2011. dec. 4.

Arany László levele Tolnai Lajosnak (Budapest, 1878. dec. 21.)

Kedves Barátom!

Bocsáss meg, hogy kissé megkéstem leveledre a válasszal. Sok is a dolgom, de meg érlelni is akartam magamban egy kissé a kérdést. Íme, most rövidre vont fölfogásom a dologról.

Apámnak meglehetősen kimerítő életrajza jelent meg Toldy „Költészeti Kézikönyvé"-ben. Ehhez ő maga adta Toldynak az életrajzi adatokat, kőrösi tanár korában. Azóta ami történt vele, azt Te is jól tudod; elmondható három sorban.

1860-ban Pestre költözött. Itt írta 1861-63-ban Buda halálát s azt a néhány kisebb verset, amelyekben akkor Zilahy köre, s ha nem csalódom, magad is, költői erejének apadását sajnáltátok. 1864 vagy 65-ben akad. titkárságával sok munkát, bajt vett nyakába. 1865. dec. meghalt nővérem; ez mélyen leverte őt. 1869 óta mind akuttabban lépett föl rég lappangó betegsége. 70-74-ben „szellemi gimnasztika"-képpen Aristophanest fordítja. 1877-ben megszabadul az Akadémiától; megkönnyebbedve érzi magát, s írja azt a néhány verset, melyek jobbára a Budapesti Szemlében jelentek meg.

E külső adatok elég támaszt adnak művei esztétikai fejtegetéséhez, ha összeveted magokban a művekben elszórt visszhangjaikkal; minők: Elegyes Darabjaihoz írt előszava; Bolond Istók 33. 74-75. s. II. énekének néhány bevezető strófája és néhány kisebb költeménye, amelyeket nem szükséges neked kijelölnöm.

Voltaképpeni életrajzáról, úgy hiszem, nem lehet szó, míg ő él, már azért sem, mert az ehhez való legjelentékenyebb adatokat, levelezéseit tőle ugyan meg nem kapja senki. S különben is, egyáltalán azt hiszem, hogy kimerítő életiratnak, mely valamely költőnek életét és művét, tetteit s azoknak költészetében nyilvánuló eredményeit párhuzamosan, mindent felölelve, akarja tárgyalni, az író életében sem elég adatalapja, sem elég jogosultsága nincs. Lementével dicsérd a napot. Letűntével szólhatsz egy egész emberről.

Kérdést téssz munkái kiadásai felől is. Ezek a lehető legkönnyebben hozzáférhetők. Költeményei kiadása teljes; csak a három Shakespeare-fordítás, a tavaly megjelent néhány költemény, Bolond Istók II. éneke s a Burns-féle Kóbor Tamás (mely utóbbiak mind a Bp-i Szemlében jelentek meg) hiányzik belőlök.

Prózai művei e napokban kerülnek ki a sajtó alól, szintén teljes gyűjteményben, amelyből csupán néhány élő írónak a Figyelőben megjelent bírálatai maradtak ki.

Kérlek, tudasd alkalmilag, megkaptad-e a Bp-i Szemle részéről általam postára tett honoráriumot? Máig sem tudjuk, kezedhez jutott-e.

Isten veled!

szerető barátod

Arany László

(Forrás: Arany László válogatott művei, Szépirodalmi Könyvkiadó 1960.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése