2020. ápr. 26.

Pap József: Levél Erzsikének




Erzsike, meneküljön, meneküljön, amíg lehet. A mélyben állok, borzadásos fekete kiálló szirtként a vad mocsár felett és a Rémmel van eljegyezve, aki mentő szirtnek vélt és rám vetette hajója kötelét. A mélyből jöttem, a sorsom szálai a mélybe csavarodnak és jaj annak, aki a sorsa szálait az enyéimmel bogozta össze. Erzsike, meneküljön…

**

Egész életemben a rám rohanó múlt nyugtalanításaiban így fogom látni az elsőt: a halódás tavaszán, az őszben, a csodálatos Szenvedés sugárkoronájával a fején. Körös-körül percenként hamvad az élet. Fenn ül a hegyi úton, két világos szeme kitágul és eggyéolvad a lebegő őszi reggel. Együtt néznek le a városra, amelyet a nyár és a szerelem parázsával véltek örök életre gyújtani, s amely most borongó megadással hajtja le a fejét. Csak halk sóhajjal libben a lelke a végtelen felé és összevegyül az őszi temetés hangtalan jajdulásaival.

Sokat temet el együtt az ősszel, addig meg nem h alhat, míg mindent el nem temetett. Azután majd leborul a sírra és a tél mindent betemet.

Az, aki a kezébe adta a felmagasztosulás gyémánthegedűjét és azután eltépte a hangszer húrjait,

az, aki felnyitotta elmámorosodó szeme előtt az élet vaskapuját és megint becsapta,

az, aki virágszőnyeget varázsolt, ó jaj, szárnyaszegett léptei elé és azután szakadékot roncsolt az útból,

aki a mélyből való, a mélyből jött,

az visszatért a mélybe.

*

Ma már negyedszer borotválkozom. Lassan minden figyelmemet feszült pillantásokba kényszerítve. Utána dohányzás következik, a tüdő kimerüléséig. Azután aludnom kell. Ha felébredek, harcos dalokat fogok énekelni, amíg a fülem már nem fogja a hangot. Ha ez is megvolt, újból borotválkozás következik. Gondolni – nem, semmit. Így kell tennem, hogy meg ne bolonduljak, ezt a műsort be kell tartanom. Van benne gyakorlatom, tudom, hogy ezt így kell.

Hatodszor vagyok már börtönben.

Azért néha mégis elfog a gondolkozás. Erre a gyors séta az egyedüli orvosság. Négy lépés oda és vissza, sebesen, majdnem futkározva. Aki látja, azt mondja rá: a ketrecbe zárt hiéna. De igazságtalan velem szemben. Kicsi a zárkám, a Mindenség és a Téboly be-betolakszik az ablak rácsai között és keresnem kell előlük az utat. Itt egyszerre jóbarát és szövetséges lett ez a kettő. A Mindenség kifelé taszítgatja a börtönöm falait, emelgeti a mennyezetet és óriásivá tágítja a keskeny ablakot. A Téboly rám szorítja a mennyezetet, összetolja a falakat és elcsalja a napot az ablakom mellől. az egyiknek csöndes, nyugodt leheletét nem érezhetem a másik riogató, csontot és velőt dermesztő röhejének a hallása nélkül. Futkosnom kell tehát, a lépteim zaja elnyomja a kacagást, és a saját lihegésem elűzi a Mindenség leheletét.

Csattog a retesz: az öröm acsarkodva nyitja ki az ajtót, és egy nagy papírosgöngyöleget gurít a lábam elé. Felcsattanó első dühömben belerúgok. Csörren. Az őr rám tolja a reteszt és beles a kis ablakon.

Ezt a csomagot most nézni fogom és találgatom kívülről befelé, mert ezzel is múlik az idő. Talán négy-öt óra hosszat is elnézem. Ezzel éket verek az Idő és a Végtelen közé, ellopok magamtól csigaléptű perceket, pedig nem fogom őket magamnak visszaadhatni. De ez jó, ez a legjobb, amit a börtönben a magam életén javíthatok.

Másfél napig néztem, azután kigöngyöltem. Tányér, tompa villa, hideg húsok, szalonna, sonka, dohány, gyufa, só, paprika, mustár. Még mustár is. És egy kis névjegy: Evgenia Vasziljevna.

Óh, hát ide is eljöttél, áldott, áldott fehér asszonykéz! Aki orvosi szigorúsággal és viszonozhatatlan asszonyi gyöngédséggel pihentél a vad és dacos láztól parázsló homlokomon. Aki súlyos betegnek hazudtál engem, hogy ott tarthass a kórházadban. Aki belső könnyekkel és igazi, orosz, belül kiélődő hősiességgel hallgattál, amikor elmondtam, hogy készülök a Tettre.

Annak a búcsúnak a fehér köde egy-egy pillanatra mindig lefojtja az ágaskodó durvaságom mindent összeégető tüzét. Mikor látta, hogy itt az ő ereje kevés, hogy megállítani nem tud, lebírhatatlan fájdalommal fordult el tőlem az ablak felé, azután visszafordult és mosolygott. Megfogtam a kezét, lehajoltam és megcsókoltam. Összerezzent, a mosolygása szilánkokra törött és kiült a szemébe a halálos sebű lélek. De én elrohantam… le a mélybe.

Ó, jóvá sohase tehető vétke az emberi gonoszságnak, hogy ezt a percet is, ezt a foszladozó emléket is a börtön fojtogatásától való menekvés időt vonszoló szekerébe kell befognom. Nyerészkedem ezen az emléken, forgatom ide-oda, egészen a közelébe megyek, hogy a csodás finomságú csipkézete között meg-megsötétlik az élet vére s megcsap a testiség pállott gőzölgése. A fogaim közé veszem, szaggatom falakat döngető rab dühömben – és nem bírom elszaggatni…

Egyéb is történt. Két hónap múlva kinyílt az ajtó, de nem úgy, mint máskor, étel-ital-csúfolódásra. Egészen tágra nyílt és a börtönőr kívül maradt, egy úr belépett és egykedvűen mondta:

- Elmehet. Jelentkezzék a hatóságánál. Köszönje meg – különben – legyintett – ne köszönjön semmit.

Gyanakodva néztem. Nem értettem. Az ember kiment, az ajtó nyitva maradt. Az ereim majd megpattantak, ahogy erővel lefojtottam a végtelen örömű sejtést, nehogy olyant kellene csalódnom, amit nem bírok ki. Egy óra hosszat ülhettem így, amikor bejött a börtönőr.

- Nohát, mi lesz? – ordított rám durván, amikor látta, hogy még ott vagyok. Nem elégelted meg? Takarodj!

Ez a hang magamhoz térített: itt parancsolták, hogy legyek szabad és én engedelmeskedem. Kimentem az utcára és újra a világé voltam.

Az édes, az áldott! Nem akart tudni semmiről semmit. Csak egyet akart: hogy ott maradjak nála. és amikor végre is el kellett mennem, hazudtunk egymásnak, ahogy a börtönben hazudta magamnak: hogy vissza fogok jönni, hogy ez rövid ideig tart.

Egy levelet kaptam tőle, a második mástól jött: az ellenséggel való összejátszás és hazaárulás miatt börtönbe került. Elfogták a levelemet és ez vádnak is, bizonyítéknak is elég volt. Ugyanabba a zárkába került, amelyikben én voltam. A fogházigazgató vigyorgott és saját maga vitte le, saját kezével zárta le.

Ez a vigyorgás, amelyet én nem láttam, örök időre üldözni fog. A fékezhetetlen förtelem, a mélység mocsara, a sorsom szakadékos vigasztalansága, az emberi gonoszság vonaglik benne. Ezt a vigyorgást nem láttam és mindig látni fogom. Ez a mélységnek szólt, amelyben járok.

*

Maga-felejtkezett pajkos kis ördög, aranyszegélyes kedvű Iluska, ő volt a harmadik. Mohón kaszaboltuk a magunk virágos rétjének tengernyi virágait. Kacagtunk semmiségeken, int két oktondi gyerek. És apró kis léptekkel, ruganyosan szökkent fel velem a szellem magasságaiba – és egyszerre elmaradt tőlem.

Ez az étel a miénk, a férfiaké. Minden baját és jaját látnunk kell, mert mi teremtettük. Rettenetes helyre vetődtem egyszer unott kedvemben és ott találkoztam vele.

A borzalom majdnem halálra sújtott. A fülemben pattant valami és egy percre jeges tompaság ült az agyamra. Ő volt, mégis ő volt. Ezt nem lehetett megmásítani.

Ez az arc maga volt a besározott, eliszapolt arcú élet. A szeme bárgyú és kifejezéstelen és az arcbőre múmiásan feszült a kiszélesedett pofacsontjaira. Az orra mintegy megkisebbedett és jelentéktelenné vált az arcon. Két viruló ajka pusztuló, cserepes és a szája két szegletén a két durva, lefelé húzódó éles vonás. Alkalmazkodott a percenként újra és újra elöntő undorhoz. Elhagyta az emberi élet lárváját és leplezetlenül ugatott ki belőle az állati szenvedés, az önmegadó elbutult tűrés, a mélység, amelybe magammal rántottam. Ha minden elkövetkező percem egy-egy jótett, ha minden szavam isteni ige, ha minden csókom életet fakaszt: erre az arcra emberi lelket mégsem ültethetek többé.

*

A negyedik kezét az őrzőangyala fogta. Egy hangversenyen láttuk meg egymást. Nem bírtuk elfordítani egymástól a fejünket, csak néha-néha, amikor Beethoven viharvert lelke zúgott fel a zenekarból, beleolvasztva a mindenségbe szerelmet, halált, életet és földet. Ott volt meg az eljegyzésünk, ragyogó tisztaságú ismeretlenem, - de nem közelíthettem felé.

A felsugárzó szerelem világított belőle, amikor mozdulatlanul néztem és a fejvesztett rémület kergette előlem, amikor látta, hogy közeledem feléje. Talán egy percre, egy világot átsejtő pillanatra felszakadt a szememben a tátongó mélység és meglátta benne önmagát. Menekült, ahogyan csak a sorsa elől menekül az ember, ez a végtelenbe végesen kényszerített, halálra készülve virágzó arasznyi élet.

Erzsike, meneküljön, meneküljön, amíg lehet. A mélyben állok, intő és riasztó szirtként. Bennem szakadnak fel az élet sebei és rázúdítják mocsarukat azokra, akik egyek akartak lenni velem. A mélyből jöttem, bennem búg a leláncoltság önmagát tépő alvilági vihara és aki egyszer meghallotta, nem hall kacagást többé. Jaj annak, aki a sorsa szálait az enyéimmel bogozta össze. Erzsike, szeretem és közeledem, közeledem és bírni akarom – meneküljön előlem, amíg lehet.

Forrás: Keleti Ujság IV. évf. 7. szám Cluj, (Kolozsvár), 1921. jan. 12.  szerda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése