2020. febr. 25.

Jablonczay Kálmán: Cséplés után


 
Le van tarolva a látóhatár széltében-hosszában; a ringó, tömött kalászok összezúzva, törve, ott a szalma, pelyva kazlakban, átkozva a gazdák szívtelenségét.

A síró északi szelek a Kárpátok felől keresztülvágtatnak a kopasz pusztaságon, megrázva a magánosan álló cserbokor sárguló leveleit.

Gulyák, ménesek elterülve legelésznek az avaros tarlók sovány mezején, szabad a vásár minden irányban, nem kell őket többé téregetni, hogy kárt tegyenek az elhajló kalászok országában.

A pásztor egy magas domboldalában fújja tilinkóját. Ennek a hangja sem szól már olyan idyllikusan; belekiált a hűvös szellő rohanása és megsemmisíti romantikus zenéjét, olyan zagyvalékos szerenádot teremt meg, mintha most componálná a gyászdalt a nyár temetésére.

A szénaboglyák a virágos rétek kebeléből betakaríttattak. Egy pár sarjú rudas van még néhány hozzáférhetetlen helyen, annak tetejében egy Mátyás madár tollászkodik, fél szemével a sugártalan napba néz, míg a másikkal a közelgő embert kíséri, kinek vállán ragyogó fegyver fényeskedik.

Az alantabb helyeken – összefutott vadvizek gyüldéjében – gyűlést tartanak a vadkacsák, szárcsák, sirályok. Olyan lármát csinálnak az esthajnali csillag felbukkanásánál, mintha az övék volna az egész határ.

Közé ereszkedik a levegőűrből lassú méltósággal a kék gém és fekete gólya, mint félistenek a madarak világában; fél lábon állva hallgatják az apró alattvalók tanácskozását, mely bizonyosan abban kulminál, hogy rövid idő múlva melyik irányban repülnek el egy szebb, melegebb hazafelé.

A özü hányások úgy szaporodnak a száraz tarlók poros felületén, mint a gomba az árokpartokon. Az elhagyott kalászok mennyiségét a rágcsáló állatok ezen legfurcsábbika halomra hordja és betakarja vastagon laza homokkal; majd a halmocskák közepébe költözik családostól együtt és ott jómódban, ellátva téli eleséggel, nyugodtan várakozik egy újabb aratásra.

A hörcsög tele pofákkal érkezik meg a lyukához rablási körútjáról. Felmászott a tengeri vastag szárára s éles metszőfogaival a csövet kihámozza a héjából és a zsengés, sárguló szemeket leharapdálja onnan. A szegényebb osztály gyermekei nagyon megvigyázzák az ilyen hörcsöglyuk hollétezését. Késő ősszel kiássák azt, a hörcsöggeli – nem éppen veszélytelen csata után. – Volt reá eset, hogy 2 véka vegyes szemet is találtak ilyen rablófészekben.

**

A lombos bokrok madarai is elnémultak. Ott ugrálnak most is a görbe ágakon, de dalos ajkuk énekre többé nem nyílik, a természet törvénye hallgatást parancsolt. Felborzolt tollakkal keresgélik az alkalmas faodúkat, hol kényelmes téli fészket alkossanak.

A természet andalító idealizmusát a száraz próza váltja fel teljes ridegségében.

Az állat keresi az enyhe helyet, az ember a szoba zárt levegőjét.

A gazdák napégetett arcai visszanyerik mindennapi színüket, a pirosságot felváltja a halvány fehérség árnyalata, egy aggódás vonásával, mely azt látszik kifejezni, vajon mit hoz a jövő? rosszabbat-e vagy jobbat??

A jelenben elszórt vetőmag megfizeti-e a reá szórt fáradságot, nyújt-e annyi mennyiséget, hogy árából kiteljék az adó és a gyermekek rongyos ruhácskáikat újabbal felcserélhetjük-e?

Az ember így gondolkozik. Az állat, az igavonó barom pedig egykedvűen húzza a nehéz jármot, neki minden mindegy, őróla az embernek kell gondoskodni.

A hűvös kárpáti szél erősebben fúj; a levegő hűvösebb lesz, a fecskék útra készen állanak, a gazda pedig hű társát, szorgalmas feleségét ölébe húzza és egy ajakkal, egy gondolattal rebegik: Uram!! adj egy boldogabb esztendőt!

Forrás: Debreczeni Képes Kalendárium. VII. évf. 1907.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése