2019. okt. 30.

p. r.: Megeszem, megiszom…




Az udvari piactéren egy hatablakos nagy házból gyakran hallott ki az utcára víg muzsikaszó. A nagy ház lakója nem titkolta, ha jó kedve volt. Kinyittatta az ablakokat, ő maga leült vendégeivel a szoba közepére, a bandát maga köré állította féllábra, s úgy húzatta a kedves nótáját:

„Megeszem, megiszom,
Egy koldusra se hagyom.”

A dalos férfiú, aki ilyen előkelően mulat. Szoboszlai Mihály, Udvarinak egyik legmódosabb gazdája. Amit a kedves nótája szerint meg akar enni, meg akar inni, az nem csekélység: maga ez a nagy ház, a kettős malom a juhszélen s nyolcvan lánc fekete föld a Bánya-völgyben. Amint a nótából is sejthetjük, azért akarja mindezt leeregetni a torkán, mert gyermeke nincs neki, koldusokra pedig nem akarja hagyni. ezeket a koldusokat nem kell valahol a putriban keresnünk.  Ha megnézzük azt a kis házat, amely Szoboszlai Mihálynak a hátsó szomszédja, megtaláltuk, akiket kerestünk. Ott lakik ugyanis a Szoboszlai testvérbátyja, Ferenc, akit hét gyermekkel áldott meg az Isten s akikre ilyenformán abból az ősi negyven láncból idővel csak annyi jut, hogy Szoboszlai Mihály virágos kedvében némi túlzással koldusoknak nevezi őket, s nyíltan hirdeti, hogy nem hagy rájuk semmit.

Ámbár nem is vágytak a Szoboszlai Ferenc gyerekei a Mihály bátyjuk, vagy amint hívatni szerette magát – a bácsikájuk vagyonára. Nem is tartották hozzá jussukat. Hiszen abból a nyolcvan láncból csak negyven lánc volt a Szoboszlai vagyon, a másik negyvenet a kettős malommal az ángyika – a büszke Madarász Zsófika -, hozta a házhoz. Csak az fájt Szoboszlai Ferencnek, meg a gyerekeinek, hogy olyan kevélyen lenézte őket Mihály meg az ő puccos felesége. Szegény Szoboszlai Ferencné sokszor sírva fakadt, mikor vasárnaponként hazajött a templomból. Külön padja volt a Szoboszlai-családnak az udvari templomban. Oda szokott ülni a két Szoboszlai menyecske. Kevélyen, selymesen az egyik, szerényen, szegényesen a másik. Itt találkoztak már csak, mióta egymás házához régen nem jártak. Csak a kisebb gyerekek szöktek át néha a szomszédba, ahol néha süteménnyel, gyümölccsel jól tartották, máskor meg hazaküldték őket. Amilyen kedvben volt az ángyika. Hanem mióta egyszer templomból hazajövet azt mondta Mihályné Ferencnek, hogy van nekik két oldal avas szalonnájuk, meg hat zsák tavalyi krumplijuk, küldjenek át érte, jó lesz annak a sok gyereknek, azóta keményen meg volt tiltva a Ferencék gyerekeinek, még a hosszú inges Lajcsi gyereknek is, hogy valaha a bácsikájuk küszöbére merjék tenni a lábukat.

Mikor pedig fölhangzott a szomszédban a muzsikaszó, a Szoboszlai Ferencék ki nem jöttek volna egy világért az utcára. Majd kisült a szemök szégyenletökben, amikor kihallatszott a nóta a népes piactérre.

- Megeszem, megiszom,
Egy rongyosra se hagyom.

*

S csakugyan az lett a vége a sok mulatásnak. Nem hiába mondják, hogy drága a muzsikaszó, de meg is sínylette a nagy vagyon hamar. Szoboszlai Mihály csak akkor kapott észhez, amikor már úgy tele volt bankteherrel a birtoka, hogy már többet nem adtak rá. Túl volt már a negyvenen, jóval, de azért belátta, hogy össze kell szednie magát, mert dobra kerül mindene. Eladott mindent s elköltözött a faluból. Valahol a delibláti pusztán vett egy kis birtokot. Még abból is megélhettek volna ketten holtig. De a szerencse, amely valamikor a tenyerén hordta, most ellene fordult. Felesége ágynak esett s egyik esztendő eljött a másik után, mégsem bírt lábra állni. Ő is betegeskedni kezdett. Valóságos ispotály lett a házból. A kis vagyont pedig napról-napra emésztette a doktor, a patika.

Nyomorúságban, szegénységben találta őket a fiatal Szoboszlai Ferenc, aki öreg édesapjának halála után eljött értük, hogy hazavigye őket, hogy gyámoluk legyen ínséges öregségükben. Megbocsátani nem tudó édesapja kibékült már a világgal; sokszor megalázott édesanyjának jó szívében nem vert gyökeret gyűlölködő harag.

Ott lakik most a két, magával – jó tehetetlen öreg ismét a régi házban. Öccsük, Ferenc gondoskodik élelmükről, ápolásukról. Minden fejésből küldenek át a szomszédba egy köcsög tejet, minden sütésből egy kenyeret. A fiatal menyecske olyan jó szívvel ad mindent. Az öreg Szoboszlai Ferencné pedig elkeseredve a múlt emlékeitől, sírva mondogatja karosszékében:

- Nem felejt az Isten, fiam!

Forrás: Kiskunhalasi Ujság I. évf. 8. sz. Kiskunhalas, 1904. október 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése