2017. okt. 11.

Kosáryné Réz Lola: A föld ködében (Singer és Wolfner)




Regény? keretes elbeszélés? az Anyának lelki keresztmetszete?líra? Meghat, érdeket keltő eseményt is ad, itt-ott drámaivá feszül, de valami mégis agyon hiányzik belőle. Nagyon sok és nagyon kevés egyszerre. Az anyák és a lányok megkönnyezik a szegény Rozálka kálváriás életét; mert az anyák szomorú-szép emlékeikre gondolnak vissza. Ezek a sorok minden anyának lepecsételt titkait pattantják fel. És könnyezni kezdenek a lányok is: ez lesz a sorsunk...

1. Így látják a nők: Kosáryné Réz Lola a nők írója, a sokrétű és komplex női lélek búvárlója. Új könyvével eleven rétegek mélyéig nyúl le, meghatóan és átéléssel. Egy-egy sejtetés lopódzik bele a meleg és véres leírások közé, egy-egy megjegyzés, mely csak az asszonyok értőbb és érzőbb szívéhez szól. Asszonyok, lányok, olvassátok ezt a könyvet, mert élmény és enyhülés.

2.Szól a kritikus és kérdez: A könyv valóban meghat, ösztönös merészségeivel, cikornyátlan lírájával. Még a henyeségek is megbocsáthatók. De: hol van az a súly, mely a csorduló líra rétegei alá húzza le az elmélyedő lelkeket? Hol az a tárgyi indíték, mely személyi ügynél többé tenné az egész könyvet? Miért válik helyenként ércessé a nyelv, mikor a víziók ködös és elomló súlytalanságát akarja érzékeltetni? És miért ilyen bántóan olvad össze a valóság és a képzeleti játék? Néha az az ember érzése, mintha valami sűrű, víziós ködben belebotlanék egy goromba sziklába. Vagy érdem ez? Művészetnek tudjuk-e be, ha az írónő beleapplikálja a képzeletbe a valóságot és a valóság világának a hitelességét a képzelet felelőtlen játékával csorbítja meg? A részletek: költészet. Az egész: ?

De a könyvben mindig van valami érték: egy finom asszonyszív áradó melegsége és eszméltető bölcsessége.
Baráth Ferenc

(forrás: Vigilia V. évf. 1939. május)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése