2015. aug. 23.

Khern Ede: Szűz Trandafíra - Erdélyi román néprege -





(A korabeli helyesírás megtartásával!)

A már-már romba dűlő Törcsvár regényes környezetét képező terjedelmes rónaság közepette, egy kisded folyam jobb és bal partján büszkén emelkedik ég felé egy-egy óriási magasságú szirt, egymással szemközt állva, mindenik egy-egy ország határát jelölő. Az egyik – oláh területen fekvő – egy régi kolostor annyira-mennyire ép falait hordja tetőjén, melyben még most is „kaluger”-ek (román szerzetesek)laknak; az evvel és a fönn mondott oláh partoni szirttel szemközt álló, kevéssé összeroskadott dombon láthatók egy hajdan híres apácakolostor romjai, miket a ritkán ide-idetévedő nép előítéletileg gondosan kerül, félve tán „szűz Trandafírá”-vali találkozástól.

E két zárdának, vagyis e régi idők maradványainak regéje van; egyje a román nép ajkain létező érdekesb mondáknak.

Midőn még – így szól körülbelől a rege változatosságai közt legtisztábban kivehető hagyomány – az egész, most két külön ország területén fekvő táj a hajdankor hatalmas urai, a (dák-) román kényurak tulajdonát képezé, a kis folyam mindkét partjain fekvő termékeny földek egy dúsgazdag nagybojár: Borgiur birtokában voltak, számos kastélyok, kincshalmaz és tömérdek jobbágyok telkeivel egyetemben.

Borgiur azonban mindenek fölött egyetlen leányát, Grandafírá-t szerette, s ezért örömest odaengedte volna cserébe minden gazdagságát.

A még gyermekkorban anyját vesztette Trandafíra (oláhul: rózsa) páratlan szépséggé fejlődött, és elbájolva csüggtek rajt’ atyja és számtalan hajlongó udvarlóinak szemei. De ő – bármint igyekeztek is neki tetszeni a legszebb és hatalmas bojár-ifjak – senkit sem látszott kedvelni közülük, vagy éppen kezével akarni boldogítani a reményteljes kérők egyikét vagy másikát, és ősz atyja legsürgősb kéréseire is hajthatlan maradott. ennek oka nem volt egyéb: mint hogy a szép Grandafíra atyjának egyik, vele úgyszólva testvéries viszonyban fölnőtt rabszolgáját, a deli külsejű Argolyt-ot szerette, és ennek esküdött volt örök hűséget.


A büszke főúr, megtudva lányának ez annyira rangján alóli viszonyát, végtelen haragra lobbant, és kétség kívül első dühében képes leendett a vétkes rabszolgát megölni; de némi megfontolás után nem merte mindazonáltal tettleg bántani. Grandafíra szíve választottját, és a többit az idő hatására bízva, elűzé őt udvarától és összes birtokaiból. De ez sem idézte elő a remélt hatást; sőt a gyönyörű hölgy most még inkább ragaszkodott szerelméhez, és irtóztató esküt tőn atyjának, hogy: ha Argolyt-é nem, soha férfié nem lesz e földön.

Eközben Borgiur évei súlya alatt összeroskadva csakhamar sírba szállt, s így Trandafíra szabad volt, korlátlan uralkodott roppant kiterjedésű birtokaiban, és mármost amily örömest, szintoly gátlatlan boldogíthatta volna kezével gyermekkor kedvesét, tántoríthatlan szerelme tárgyát – ha az megjelenendett.

Évek múltak el azonban, és a legsürgősb keresések, tudakozások dacára sem lehetett az eltűnt Argolyt nyomára akadni; Trandafíra szíve vágyai nem teljesülhettek…

Midőn egy estve aggasztó gondolatai súlyától lenyomatva búsan sétálna el a folyam partján, fáradtan rogyott le az egyik szirt oldalán, és csakhamar szende álomba merült. Álmodott és izgatott képzelme előtt csudálatos alakok tűntek föl; a szirt beljéből jőni vélt bájos ének hangjai majd hízelgő, majd ismét szívrepesztő danáu modorban hatottak füleihez, és midőn fölocsúdott rövid álmából, magyarázhatlan sejtélyes érzés lepte el szívét.

Elhatározta, a szirtet fölásatni, és a csakhamar megkezdett munkálatok csudás eredményre vezettek.

A szirt belsejében egyetlen óriás-kőből faragott kisded kápolna találtatott,melynek oldalán egy gyönyörű szűzi-kép előtt ezüst mécsben égett az örök-tűz lángja.

Trandafíra, a keleti vallás szigorú elveiben növelve, égi utasításként tekinté e csudaszerű eseményt, és a kápolna mellé egy roppant kiterjedés
 női zárdát építtetett, melynek odaengedé összes tömérdek vagyonát, maga mint fejedelemnő lépve a szerzetbe.

E női kolostor az, melynek romjai mai napig láthatók, és a melyek szemlélésére a babonahitű nép ellenzése dacára ritkán mulasztják el egy-egy órát áldozni az Erdélyből Kimpulung felé utazók. –

Egy év múlt el a nagyszerű kolostor megalapítása óta, és mint az oly csudásan lelt szűzi-kép hatásairól, úgy a zárda-alapítónő ájtatos buzgalmáról messze terjedett el a hír.

Ekkor fényes kísérettel s páratlan pompájú fölszerelésben érkezett e tájra egy dúsgazdag fiatal úr, ki nevét mindenki előtt titkolva, a környéken tudakozódott Borgiur és leánya felől. Midőn a történteket megtudta, kétségbeesetten kereste föl a kolostor elnöknőjét, hogy megemlékeztesse hűségesküire, - mert Argolyt volt az oly hosszú idő múlva legvirágzóbb férfikorban hatalmas úrként kincsrakodtan visszaérkező – de kihallgatást nem nyert; a zárda küszöbe átléphetlen volt minden férfira nézve.

Most eltökélette magát Argolyt: hű szolgáival a klastrom falait áthágva, elrabolni szerelmesét s messze földre szökni vele.

De amint egy sötét zivataros éjben szándékát végrehajtandó a zárda ajtaja előtt állna, és éppen osztaná parancsait a vakmerő behatolásra, megnyíltak rögtön a kapuk, és az apácák hosszú sora lépett ki azokon, legelöl Trandafíra a csudatevő szűzi-képpel karján. A vad férfiak térdre estek és hallhatlan léptekkel vonult el előttük és tűnt el a kisded kápolnában az ájtatos menet.

Midőn fölkelve helyzetükből a szolgák szökni akarának, Argolyt vakon lelte magát: a csudás kép elvevé a vétkes gondolatokkal telt fő szemeinek világát…

Rémülve vitték el urukat a helyszínéről a szolgák, és ez, a szándékolt bűneért oly nehezen sújtott, istenhöz térve, igaztalan úton (a rege szerint: mint tengeri-rabló) szerzett kincsiből a Trandafíra zárdájával szemközti szikladomb tetőjére egy barát-zárdát építtetett, melynek apátjává megválasztották a minden oldalról odasereglett barátok.

Szeme világát többé vissza nem nyerte, és így rémletes módon ment teljesedésbe merész s káromló óhaja: Trandafírát csak egyszer éltében láthatni meg, és volna bár ez halála, örök-üdve elvesztése…

Tíz évvel azon rémletes éj után „szűz Trandafíra” és Argolyt egy napon és egy percben haltak meg, lelkeik ott fönn egyesültek.

A barátkolostor, megrongálva bár az idők viharai és viszontagságai által, mai napig fönnáll, és ott őrzik a női zárda végelpusztulása óta a csudás szűzi-képet.

Nehány ősz kaluger lakja még jelenleg a roskadozó falakat; ezek kimúlta után alkalmasint végképp romba fog dőlni a regényes eredetű és a százajkú rege változatosságainak méltó tárgyul szolgált isten-háza…

Forrás: Szines könyv. Díszemlény. Számos magyar írónő s író közreműködésével szerkesztve és a  magyar írói segélyegylet alaptőkéje gyarapítására kiadta Khern Ede. Ajánlva mélt. gróf Miczky-Tarnóczy Malvina úrhölgynek. Malvina, a költőnő arcképével. Brassó, 1861.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése