2022. márc. 8.

dr. Váczy János: Kisfaludy Károly halálos ágyán

 

         Midőn a Kisfaludy-társaság, mely az Auróra-körnek többé-kevésbé folytatása, vagy „szellemi emléke”, február 6-án szokásos ünnepélyes gyűlését tartotta: bizonyára számos hallgató visszaidézte képzelmében Kisfaludynak nemcsak születését, melynek kilencvenkilencedik évfordulója éppen erre a napra esik, hanem halálát is, mely a nemzetet, különösen pedig az ifjabb írókat gyászba borította. A bölcsőtől a koporsóig mintegy negyvenkét év múlt el, reményben és aggodalomban, hitben és csüggedésben, küzdelemben és dicsőségben teljes negyvenkét év, mely alatt a magyar fölébredt nehéz álmából, visszatért a sír széléről, hogy megmutassa életrevalóságát, erejét, szellemi és anyagi képességeinek gazdagságát. Úgy látszott, hogy a nemzet sietve, rohamosan akarja pótolni századok mulasztását, mert a fölébredt nemzetiség szilárdabb fejlődésnek indult, mint bármikor az előbbi századokban.

         Kazinczyn kívül senki sem volt már ekkor az írók között, ki működésével, nagy ismeretségével, példájával és tekintélyével nagyobb hatást tett volna az átalakuló Magyarországra, mint Kisfaludy Károly. A legnépszerűbb volt valamennyi közt, mert a hazafias, nemzeties iránynak ő adott legelőször igazi hangot költészetünkben. Nemcsak dalaival és költői beszélyeivel, de főképp vígjátékaival oly irányt kezdett, amely irányt Vörösmartynak csak tovább kellett folytatni, s erősbíteni, hogy költészetünk virágzásnak induljon. Ő volt az első drámaíró, akit 1819-ben színpadra hozott a közönség, hogy koszorújával a szűnni nem akaró tapsaival tüntesse ki; hogy nem annyira a drámaírói nagy tehetség, mint főképp a hazafias érzések bátor tolmácsolója előtt lelkesedését fejezze ki, mintegy látható megelégedéssel, sőt elragadtatással Kisfaludy jövőjének útját mutatva. Kisfaludy olvasott a közönség hangulatából s amit eddig művészi ösztönből, mintegy véletlenre bízva mert tenni, most művészi öntudatosságból, a nagy közönség ítéletére támaszkodva saját lelke meggyőződésével és szilárdságával folytatá.

         A hátralevő tizenegy év életének legszebb, érdemekben leggazdagabb korszaka. Oly emberek barátságával volt körülvéve, mint Vörösmarty, Bajza, Toldy, Helmeczy és Zádor, akik egyhangúlag mesteröknek tekintették s akik előtt valóban nagy tekintélyben is állt nemcsak mint költő, festő, esztétikus, hanem mint világlott ember is, ki többet forgott egymaga a nagyvilágban, mint összes írótársai, s aki a költők közül jóformán egymaga járt a főúri szalonokba s kedvesen látott vendég volt mindenütt. Sőt Széchenyi István is jobbára csak őhozzá látogatott el, mikor Pesten volt; őt beszélte rá, hogy vállalja el az első nagyobb szabású politikai lap szerkesztését, a későbbi „Jelenkor”-ét, amelynek Széchenyi mintegy védnöke, vagy vezére volt.

         Utolsó napjai efféle tervezgetésben múltak. Készséggel fogadta a legnagyobb magyar bizalmát. Maga is vágyott a politikai téren némi szerepet vinni s azt hitte, ohgy a szerkesztése alatti lap az átalakuló Magyarország legelső közlönye lesz. Barátai és ismerősei előtt, kik gyakran meglátogatták betegágyában, folyvást az új, a megindulandó nagy politikai lap programjáról szeretett beszélgetni. Kedélye még sokkal ruganyosabb volt, semhogy a végbúcsúra gondolt volna. Szántszándékkal foglalkozott ily behatólag politikai terveivel, hogy még csak képzelmében sem merüljön fel a halál, az elválás fájó gondolata. „Az opporisito és reform zászlóját tűzzük ki – mondá Szalaynak halálos ágyán – mindenifjú írónak velünk kell tartani.” Ő volt Széchenyinek egyik legigazabb híve, akire már föllépésével mintegy ellenállhatatlan varázst gyakorolt, s aki után az egész Auróra-kör magáévá tette a nemes gróf eszméit.

         Ha látták jó barátai, mennyi reménnyel csüng az életen, mennyire bízik jövőjében, holott oly közel leselkedett hozzá kérlelhetetlen ellensége, a halál: lehetetlen volt mélyen meg nem indulniok a veszteségen, mely immár bekövetkezendő volt. Látták, hogy sietve szőtt tervezgetése már az utolsó harcot vívó férfiúé, aki mit sem akar tudni arról, aminek még gondolata is oly borzalmas volt előtte mindig. Toldy, Bajza és Vörösmarty legtöbbször megfordultak nála. Ez utóbbinak jelentékeny szerep kínálkozott a megindulandó lap szerkesztésében.

         A végzet azonban mást határozott. 1830. nov. 29-én Kisfaludy örökre búcsút vett az élettől. Társai mély gyásszal, könnyezve állták körül ravatalát s fogadást tettek, hogy a köztük s az elhunyt jó barát közt fennálló benső viszony emlékére társaságot alapítanak. Vörösmartyt, ki mindvégig egyik legjobb barátja volt az elhunytnak, különösen fájdalmasan érinté a szomorú hír. Vörösmarty nemcsak mint jó barátját, de mint írót is sokra becsülte s halálában a végzet különös bosszúját látta, amellyel a legmagasbra törekvőket leghamarabb megfosztja az élettől. Azért szól Kisfaludy Károly halálára írt elégiájában oly megtört hangon:

Elhunyt visszajöhetlenül,

Bár érette egész nemzet epedne is!

BAJZA – TOLDY – VÖRÖSMARTY

KISFALUDY KÁROLY HALÁLOS ÁGYÁN – Barabás Miklós 1930. évi rajza után


Forrás: Képes Folyóirat - Vasárnapi Ujság tüzetekben I. kötet. Bp. Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda

1887.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése