2019. okt. 30.

Gerencsér Anna: Rügyfakadás




A nefelejcses, szomorúfüzes Zalamentén van egy kis szalmafödeles, fehérfalu parasztház. Lakói: bánatos, szomorú arcú emberek. Egy talán 30 éves, napbarnított arcú fiatalasszony és egy 10 év körüli szőke kis fiú.

Valamikor, a régi jó időkben, amikor még nem volt fehérfalú kisházuknak mindennapi vendége a bánat, ők is jobb és szebb napokat láttak. De amióta elhívták közülök a férfit, akihez a fiú gyermeki, az asszony hitvesi szeretettel ragaszkodott, azóta az ő ragyogó kék egükre felhők szálltak, béborult…

- Már ki is tavaszodott. Fönt, az uraság nagyerdején a vén tölgyek újra levelesek lettek, hogy majd csendes, illatos tavaszi estéken bánatos zizegéssel ők is sirathassák a távollevő kedveseket. Sírásuk hadd olvadjon eggyé a part menti kis ház lakóinak zokogásával.

Felszikkadt már a talaj. Megkezdődött a szántás. Öreg parasztok, fiatal gyerekek fogják az eke szarvát s vidáman biztatják a szép tarka göcseji teheneket s azok nagy előkelően lassú lépésekkel méregetik végig, a dús termést ígérő Zala-menti dűlőt.

Egy csendes, felhőtlen áprilisi délután mindenhol, ahol még csak szántatlan volt a föld, szántottak. Épp ott jöttem el a Bogárék földje mellett. Az asszony szomorúan, de azért biztatta, nógatta két szép tehenét s azok lassan bár, de szót fogadtak. Így szántogatta kis földecskéjét.

Megvártam, hogy kiérjenek az útig. Mikor közel értek hozzám, barátságosan „Jó napot adj’ Isten”-t köszönt. Jó darabig elbeszélgettünk mindenről, a földről, a gabnáról, a háborúról és a férjéről. Panaszkodott szegény, hogy már két hónapja nem kapott tőle levelet. Pedig úgy várom, úgymond a postásfiút. Mindenkinek hoz, csak éppen én vagyok az a szegény, akiről mindenki megfeledkezik.

Vigasztaltam. Ő szomorúan rázta még mindig szép fejét. Nem, nem, édes kisasszony. Pista már tudom, hogy meghalt, mert ha élne, úgyis írt volna már. De én mit tegyek? Kisfiammal csak elvégezgetjük a tavaszi munkát, sőt, még többet, mint tavaly. Látja kisasszony ott fent az akácásnál, a fordulónál azt a széles szántást? Tavaly lucerna volt benne, most meg már felszántottuk, mind krumplival ültetjük be, hogy legyen sok, nagyon sok, ha nekünk nem is kell annyi, kell annak a sok szegény küzdő, szenvedő katonának, ők érdemlik meg legjobban, mindenből a legjobbat.

Ha szegény jó uram már meg is halt, azért a többieknek kell, hogy legyen mindenből.

Azt mondják, hogy a példa ragadós. Adja Isten, hogy ennek az egyszerű lelkű parasztasszonynak példáján felbuzdulva, újult erővel, életkedvvel lássunk munkához. Ne üljön lelkünkön a bánat, ne érezzük olyan nagyon rajtunk a sors kezét, ha sújt is, hiszen nem édes atyánk a sors.

Hadd legyen újra kacagástól hangos a hegyoldal, az erdő, a mező, a hajnalkás eresz! Legyen újra bennünk életkedv, reménység. Vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy nem csak a mi kedveseink véreznek ott a harctéren, hanem másé is, édes mindnyájunké.

Nemcsak az az egyszerű parasztasszony gondol remegve, féltéssel a harctérre. Hiszen mindnyájunknak van egy, ha nem több kedves, akire olyan féltéssel, remegve gondolunk, akit olyan szeretettel várunk tűzhelyünk melegéhez.

Dolgozni sokat! Ez legyen a jelszavunk. Ez legyen a jelszavunk. Ott a harctéren értünk szenvednek, a mi jólétünkért, mindnyájunk boldogságáért, nyugalmáért.

Mi dolgozzunk, fáradjunk Értük, idehaza.

Majd mikor már minden lecsendesül, s a hősök fejükön babérkoszorúval hazajönnek újra közénk, akkor majd velük együtt élvezhetjük verejtékes munkánk gyümölcsét: a boldogságot és a megelégedést.

Forrás: Magyar paizs XVI. évf. 16. sz. Zalaegerszeg, 1915. április 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése