2020. jún. 28.

Nadányi Zoltán: Nem szeretsz



Ha száz jó költő, kortárs, verset írna ugyanarról a tárgyról, ugyanabban a formában, száz olyan vers lenne belőle, ami úgy hatna egy antológiában, mintha ugyanaz a költő, ugyanabban a formában, ugyanarról a tárgyról írt volna száz verset, vagy mintha száz költő írt volna száz verset más-más tárgyról, más-más formában. Kis különbségekből alakul ki a vers és a költő külön egyénisége, egy költő, egy nemzet, egy korszak költészetének gazdag skálája. A formás költészet az igazi kollektív költészet, mert megnehezíti az egyéni elkülönödést. Ilyen költő könyvét, versét nem elég egyszer olvasni. Első olvasásra majdnem csak a tetszetős formával hat, csak érdeklődésünket kelti fel. A zenéje marad meg, az csábít vissza a szöveghez s olvastatja el még sokszor a verset, a könyvet, egész az észrevétlen megtanulásig. Mintha már olvastuk volna valahol azt a verset, érezzük előbb, utóbb meg, mintha mi alkottuk volna. Az igazi vers memoriter: emlékezetben készül az emlékezetnek. Ezért csak látszólag, az írásba foglalás folytán, irodalom. Képzőművészet a vers, összefoglaló képzőművészet: szobor, festmény, zenemű, tánc, melynek anyaga, teste a szó, a beszéd maga. Annyira csak anyaga, hogy a legkevesebb egyéniességet bírja csak el. A mindennapi nyelv születik újjá, nemesedik meg a versben, a versformában, mely, mint egy gát, zsilip,rosta, szűrő, megzajlatja, megtisztítja, természetesebbé, eredetibbé teszi a köznyelvet. Éppen ez az ellentét teszi műalkotássá a verset: racionális beszéd irracionális formában.

Nadányi Zoltán új verseskönyve tökéletesen szemlélteti ezeket a gondolatokat. Érett férfi, érett költő szerelmi költészete ez a harmincnyolc verses ciklus.

Nadányi a legszerényebb költő. Mintha nem akarna lenni sem több, sem kevesebb, mint költő, szabályos mai költő, nem nagy, nem kicsi, hanem mind a kettő, norma, mérték, hiteles, akivel mérni lehet minden költőt, nagyot-kicsit, legkisebb közös többes és legnagyobb közös osztó, integer, egész művész, ember e törtlelkű világban. Matematikus költő, mint Edgar Allan Poe…

Erdélyi József

Forrás: Válasz 4. évf. 5. sz. 1937.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése