2022. márc. 8.

Két új-évi kép

 

    Az újév a cselédvilág Eldorádója. Nemcsak azért, mert ilyenkor kedveskedik az udvarias fűszerboltos a mi Zsuzskánknak pompás kókuszdió-szappannal vörös kezeire, mellé egy-egy gyűszűnyi otkolont, jóféle pirosítót, szalagot, csokoládét s mi egyebet csempészve, hálából azért, hogy egész éven át olyan kitartón vitte hozzá az aprópénzt; hanem főként azért is, mert a fő-fő alkalom arra, ha valaki könnyítni akar terhes szolgálatán, előnyösebb feltételek mellett jusson „helybe”. S bizony már hetekkel az újévet megelőzőleg van is nagy fölfordulás a cselédvilágban, lótnak-futnak egymáshoz s foly itt is, ott is a csiri-csári.

  Órákat eltöltenek a közvetítő-intézet meleg kályhája mellett, hol egészen otthonosaknak érzik magokat, vagy az újoncabbjai a Kálvin tér sarkán tipegve-topogva. Mert ez az a cselédbörze, ahol mindjárt ott ragadnak, amint a szomszéd hajóállomások partra öntötték pereputtyostól a heti vásárok napján; s éktelen libagágogás és kakaskukorékolás mellett várják elszegődtetésüket.

  Abból a sok elemózsiából, melyet ilyenkor, újév táján a városba szerencsét próbálni feljött szegény cselédlány hoz magával, jut néha arra is, hogy a nagyságos úréknak kedveskedjék belőle. Ott viszi képünkön a kis Treszka, aki még csak újonc itt a fővárosban, a kövérre hizlalt aranyszínű kacsát, s melléje azt a csináltvirág-bokrétát, melyet otthon a legjobb helyre tettek el a ládafiában, hogy meg ne romoljék a drága portéka. Ki tudja, hátha ez az önkéntelen jólelkűsége alkalmas lesz arra, hogy megnyerje gazdáinak szívét jó előre, s egy cseléd, a kivel meg vannak elégedve, s a ki meg van elégedve, akivel nem veszekszenek, aki nem zsörtölődik, nem követelőzik, valódi áldás lesz a háztartásra.

         De nemcsak ma, hanem régebbi korban is az újév volt a szegődtetés ideje. Így abban a múlt századbeli időben is, melyből másik képünk van véve. Az a fiatal gyógyszertári segéd, ki valószínűleg most teszi első lépését a világban, röstelkedve morzsolgatja kalapját az ajtófél mellett, hol poggyásza is lerakva várakozik, nemcsak azért, mert érzi az első bemutatás ünnepélyességét, hanem, meglehet, azért is, mert a principiális fiatal menyecske-feleségének rajta feledt szemei perzselőn sütnek rá. A vén tudós szigorú méltósággal töri föl az ajánlólevelet, melyet valamely régi iskolatársa küldhetett, pártfogásába ajánlva a fiút. Még a földön ugrándozó szajkó is kíváncsi szemekkel méregeti az érkezőt, kinek töprengő arcán meglátszik a gond, hogy vajon milyen eredménye lesz az ajánlkozásnak. Higgyük a legjobbat. Az egyik erősség már bizonyos, hogy be van véve, s ez az asszony hajlandósága, ezen át nem nehéz az öreg úr szívéhez is eljutni.

UJ-ÉVI ELSZEGŐDÉS

UJ-ÉVI KÖSZÖNTŐ – Knaus Lajos képe

Forrás: Képes Folyóirat - Vasárnapi Ujság tüzetekben I. kötet. Bp. Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda

1887.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése