2020. febr. 25.

Vántsa György: Regék az ördögárkáról



Az a föld, hol a magyar nemzet egy ezredévvel ezelőtt új hazára talált s megalapítá a mai Magyarországot, nemcsak történeti tényekben, hanem történelmi kincsekben is egy kiaknázhatlan terület. Egy nagy könyv, melynek nem is mélyen fekvő rétegei a lapok, melyekre népek milliói vésték fel történeti tényeiket s hagyták ott történelmi emlékeiket, melyekről a jelenkor kutatói olvasgatják le azok hozzávetőleges, de igen gyakran találó történelmét.

A bányász csákánya, a mezei munkás ekéje, ásója és kapája e lapokról a leggyakrabban olvasnak, mert nekik van legtöbb alkalmuk a könyv lapjait forgathatni. Fájdalom, e kezeken sok, igen sok érdekes és értékes tárgy kallódott el és semmisült meg, mert népünk alsóbb rétege nem ismerte fel azok becsét. Mindennek dacára azonban kimondhatatlan mennyiségben ismeretlenül pihennek azon történelmi kincsek a földben, eme nagy könyvben, melynek kevés hivatott olvasója, de annál több kizsákmányolója van.

E nagy és néma könyv beszédes lapjait gyakran volt alkalmam forgathatni s mindannyiszor bámulattal merengtem el az azokban talált dolgok felett, melyeknek legcsekélyebb részei is a múlt történelmét és a történelem szereplőinek titáni küzdelmeit regélték el nekem.

A talált emlékek megkapó eseményeinek érdekességét azonban az utódok által hozzájuk fűzött regék emelik és teszik értékessé azáltal, hogy nem ismerve azok keletkezését s nem ismerve azon körülményeket, melyek létrehozták, a legtöbb esetben a nép ajkán élő regék azok keletkezését, nem emberi lények, hanem angyalok vagy ördögök műveinek tulajdonították.

Az ördögárkáról is sok rege él a nép ajkán, melyek igen tanulságosak, mert amíg egyfelől annak keletkezését igyekeznek nythosi legendákkal a múlt homályából kiemelni, addig másfelől világot vetnek arra a korra, melyben keletkeztek s néha – habár kismértékben is -, azon kornak történeti adataiul is szolgálnak.

A nép ajkáról vettem én is azt a regét, melyet elmondandó vagyok, címe: Zoltán testvérek.  Egyszerű pásztorember mesélte el, keresetlen szavakba foglaltan, fűszerezve zamatos magyar kifejezésekkel, amire csak a magyar pásztorember képes.

- Hát bizony nemzetes uram – kezdé a jó öreg -, nagy sorja van annak az ároknak, melynek a partján állunk, én nagyapámtól hallottam, ő meg amint mondá, az ő nagyapjától s hitet merek rá tenni, - az én, hogy réges-régen úgy történt meg ez az eset, amint én elmondom, mert aki nekem elmondotta, sohasem hazudott s tessék elhinni, nekem sem szokásom.

Miután biztosítám a jó öreget, hogy minden szavát úgy elhiszem, mint a szentírást, az általam elkeresztelt Zoltán testvérek történetét a következőleg beszélte el:

Abban az időben történt ez a história, amikor Magyarországon  három király volt, akik egymással nem valami barátságos lábon éltek. Ekkor élt a Zoltán testvérek atyja is, aki a János király híve, akit a törökök császárja is szeretett. A német császár, aki akkor is Bécsben lakott, mint most, az akkor Budavárában lakó török kiskirállyal, vagy basával – a nevét biz’ én elfeledtem- folytonosan háborúban volt. Egy nagyobb ütközet alkalmával az öreg Zoltán, aki igen vitéz ember volt, súlyosan megsebesült é s sebeibe pár heti szenvedés után csegei kastélyában meg is halt.

Halála előtt azonban magához hívatta két fiát, Imrét, aki nős és 4 gyermek atyja volt és Gábort, aki nős volt ugyan, de gyermekei nem voltak és ezt a nagy birtokot, amit itt magunk körül látunk, nem osztotta fel közöttük, hanem lelkükre kötötte, hogy e birtokon együtt gazdálkodjanak s jövedelmeit együtt élvezzék. Írásba foglalt végrendeletében kikötötte, hogy a birtokos eladni nem szabad, azonban, ha közülök valamelyik a német császár pártjára állana, az minden jogát elveszíti. Lelkükre kötötte a háromfelé szakadt szegény magyar haza sorsát, melynek enyhítését, az elnyomatás alól való felszabadulását Erdélytől remélte a haldokló öreg.

A két testvér atyjuk ravatala mellett szent fogadalmat tett, hogy mindazokat, melyeket atyjuk a végrendeletben lelkükre kötött, nemcsak híven megtartják, hanem egymás iránt táplált szeretetük ápolása mellett, lelkük egész melegével fogják szolgálni azt a szent célt is, melyért jó atyjuk a csatatéren nyert sebeiben vérzett el.

A temetés után Gábor a tágas ősi kastély átadta Imre testvérének, akinek nagy családja volt s ő maga az uradalom és kisebb lakásába vonult.

Múltak az évek. A két testvér a lehető legjobb egyetértésben élt, a nagy vagyonszorgalmas munkálkodásuk következtében egyre szaporodott.

Az Imre fiai legénysorba nőttek, testi és lelki fejlődésük nagy örömöt okozott a két családnak, melynek dédelgetett kedvencei voltak.

Azonban semmi sem állandó a nap alatt. A két család boldogságát is megzavarta a német császár és a törökök között kitört háború.

A Zoltán testvérekhez is megérkezett János király parancsa, hogy siessenek táborba szállani. A két testvér családi tanácskozást tartott s abban állapodtak meg, hogy Imre két nagyobb fiával és 400 főből álló seregével siessen János király táborába, Gábor pedig vezesse tovább az ősi birtokon a gazdálkodást s legyen az Imre családjának tutora.

Úgy is lett. Imre, két fia és a lelkes kis csapat teljesen fölfegyverkezve pár nap múlva már Nagyváradon táborozott.

Alig távozott el Zoltán Imre, nehány nap múlva nagyot változott a világ a csegei kastélyban. Ugyanis Gábor a neje biztatására, aki sehogy sem volt belenyugodva abba, hogy Imre családja élvezze a tágas és kényelmes kastélyt, rávette férjét, hogy űzze ki Imre családját a kastélyból és ők költözzenek át abba s csak ők élvezzék a birtok összes jövedelmeit.

Egyelőre mit sem akart hallani Zoltán Gábor a neje rosszlelkű tanácsáról, de végre mégis engedett s miután testvére félév múlva sem tért vissza, annak családját  az ősi kastélyból kikergette és a birtok jövedelméből mit sem adott nekik.

A háború változó szerencsével folyt s csaknem másfél évig tartott. Egyik nagyobb csata alkalmával Zoltán Imre és idősebb fia a német császár fogságába esett, kiket egyik csehországi várba hurcoltak nehéz rabságba s csak a fiatalabb – György – menekült meg, aki életben maradt társaival hazafelé sietett.

Rossz napok virradtak a Zoltán Imre nyomorba kergetett családjára, mert a betevő falatot is napszámmal kellett megkeresniök, Zoltán Gábor azonban vígan élt, a kastélyban nap-nap után folyt a dáridó, melynek se vége, se hossza nem akart lenni.

Zoltán György amint vitéz társaival hazaérkezett és megtudta, hogy nagybátyja és annak gonosz lelkű vén felesége, mint és mily rosszul bánt az ő jó édesanyjával és testvéreivel, meg se pihent a szegényes kis házikóban, hanem a méltatlan bánásmódtól felháborodva rontott az ősi kastélyba s követelte nagybátyjától az édesatyja részét, amit számukra nagyatyjuk végrendelete is biztosított.

A szép kérés azonban siket fülekre talált, mert Gábor bátyja és annak lelketlen neje kikergették abból az ősi fészekből, ami az ő jogos tulajdonuk volt.

A vérig sértett ifjú nem ment törvényre, hanem összegyűjtötte azokat, akik a csatatéren vele együtt küzdöttek s rárontott az akkor is vidám társaságban dőzsölő nagybátyjára s erőszakkal akarta visszafoglalni azt, amitől jogtalanul megfoszttattak.

Már szemben állott a két vérrokon kicsiny serege, amidőn egész váratlanul megérkezett Zoltán Imre és fia, kiket a német császár a közte és János király között létrejött nagyváradi béke következtében szabadon bocsátott.

- Megálljatok! – kiálta rájok -, ne omoljék hiába rokon-vér, hol van Gábor bátyám? Majd eligazítom a sort vele én! S azzal az ősi kastély tornácára ment, hogy beszéljen a bátyjával, aki akkor is egy vidám társasággal dőzsölt:

- Te tetted ezt bátyám!? – Volt lelked kikergetni családomat abból az ősi birtokból, mely éppen úgy az enyém, mint a tiéd? Verjen meg az Isten?...

Alig hangzott el a megbántott testvér átka, Gábor, mintha villám sújtotta volna agyon, összeesett és meghalt; bűnének súlya ölte meg.

A dőzsölő társaság szétrohant, mert a megrázó eseményben Isten véghetetlen hatalmának sújtó kezét látta megjelenni.

Látva ezt a gonosz lelkű asszony, mint fúria rohant Zoltán Imrére: kitakarodjatok a portámról – kiálta rájok! – koldus ivadék, mert ez az enyém s ha ezer ördög van is veletek, eltiporlak mint hitvány férgeket!

Alig hangzott el a vén fúria szava, hatalmas füstfelhő borítá el a kastélyt s mennydörgésszerű robaj rázkódtatta meg a földet, mely alatt eltűnt a kastély, a tágas kert. Nehány perc múlva, amint a füst oszladozni kezdett, meglátta a sereg, hogy a gonosz lelkű asszonyt az ördög egy ekébe fogta, mit a vasostor csapásaitól meggörnyedten vont az a Tisza felé, ahová aztán az ördög bele is kergette.

Azt az árkot, melyet az ördög a gonosz lelkű asszonnyal szántatott, azóta Ördög-ároknak, s azt a helyet, ahol a kastély állott, Zoltán-fenéknek hívják még ma is.

Íme a rege, mely még ma is él a nép ajkán, s bár az esemény, amit a nép hozzáfűzött, későbbi keletű, mint maga az árok mégis érdemes a feljegyzésre, mert a kapzsi testvér büntetését fűzte ahhoz, azonban e mindennapi eseményt hazánk történetéből merített eseményekkel is fűszerezte, ami annak értékét emeli és érdemessé teszi arra, hogy az ily regéket az utókor számára a feledéstől megmentsük.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. VIII. évf. 1908.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése