2019. dec. 25.

Ivó Andrics (1892-1975): Álom




Felébredt a Kisasszony. S ez valami különös ébredés volt. A mély álomból és halálos eszméletlenségből egyenesen a fehér, szélesre nyílt napba, amely sem nem virrad, sem nem alkonyodik, hanem szinte megkövülten fekszik a földön. Felébredt a Kisasszony, s el akarta végezni apró reggeli dolgait, szokásait, de már az első lépéseknél elakadt. Minden nehezen és visszájára megy. Az az érzés kínozta, hogy egy megállapított időn túl aludt és valami fontos dolgot elmulasztott. Visszavonhatatlanul elmulasztott. Milyen nap is van ma? – kérdezte a Kisasszony. Már rég megvirradt és sietnie kell, de minden mozdulata lassú és fáradt, mint mikor vízen át vonszolja magát az ember s minden pillantása nehéz, mintha álomban lenne. S vajon ez tényleg ébredés?

Vannak ilyen napok, amelyek rosszul kezdődnek, rosszkedvűen és késlekedéssel s egész nap minden úgy megy, ahogyan nem kellene. Vannak ilyen napok, de ez nem az. Ez olyan nap, amikor valami történni fog, vagy már meg is történt.

Igen, megtörtént. Maga se tudná meghatározni a pillanatot, mikor ezt megtudta, mert nem egyszerre vette észre a dolgot, hanem fokozatosan, lépésenként, szavanként s kicsinyenként minden tekintetnél.

Első ember, akivel a ház kijáratánál találkozott, a levélhordó volt. Mindössze csak egy levelet hozott a Kisasszony részére, vékony, jelentéktelen levelet.

- Postautalvány nincsen? – kérdezte gépiesen.

- Nincsen, Rajka kisasszony. Az már nincsen többé.

A Kisasszony a levélhordó arcába pillantott. A régi, vörösen, megkínzott, jól ismert arc volt. S lám ez az arc ma valahogy ravaszul mosolyog, a sárgás szemek szemtelenül és jelentőségteljesen pislognak. Így szokott örvendezni a világ kicsiny embere az alsóbb személyzetből, ha erre alkalma kínálkozik. A Kisasszony hátat fordított neki és megindult a városba.

De az utcán is ilyen arcokkal találkozott. Nem tudta volna megmondani, milyenek voltak ezek az arcok, de ilyen-megváltozott arcok voltak. És sorra egymás után mintha minden ember arca egy-egy betű lett volna, a Kisasszony ennek a szokatlan napnak az értelmét próbálta kibetűzni, mígnem egyszerre csak feltárult előtte az egész hihetetlen és villámgyors igazság: eltűnt a pénz, nem létezik többé és nem ér semmit, sehol semmi szín alatt.

A Kisasszony odabenn a fejtetője alatt erős ütést érzett, úgy, hogy a szeme elhomályosodott és a szája kinyílt. Megállt az utca közepén. S azután hirtelen eszébe jutott a kasszája, a könyvei és a számlái és tovább sietett.

Mintha tűzön át rohant volna, beesett az üzletébe, reszkető kezekkel felnyitotta a kassza zárját és semmit se látva, végighaladt a kezével a csupasz acélfalakon. A könyvelőt, Veszát hívta. Hiába. Vesza épp akkor nincs sehol, amikor itt kellene lennie. Vagy pedig a pénzzel együtt a könyvelő is eltűnt s vele minden, ami a pénzzel kapcsolatban állott.

Kiszaladt és hívni kezdte Veszát, a rendőrséget, akárki élő embert, csak megkérdezhesse, mi történt vele és a körülötte levő világgal. Öklével a homlokát és a mellét verte, mintha idegen hús lenne a testén. De senki se válaszolt neki, s nem is fordított rá figyelmet. Elindult, hogy megkeresse az embereket.

Boltról boltra járt. Mindenütt ugyanaz volt. Senki nem adott el semmit és nem is vásárolt pénzért. S mindenki valami hunyorgós mosollyal nézett rá, mint valami idegen, bolond nőre, aki nem tudja azt, amit már az egész világ rég tud. S minden lépésnél, mindenkérdésnél és feleletnél egyre világosabbá és kérlelhetetlenebbé vált az igazság: nincs többé pénz. Igen, a pénz, mint valami fölösleges és értéktelen dolog, itt hagyta a világot. Az egész országnak nincs egy dinárja. S nincs is rá szüksége. Az emberek élnek, dolgoznak, kereskednek, de pénz nélkül.

- Hogyan, hogyan?! – hebegte a Kisasszony.

- Hát csak így – felelte a kereskedő a pult mögül, hidegen és hanyagul, mint ahogy hajdanában beszélt: „Nálunk szabott árak vannak, kisasszony!”

- És aki pénzzel dolgozott, csak kereskedett pénzzel?...

Mihelyt azonban megkísérelte, hogy többet megtudjon, s hogy magyarázatot kérjen erre a furcsa jelenségre, amely bolond álomhoz hasonlított, mindenki csak hunyorgott és mosolygott és – a dolga után nézett. Csak egy kis kereskedőcske mondta félvállról, miközben az árukat rendezgette a polcokon:

- Volt, nincs! Eredj a dolgodra!

S nem volt beszéd tovább.

- Milyen lehet az üzlet pénz nélkül? – kérdezte sírva a Kisasszony, s úgy állott az útkereszteződésnél, mint valami elveszett gyermek.

Íme, most ő is kimondta ezt a hihetetlen, kísérteties igazságot. Igen, eltűnt a pénz a föld színéről. Ellopták a földet. Nem, nem lopták el. Különösebb és rosszabb dolog történt: eltűnt a pénz fogalma. ez a szó: pénz, elvesztette értelmét. A dukátok ugyanazzá váltak, mint a tantuszok, a bankjegyek szemétre jutottak, akárcsak a reklámcédulák, melyeket az utcai járókelők közt osztogatnak, s amelyeket azonnal el is dobálnak. A részvények ott feküsznek valahol a régi képes lapokkal. A váltók olyanok, mint ismeretlen holtak levelei, érthetetlenek jelentőség és értelem nélküliek. A pénztárkönyvek az utolsó elkönyvelt tételeknél maradtak, s most holtan fekszenek, mint érthetetlen hieroglifákkal tarkított kövek.

S a Kisasszony tovább ment, áttántorgott a fehér, fémszerű napon, saroktól sarokig utcától utcáig. S minden csak megerősítette az igazságot, hogy a pénz elhagyta a földet, s a világ úgy maradt a Kisasszony részére, lélegzetvétel nélkül, mozgatóerő nélkül. S ami a leghihetetlenebb volt, úgy látszott, hogy az emberek beletalálták magukat az új helyzetbe, s végtelen alázatukban már meg is békéltek azzal, hogy pénz nélkül élnek, s hogy valamiképpen segítsenek magukon, alkalmazkodnak a dolgokhoz.

Mi ez? Az élet értelmetlenséggé, pusztasággá vált, s mégis tovább kell élni. „Volt, nincs!” De hát ez általános csalás és lopás. Vagy pedig ráérő rossz emberek áprilisi tréfája. Mi ez, ha valaki Istent ismer! S hol vannak a hatóságok, a rendőrség, bíróság, egyház?!

A Kisasszony torkaszakadtából segítségért kiáltott. A járókelők hűvös csodálkozással nézték. Egy rendőr hozzálépett s figyelmeztette, hogy ne zavarja a rendet és a békét, különben kénytelen lesz bekísérni.

Hát így áll a dolog! A rendőrség is elpártolt, árulóvá lett! A Kisasszony bőszülten futott tovább. Hol vannak a papok, a hodzsák, a rabbinusok? Van valahol igazság és törvény?

A papok pedig ott voltak a templomokban és az irodákban. Többé-kevésbé mindannyian ott voltak a helyükön. Többé-kevésbé mindannyian ugyanazokat a mozdulatokat tették, ugyanolyan hagyományosan dörzsölték kezüket és ugyanolyan válaszokat adtak: hogy ezen a világon minden az Isten adománya, hogy a Gondviselés rendelkezéseit békésen kell fogadni, s hogy egyébként is az ő céljuk az örök élet, s hogy e világ dolgaiban az idők kívánságaihoz alkalmazkodnak.

A Kisasszony undorodva és teljesen elbátortalanodva, egyikembertől a másikig szaladt, mígnem a templom előtti téren találta magát. A toronyóra kilencet ütött. Összesen tizenhármat vert. Íme, az óra is tovább jár, szabályszerűen üt. Tehát az időt is tovább mérik, s a számolás létezik. Így hát a számtan nem veszítette el létezésének indokát? Vagy pedig ez is, mint minden más, alkalmazkodott az új helyzethez.

A Kisasszony szeretett volna a torony magasságába nőni és ott leköpni az órát és minden számát. Érezte, hogy ez a bolond gondolat egy eddig ismeretlen harag zsilipjeit nyitja fel benne és ez a harag egészen elárasztja. Torkaszakadtából kiáltozott, de ez a kiáltás suttogásnak tűnt előtte ahhoz a haraghoz képest, amit ki akart fejezni.

- Óh, galádok, óh, gyávák!

S ezt az idő és az egész világ arcába kiáltva, elhagyottnak, magányosnak, megalázottnak, de ugyanakkor büszkének is érezte magát, mint akit a pénz iránti megsemmisíthetetlen szerelme s minden iránti kétségbeesett utolsó bátorsága és gyűlölete magával ragad. – Igen, a hivatottak közül most senki sincsen, aki akár ujját is mozdítsa azért, hogy megvédje, hogy megmentse a szent pénzt. Pedig mindannyian úgy szerették ezt a pénzt, annyira sóvárogtak utána. Annyira! Ezt ú tudja legjobban, hiszen ezerszer látta őket, a leghihetetlenebb, nevetséges és szomorú alkalmak idején és körülmények között. A pénz mindannyiuknak a szentek szentje volt. Pénzért mindent elárultak és pénzért mindent készek voltak megcselekedni. S most íme, egyik napról a másikra a pénzt elárulták s meg is tagadták. Ilyen ez az állat, amit embernek neveznek; mindennek beadja a derekát, mindennek, csak azért, hogy tovább létezhessék a földön, a nap alatt, abban a formában, amelyben találtatott. A harag, elkeseredés, elhagyatottság és teljes összeomlás kavargó gondolatai és hatalmas érzései összeütköztek és egybekeveredtek benne. Szemei elhomályosodtak, hangja kialudt és lábai felmondták a szolgálatot. Leomlott a földre. S mint emberi ruhák kis halmaza, ott maradt a kövezett tér közepén.

Ebben a pillanatban a Kisasszony felébredt… valóságosan felébredt. A téli virradat gyönge világosságánál bolond és fájdalmasan kusza álma szétpattant, mint a buborék. S ez a valóságos ébredés nem kevésbé kínos volt, mint az a másik álombeli. Tompa tenyérrel hosszan tapogatta a matracot maga alatt. Egész testében érezte még a harag reszketését, s a templom előtti tér ama kövezetének hidegét. Egy pillanatig még minden összekeveredett, ingadozott körülötte, míg a valóság nem győzött, s szobája vissza nem kapta békés és nyugodt külsejét. E pillanatban a Kisasszony már talpon volt.

Amúgy, hiányos öltözetben, az íróasztalhoz szaladt, kinyitotta az amerikai závárzatú középső fiókot, kihúzta bőrtáskáját és minden apróságot kiszórt az asztalra. Hat tízdináros bankjegy volt a táskában és két egydináros fémpénz. Nézte, gyorsan lélegzett, aztán visszatette őket a táskába. Íme, ismét rendben van minden. Akárcsak ez a hat bankjegy, a világ minden többi pénze is a helyén van. Bizony! Mindez csak álom volt, esztelen és szörnyű álom. Volt és elmúlt. – Hogyan is lehetséges egyáltalában ilyen álom? S milyen viszony van az ébrenlét és az álom között? Ez a gondolat könnyű kellemetlen érzést hagyott benne, mint valami árnyat. De ezen a Kisasszony nem akart töprengeni.

Hideget érzett és visszatért a még meleg ágyba. Szíve erősen és szabálytalanul vert, lélegzete meggyorsult. De az ágy melege és a valóság jó biztonsága gyorsan megnyugtatta. Szilárdan lehunyta a szemét és álmosan a szemrehányás érthetetlen szavait suttogva, mintha gügyögne, ismét elaludt.

Mint rendesen, valamivel hét óra után ébredt; felöltözött, megreggelizett és az üzletbe indult. Útközben még az éjszakai álom kellemetlen érzése kísérte és időnként, mint gyors árnyék, átnyilallt rajta a valóság iránti kétség.

Mikor üzletéhez ért, közvetlenül a bejáratnál a levélhordóval találkozott, aki valóban pénzes utalványokat hozott részére. Izgatottan megolvasta a pénzt, egyszer, kétszer, ekkor megint átnyilallt rajta, mint villámgyors árny, a valóság kétségbevonása, - s csak azután írta alá az utalványt. Magához szorította a bankjegyeket, felemelte a fejét és egyenesen a levélhordó szemébe nézett, vizsgálódva, hosszan. A jól ismert arc volt, vöröses-színű, a megkínzott, a régi. Mintha azt mondaná az ember: „Nem nehéz a szolgálat, csak a fizetés kicsi, sok a gyerek, sose tudsz végére jutni.” Nyoma sincs sehol annak a szemtelen mosolynak és ravasz hunyorgatásnak, amit álmában látott. Tehát jól van. Csak most nyugodott meg teljesen. Mindkét kezét rátette a kicsiny, régi íróasztalra, tenyerét rányomta a zöld, tintafoltos terítőre és fellélegzett.

A levélhordó pedig, amint a félhomályos, hideg üzletből kiment a februári verőfénybe, megállt egy pillanatra és egész testében összerázkódott. Gyors belső borzongással lerázta magáról az átható, rémült és borzasztó szemek benyomását, azután pedig tovább indult. S a napfényes oldalon haladva, hang nélkül suttogta maga elé:

- „Hát igen, rettenetes tekintete van ennek a Rajkának! Hiábavaló, barátom, az egész gazdagsága! Micsoda rettenetes tekintet, te jó ég!”

IVÓ ANDRICS

Ford.: Csuka Zoltán
Forrás: Tiszatáj II. évf. 4. sz. 1948. április

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése