2019. okt. 30.

Pax (Gábor Andor): Az anya




Az asszony jóravaló teremtés volt; égett a munka a kezében, meg a gyermekeit is forrón szerette. Igazi anya volt, gyermekeiért minden áldozatra és fáradságra kész. Hanem a férj lump, házsártos, olyan fél-ember volt, akinek a becsületes társaság, a jóravaló emberek, a munka, a törekvés semmi; de akinek nóta kell a fülébe, élhetetlen rongy nációk az asztal köré, aztán húzd rá cigány! Otthon pedig, hogy mit csinál az asszony, ki ad a gyerekeknek enni, ki fizeti a házbért, a papbért, meg az adót: attól ugyan nem búsul. Így aztán a szegény asszony elhagyatva, súlyos betegen a kórházba került. Ott fekszik és jobbulást remél. Bágyadtan emeli föl fejét s hallgatódzik. Ha léptek zaját hallja, örömet érez: hátha a gyermekei! Ám a gyermekek csak későre jönnek lassú, halk léptekkel. S ahogy belépnek, az asszony inti őket, hogy csak csendesen legyenek. A két kis gyerek sietve közelít az ágyhoz, megragadják anyjuk kezét s csókokkal halmozzák el.

- Hogy vagytok édeseim? Ettetek-e ma már? Ugye nem? Milyen piszkosak vagytok? Hát az apátok nem volt honn? Istenem, Istenem!

Így kérdezősködik a jó asszony,míg ideges sietséggel a párnája alá nyúl, egynéhány száraz kenyérdarabkát vesz elő s odanyomja a gyerekek apró kezeibe. A gyerekek megörvendenek. Az asszony inti őket: csak lassan édeseim, nehogy meglássanak benneteket…

Fél a jó asszony a tilalomtól. Megölné a gond, a vágyakozás, ha napjában egyszer nem láthatná gyermekeit.

S azok csendben morzsálnak, félve tekintgetnek a nagy ajtó felé, s úgy, amint jöttek, az anya szeretetteljes jó tanácsival, lassan megindulnak hazafelé.

Az asszony még utánuk szól: Csak jók legyetek. Az apátokat szeressétek. Csókoljatok kezet neki, ha hazamegy…

*

Az apa éjjel-nappal dőzsölt. Kártyázott, nyert és ivott. Ezt ő már így szokta. Ahogy aztán hazavetődött, aludt egyhuzamban hat órát. Azután fölkelt, belémarkolt a zsebébe: kivágott egy-két hatost s bort parancsolt. Néhány krajcár végiggurult a padlón, de a gyerekek egytől-egyig megkeresték s maguknál tartották.

- Hát az anyátok hol van? – kérdezte az apa. A gyerekek szepegve beszélték, hogy az anyjuk ott fekszik a kórházban, mert beteg.

- Beteg?... Nem azért ment az a kórházba, hanem mert a doctor hítta…

A gyerekek ezt nem értették. Féltek az apjuktól, hát csak inkább az ajtó felé húzódtak. Künn az utcán tanácskozva indultak meg, s ahogy elváltak az egyik bort vitt az apjának, a másik pedig sietve ment a kórház felé, kalácskenyeret vitt az anyjának… mert hisz a kórházi kenyér oly kemény…

*

Ezalatt a kórházban az anya már várja gyermekeit. Át-átszól a szomszédjához: Ugyan édes kisasszony, nézzen csak ki, nem lát-e két kis porontyot az utcán álldogálni? A beteg leány az ablakhoz lép, kinéz, de nem látja a gyerekeket.

Ám a gyerekek egyike nemsokára megérkezik. Zörget egyre-másra a nagy ajtón, de nem eresztik be. Utóbb a szolga kitekint, s kergeti a gyerekeket.

- Eredj fiam haza. Van az anyádnak mit ennie. Sok is van. Ha beengedlek: néked adja a javát, maga meg koplal. Nem engedhetlek be; így van parancsolva.

A kisgyerek meghúzódik az ajtó sarkában, s ha kérdik a járókelők, mért sír, nem tud válaszolni, csak kínosan zokog s szorongatja a kalácskenyeret.

*

Azóta hetek múlottak el. A jó asszony már közel volt az elmúláshoz. Ezért aztán a gyerekeket egy napon valamelyik ápolónő beengedte.

Tiszta ing fehérlett rajtuk, s a hajuk gondosan meg volt fésülve. A jó asszony, amint a gyermekeit így meglátta, rosszat sejtett; közel inté mindkettőt az ágyához, s lassú, fáradt hangon beszélt hozzájuk.

- Ki gondoz benneteket édeseim? Ki mosta ki az ingeiteket?

- A Gyuricának a mamája – felelték a gyerekek.

- Hát ki az a Gyuri?

- Mi nem tudjuk. Velünk eszik. A néni hozta magával…

Az asszony úgy remegett az ágyában, mintha valaki ide-oda cibálta volna. A hangja valamivel erősebb lett. Látható volt, hogy tenni akar valamit… tán’ a gyerekeket akarta magához vonni, - de a gyengeségtől mozdulni sem tudott.

- Édesem – szólt azután -, menjetek haza. Az apátoknak, meg annak az asszonynak is csókoljatok kezet. Legyetek jók és szófogadók. Az apátoknak mondjátok meg, hogy én meghalok. S annak az asszonynak is mondjátok meg, hogy én, a ti édesanyátok tisztelem – értitek? -, tisztelem és könyörgöm neki, viselje gondotokat.

*

A gyerekek sírva futottak haza, s gyors beszéddel ismételték az anyjuk szavait.

S addig-addig kérték apjukat, míg az végre rászánta magát, kézen fogta a gyerekeket s megindult a kórház felé.

Amint közel értek, megcsendült a kórház harangja. Akkor a bűnös férfi ijedten kapta kézre a két gyermeket s úgy rohant a nagy sárga ház felé.

Azonban elkésett. Mire odaért az asszony már halott volt. S midőn átöltöztették, vánkosa alatt megtalálták a száraz kenyérdarabkákat, meg az – urának arcképét.

Forrás: Kiskunhalasi Ujság I. évf. 1. sz. Kiskunhalas, 1904. julius 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése