petőfi egykor „álldogált a tó partján a szomorú fűz mellett.” Az a tó most is megvan, valami szomorú fűz is búsong partján, de nem az a régi, melyen talán azt a boldog kis madárkát látta a költő. – Boldog madárka, a pároddal ugrándozol egyik ágról a másikra, boldog kis madár, te a „szabad világnak szabad dalnoka” vagy. Csak mi, a magyar nemzet volnánk már egyszer szabad hazánknak szabad fiai!

De „a magyar élni nem tud, halni nem mer!” „Tudnám csak mindazt, amit érezek, úgy, amint érezem kimondani, úgy fellázadnának milliók velem.” – Amit érezett, milliók szívében volt elrejtve mélyen, s amint kimondotta, milliók értették meg. – Eljött az az idő, mikor tudott meghalni a magyar. Sokaknak halála millióknak szerezte meg a jogot az életre. Talán nem is jól fejeztem ki magam, mintha nem volt volna joga a nemzetnek arra, hogy éljen? Volt; őseink szerezték meg azt szívük vérével, de fölötte, mint sűrű őszi köd a letarolt táj felett – bizonyos kétszínű önkény ült -; s az uralomra termett magyar nemzet lelke csak virrasztott búsan, álmosan.

Nagyon viharos idők tomboltak el felettünk. Míg Európa nyugati, művelt világa haladhatott az eszmék terén, az ész fegyverével küzdött, - mi belefáradtunk a kardforgatásba. A XVIII. század magyarja pihen falusi magányában, elmereng az ősök dicsőségén, meg a pipafüstön. – A múlt század magyar nemese is csak enni, inni tud jól”, „rozsda marja a kardot” – teste, lelke egyaránt tesped. Villám kell az ilyen lelkeknek, mely sujtásával lángra lobbantsa, lángostor, mellyel e világot fel kell korbácsolni, hadd háborogjon, mint Neptunus szemöldökének egyetlen rándulására a végtelen, a haragvó tenger.

És íme a magasból isteni szikra hull a magyar földre. A porszemek megihletődve kialakulnak, születnek halhatatlan férfiak: a nagy Széchenyi István, Kossuth apánk, Petőfi, a jövőbe látó, olvadó, türelmetlen lélek.

Hányszor megjárja a délibábos, aranykalászos rónát, a Kárpátok bérczeit, a vadon erdőket. Jár a „sűrű füvön csillogó éji harmatozásban”. A vadonban búg a vadgalamb, feje fölött vándor daruk tovaszállnak, szívében szerelmének nagy keserűségét hordja. – „Szilaj nótákat fütyörész a szél”, majd üvölt a vad zivatar és ebben a zord időben egyedül áll a nagy pusztaságban, akárcsak nemzete, a magyar.

„A rab, ki börtönében oly sok ideig hiába sóhajtozik a szabadulásért, maga Petőfi. – Neki börtön ez a szolgai világ, „csak a jó Isten tudja hányadikszor” zengett lantjáról a szabadság dala. – Megnyílik a  rab börtönének ajtaja, kezéről a vas földre csörög – szívén találja a szabadság -, „összerogy örökre”. – Nem saját végét látta a költő? – Amint előre érezte a forradalmat, korai halálát is előre látta.

„Hiába biztattok,
Hiába beszéltek.
Tudom azt az egyet,
Hogy nem soká élek.”

Elnémul a költők lantja a fegyverek csörgésében és az ágyúdörejben, csak Petőfi tüzes lantjának csengése hallatszik mindegyre.  Korhol, izgat, lelkesít, de ez neki, a tett emberének nem elég. Beáll honvédnek az erdélyi seregbe. Az a csodás erő vezeti őt Bemhez, mely a lelket a lélekhez forrasztja. – Jobban szereti Bem apót, mint édes apját. – Az elnyomott lengyel nemzet nagy fia, Osztrolenka hőse, a mi szabadságunkért küzd -, és vonul diadalról diadalra.

Bem hajdani legkedvesebb ellenségével, az orosszal áll szemközt. Nagyon leolvadt serege a saját vitézségében, Bem pedig eddigi szerencséjében bízik. – Egy egész napon át tartja magát a kozák túlerővel szemben, de a vári segítség, Kemény Farkas serege nem érkezik meg. A leáldozó nap még egy pillantást vet a Küküllő tükörébe, meg a kis magyar csapatra, mikorra eltűnik a gyalui havasok mögött, az orosz lovasság körülzárja Bem seregét. Fut, ki merre tud. Petőfi nem menekülhetett, hiszen ő kereste ezt a halált. Lánglelke ellobbant – teste „közös sírnak” adva nyugszik a magyar földben -, amelyből vétetett.

Forrás: Heti Szemle XIII. évf. 14. szám, Szatmár, 1904. Márczius 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése