2019. jún. 6.

Petőfi levelei – II. Nagy Imréhez


  
Tisztelt barátom!

A messze Tyrol hó környezte bérczei megül véli jönni levelemet? csalatkozik, valamint engem csalának meg reményeim, azon szép honnal megismerkedhetni. A sors nekem nem akar kedvezni, minden léptemet, tettemet gáncsolja; minden feltételeimet dugába dönti, szóval, ő legnagyobb ellenségem. Tyrolból talán örökre  - kitiltott. Graeczig jövénk – mely mintegy 20-22 mérföld Sopronytól – (m. hó 30-kán érénk be) s itt vettük azon hirt, hogy az ezred Tyrolt elhagyván, Horvátország, Zágráb és Karlstadt városaiba menend. Koholmánynak hivém ezen hirt, s reménylék. De végre megtudám, hogy bizonyos s változhatlan rendelet. Holnap, t. i. Május elsején, hagyja el az ezred Bregenczet. Nekünk azon parancsolat van hagyva, hogy két héttel előbb, mintsem az ezred, érjünk Zágrábba. E szerint mg mintegy Június elejéig Graeczben maradunk.

Az 1-ső, 2-ik és 3-ik Compánia menend Karlstadtba, s igy én is (az 1-ső Compániával). Horvátországban legfölebb l s ½ évig maradandunk, s onnan hihetőleg Olaszországba viend utunk. Ha ez megtörténik, némikép feledem Tyrolt. Azonban még bizonytalan. – Ezek körülményeim. Mit mondjak önmagamról? Most érzem, mi mélyen sülyedtem, leszállva a tudományok pályájáról, neveletlen, érzéketlen emberek körébe, s egy durva zsarnok körmei közé.

Csak néha emel ki e pokolból a költészet a mennyei, a malasztos. Oh, ha ezt keblemben nem hordanám: a kétségbeesés ölne meg! Egy hónapja már, hogy itt vagyok, s még igen keveset irtam; de hogyan is irjak? a káplár, mihelyest tollat lát kezemben, lármáz, szitkozódik reám, s dolgot ad. Igy vagyok, azonban nem csüggedek. Non, si male nunc, et olim sic erit. Mihelyt irhat tisztelt barátom, irjon, hogy még Graeczben találjon levele. Legyen boldog s ne felejtse
         Graecz, apr. 30-dikán 1840.
                                      igaz barátját
                                                                  Petrovichot, s. k.

Forrás: Dr.Badics Ferencz: Petőfi levelei. Petőfi-Könyvtár XXIII. füzet. Bp., 1910.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése