2020. febr. 25.

Szini Péter: Juliska levele




Vajon mit írhat a szép Juliska arra a fehér papírosra, hogy olyan gömbölyded mosolygósra vállott tőle az arca? Bizonyosan szerelmes levél lehet, azért takargatja olyan féltő gondossággal! Attól fél talán, hogy elrepülnek a fehér papírról azok az édes gondolatok, melyek dobogó szívéből költözködtek oda.

Hej, mert „minek is van a szív s a szívben szerelem!?” Vagy ha van, miért van katonai behívó, mely miatt az egymást szerető szívek október elsejére úgy elszakadnak egymástól, mint elszakad gallyától a megsárgult őszi falevél?!...

Bohó, ábrándos leányszív édes szerelmével vonzódott a deli termetű Vadas Jóskához. Hát hiszen nem is választott rosszul, mert a Jóska ritkította párját a legényi virtusban. Dologra is első, táncban sem utolsó. szegény volt, az igaz, de már ez a kis baj éppen nem numerált Juliska előtt. van az ő apjának elég; megélhetnek bú, baj nélkül!

Boldog két esztendő eltelése után egyszer csak jött a katonai behívó. Besorozták Jóskát, be is vették katonának és hogy az október eljött, be is hívták a 2. honvédhuszár ezredhez Debrecenbe.

Fájdalmas volt az elválás, érzékeny az elbúcsúzás. Azt hitte a szegény Juliska, hogy abban a minutában meghal, mikor a Jóska keserves nótázással beült a vasúti kocsiba. Szerencse, hogy a vén Sára kivetette a kártyáján, hogy a Jóska a sírig hűséges szeretettel fog ragaszkodni hozzá, mert a jó Isten tudja: mi lett volna vége a dolog sorjának.

És e naptól fogva, mikor csak szerét ejthette, gyakorolta magát Juliska a levélírásban. Fehér papírra fekete betűkkel rótta le szíve forró érzelmeit. Mikor aztán tudósította a Jóskát mindenről, mi a faluban és a ház körül történt és a legújabb nótát is leírta részére, beletette szépen rózsaszín borítékba, s ráírta a címet, hogy azt mondja:

„Adasson ez levelem Vadas Jóskának saját kezébe Debrecenbe, 2-ik honvédhuszár ezred I. század, 8. szakasz.”

Vitte a vén levélhordó a kedves levelet. Nagy óvatossággal tette tarisznyába, mert a Juliska megkente a markát egy pár krajcárra, hogy csak vigyázzon a drága jószágra. Meg is érkezett az Debrecenbe – Vadas Jóskához olyan akkurátusan, mint a parancsolat. Ott, a kaszárnyában, vidám fiúk között olvasta fel Jóska a drága levélkét. Hallgatták a fiúk szomorodott szívvel. A Jóska úgy elérzékenyült a sok jókívánságtól, hogy a szó is elakadt a torkán. Alig-alig tudott megkeményülni olvadozó szíve. – Nemsokára megkapta Juliska az örvendetes választ. „Mindig eszembe vagy Juliskám -, írja Jóska. – Még mikor a fegyverszíjat puculom is,  te arcod van előttem. Hát csak ne is félj semmit! Nem a világ ez a három esztendő! Ha egyszer levetem a császár gúnyáját, az enyimé leszel édes, szép virágom!”

Mosolyog a szép Juliska. Számítgatja az ujján: ennyi hónap, annyi hónap! Jaj, édes Istenkém, mikor is lesz ennek a várakozásnak vége?

Bizony sokat kell még addig írni a szép Juliskának! Hányszor kell még addig elmondani, hogy mennyire szereti a Jóskát!?

No, de nincs olyan hosszú, aminek vége ne legyen! Majd csak hazakerül egyszer a Jóska! Akkor aztán lesz olyan dinom-dánom, lakodalom, hogy hét falu határán is megemlegetik.

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. VI. évf. 1906.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése