2020. júl. 30.

Hegedüs Zoltán (1912-1989): Meztelen élet (versek, könyvismertetés)



Fojtó, sűrű légkör, - nem árad(…) s robbanás előtti pillanat, rögzítettségében e versekben. Mintegy negyven vers, néhánya negyvenháromban, kettő, a legerősebbek, negyvennégyben, a német megszállás idejében íródtak s minden sorukon érzik, hogy már keletkezésükkor rettegték a sorsot: rejtekhelyen kell lapulniok. S magukon viselik a dacot is: túlélik csakazértis a viharokat.

Magadban búsulsz, mint a némák,
sután és értelmetlenül,
szívedbe félelem, béna nyelvedre
a dadogó őrület ül.
E nép maga fojtotta meg magában
a szabadság nagy hitét,
eladta vérét s fegyverét
szolgálta az idegenét!...

Hegedüs Zoltán költészetében a gondolati elem uralkodik; kifejező eszköze a kép. Komor, öntépő gondolatokkal viaskodik; az öncélú, játékos verselés nem csábítja s nem gyönyörködteti. Egy-egy verse alkatát a gondolatközléshez szükséges képanyag, vagy néhol (Bivaly, merő koromból) a gondolatot felröppentő s hiánytalanul viselő felötlött kép hordozza és zárja magába.

A „Meztelen élet”-nek legújszerűbb s legeredetibb versei: a Nélkülem és ellenem; Hidegen és magánosan és a Gyermek. E versekben a magánosság átérzése, vállalása és nem utolsó sorban kifejezése újszerű. Nem magánossága ez; nem intellektuális életérzés, hanem valami ős, a formáltságban is anyaggá oszló ősanyag magánya. Vagy helyesebben: ezt az eszméletlen ősanyagállapotot eszmélve érző, élő emberé.

Ezt hordozza például a „Gyermek” című verse is:

… Szerettem lent, ahol csak én,
ahol én voltam egyedül,
pörgetett, sodort a lassú áram,
s kapaszkodtam kegyetlenül,
mert ott szerettem lent a mélyben,
a gyökerek közt, az iszapban,
fájt, hogy erővel feltaszít a víz
és lebegtet a magasban…

Akár a holt fá”-ban, sötéten kavargó indulatok ködén át tör föl s csap magasra az alkotó ember életérzésének másik véglete:

… Fiad vagyok, de tejedből sosem ittam,
nem vágyódom szavadra és szemedre,
majd megformállak újra önmagamból.

Ősibb az emberalkotás titka, mélyebb és rejtelmesebb – azt mondja ez a vers -, mint a születés, mint az anyaméh, szülők és ősök; valamiképp, kissé homályosan e versben, de az egész kötetből jól kicsengően, az anyakomplexum ellen lázad, az egy anyától született s általa meghatárolt egyén határai ellen: nem én lettem csak teáltalad, ellenkezően, te is csak annyiban és az vagy bennem, aminek vállallak és formállak magamnak.

A kötet egyenletes; jól összeválogatott versei egyöntetűen hordozzák az alapszínt; de úgy érezzük: csak állomás. S valóban néhány verse a feloldódást, a színek kiteljesedését ígéri. Hegedüs Zoltán költői fejlődésére figyelni kell.

Ignácz Rózsa
(Cserépfalvi)
Forrás: Vigilia XII. évf. 1947. augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése