2020. febr. 6.

Márai Sándor: Halasi




A hír, hogy Halasi a városban tartózkodik, kerülő úton jutott el hozzám; első hallásra szórakozottan figyeltem csak oda, mintha valaki arról beszélne, hogy influenza-járvány ütött ki a városnegyedben, ahol lakom; nem éppen súlyos a járvány, a beszűrődéses bonyodalmak ritkák, de nem árt gyakorta öblögetni torkunkat, fertőtlenítő oldattal, napjában többször is. Vagy, mint mikor bosszúsan és mellékesen hallja az ember, hogy csőrepedés van a házban, két napon át a közfürdőbe kell járni, tisztálkodni. Ez volt első érzésem, mikor meghallottam, hogy halasi hazaérkezett, itt van a városban. Az első kellemetlen érzés múltával iparkodtam nem gondolni Halasira. Ha itt van, ez az ő joga; végre is, Halasi Isten teremtménye.

De este, lefekvés előtt eszembe jutott. A pillanat volt ez, mikor az ember különválasztja lelkében az igazat a hamistól, az álom és a halál révületének előérzetében számot vet mindazzal, amit napközben – gyávaságból, vagy kényelemből -, eltagadott maga előtt. meg kellett vallanom, hogy Halasi jelenléte a városban kényelmetlen számomra. Behunytam szemem, s iparkodtam elképzelni, milyen lehet most? Tíz éve múlt, hogy utoljára láttam: már kopaszodott kissé, angol bajuszt viselt, mindig szürke, nagyon gondosan vasalt és kefélt ruhákat, s vörös-bordó, kötött mellényeket. „Halasi mindig elegáns ember volt” – gondoltam bűntudatosan, mintha iparkodnék elismerni egyfajta jó tulajdonságát, s így akarnám megengesztelni lélekben az ellenséges, feszengő, kényelmetlen fogadtatás miatt, mellyel hazaérkezésének hírére feleltem. Igen, Halasi elegáns ember volt, feltűnés nélkül öltözködött, járt, beszélt, mosolygott. Mint ez a mesterségéhez illett is. De mi is volt Halasi mestersége? zavartan emlékeztem vissza egy időre, mikor – Berlinben – építészeti kérdésekkel foglalkozott, s egy vastag, nagyon érdekes könyvet mutatott, egy könyvet, melyet többen írtak egyszerre, építészek, bölcselők, s olyan emberek, akik talán nem voltak a szó szakmai értelmében építészek, sem bölcselők, de nagyon érdekelte őket a kérdés, mellyel Halasi hivatásszerűen foglalkozott. Ő maga nem írt ebbe a könyvbe semmit; egyáltalán nem tudtam arról, hogy valaha is írt, vagy épített volna valamit? Tulajdonképpen azt sem tudtam, mikor végezte el Halasi a műegyetemet? – az első évfolyamok idejében egymás mellett ültünk a padsorban, s ugyanabban a kávéházban reggeliztünk és vacsoráztunk, ennyi bizonyos. De aztán Halasi külföldre utazott, s valószínűleg máshol szerzett diplomát, talán Berlinben, vagy a Harvard-egyetemen. Ez jobban is illett hozzá, gondoltam szorongva.

A könyv, igen. Most már emlékeztem. A könyv, melynek címlapján statikus vonalak keresztezték azt a ködös valamit, ami lehetett egy üstökös gáznemű csóvájának ábrázolása, de lehetett egyszerűen valamilyen nyomdatechnikai szabálytalanság is: talán szétfolyt a festék nyomtatás közben a hengereken, s ez okozta a híg pacnit, mely lehetett egyszerű piszok, de lehetett a világmindenség jelképes ábrázolása is. Halasi – most már emlékeztem -, a világmindenséget látta e ködfoltban, s máskülönben is az volt a véleménye, hogy a könyv rendkívül jelentős, nagy hatással lesz az emberiség sorsára és fejlődésére. Akkoriban kérleltem, adja kölcsön a könyvet, mert szeretném elolvasni; de kérésem, szabódva, megtagadta. Igaz, hogy éppen vizsgákra készültem, mindenféle aprólékos és unalmas mesterségbeli részlet megismerésével töltöttem időmet, például azzal, hogyan kell egy házat építeni, melyben egy család lakhat, vagy statikai kérdésekkel, melyek együgyűen jelentéktelenek voltak, mint az alagsorok teherbírása, s nem vetekedtek jelentőségben, sem érdekességben Halasi nagy problémáival. Szomorúan éreztem, hogy a világűr statikájához nem értek semmit, be kell érnem azzal, ha néhol építek egy présházat, vagy egy vidéki, vasúti állomást. Ezért, s mert időm sem volt, nem is mertem unszolni Halasit a könyv miatt, s nem tudtam meg soha, mi hát igazi tartalma a nagy műnek, melyről Halasi oly büszkén beszélt, melyet idővel már úgy cipelt és mutogatott, mintha neki is köze lenne a mű megalkotásához – szívem mélyén, nem is kételkedtem ebben -, s amely hivatva volt megváltoztatni az emberiség sorsát és befolyásolni fejlődését? Közepes eredménnyel vizsgáztam.

Mindez eszembe jutott most, mikor elért hozzám a hír, hogy megint a városban tartózkodik Halasi. Eloltottam a villanyt, de az álom elkerülte szemem. Élesen láttam halasit, az élet különböző helyzeteiben, az ifjúkor és a férfikor rendkívüli pillanataiban, amint újra és újra megjelenik életemben, nagyon udvariasan és finoman, nem mond semmi kellemetlent, barátságosan beszélgetünk, egy idő múltán átmenet nélkül így szól: „No, szervusz” – s odébb megy, mert dolga van. Soha nem tudtam meg, miféle dolga van itthon és külföldön Halasinak?- nem tudtam, mert nem mondta meg, s bátortalan kérdéseimet mindig fölényesen, szánakozó és udvarias mosollyal hárította el, ahogyan egy felnőtt, s a kockákat dobozba zárják és a gyereket aludni küldik. S én, a múló életben mind zavartabban feleltem, hogy igen, építgetek -, kezdetben persze csak bakterházakat és családi lakásokat építettem, de később kaptam jelentősebb feladatokat is, például középnagyságú templomot kellett építenem egy vidéki város számára, s egy bankpalotát és színházat is, - mindez persze nem is hasonlítható a nagy Alkotáshoz, mellyel Halasi és bölcs barátai foglalkoztak. S ezért mindig röstelltem magam.

Szerettem volna egyszer mindent elmondani Halasinak, - mert úgy éreztem, a távolban is figyel reám, s ha eszméletében megvillan nevem, azzal a szánakozó, fölényes, udvarias és mondhatatlanul sajnálkozó mosollyal gondol reám, mely mindig arcán tükrözött, valahányszor találkoztunk. Halasi nem mondotta soha, hogy nem jó, amit csinálok, - s arról sem hallottam, hogy a világűr statikájának felépítése mellett más feladatok is foglalkoztatták-e? Nem láttam soha a belföldi, sem a külföldi építészeti és művészeti szaklapokban Halasi nevét, nem olvastam soha, hogy épít valamit a világban, nem tudtam arról, hogy székesegyházak, a kor szellemét és ízlését kifejező nagy középületek emelkedtek volna Halasi lángeszű tervei és tanácsai szerint, - minderről a múló évek során nem hallottam soha semmit. Inkább úgy tetszett, a feladat, mely teljesen eltölti és életre-halálra foglalkoztatja Halasit, oly titkos, magasztos, magas rendű és jelentős, hogy nem szabad idő előtt beszélni a részletekről. Bűntudatosan vallottam meg, hogy Halasi fölényes és sajnálkozó mosolya, mely mindig megjelent éles vonású, kitűnően beretvált, angol bajszos arcán, jogos és igazságos: dadogva számoltam be életem újabb erőfeszítéseiről halasinak, például arról, hogy iparkodtam egyszerűen, lényegesen kifejteni a kövekből és cementből valamit, amit addig kissé bonyolultan és cikornyásan építettek, - de Halasi ilyenkor hallgatott, mosolygott, körmeit vizsgálta, aztán rágyújtott, a füstöt nagy műgonddal, hosszan fújta ki, a füst után nézett, s vontatott orrhangon mondotta: „Igen… Hogyne, értem… De beszélj csak, kérlek…” – s kinézett az ablakon. Ilyenkor elhallgattam. Ezzel a mosollyal, hanggal, pillantással nem lehetett vitatkozni. Halasinak nem bizonyíthattam be a magam igazát. „És te?...” – kérdeztem néha bátortalanul. Szerettem volna, ha végre megmondja, - akármilyen lesújtó is az igazság, akármennyire is bele kell majd törődnöm, hogy életem műve egyszerű piszmogás Halasi és társainak életművéhez odamérve, mégis szerettem volna hallani már egyszer valami igazat és valóságot erről a titokzatos műről. De Halasi hallgatott, s kevés idő múltán elutazott. S aztán hosszú időn át, megint nem hallottam felőle.

De most itt volt, egészen közel, - s kinyújtottam kezem az éji asztalka felé, egy könyvet kerestem, nyugtalanul, mert az álom kerülte szemem. Felnyitottam a könyvet, újonnan megjelent szakkönyv volt, a vasbeton újabb alkalmazási lehetőségeiről adott elő szerzője, alapos és részletes, ábrákkal tarkított fejezetekben. Olvastam a könyvet, de nem tudtam az egyszerű okfejtésre odafigyelni. Mert Halasi itt volt városban, s valószínűleg mosolyogna, ha látná, hogy érett férfikoromban még mindig ilyen útszéli és nevetséges részletkérdésekkel foglakozom, mint a vasbeton – ő már sokkal messzebb tart, lenéz engem, de erről nem beszél, mert jó modorú. S egyszerre megértettem, hogy ez nem megy így tovább. Megértettem, hogy így nem lehet élni, - Halasi a titokzatos mű fölénye és ködfátyola mögött, s én nyakig, egy életen át, a vasbetonban, az aprólékos, köznapi munkában. Így nem lehet élni, sem dolgozni, mert Halasinak van igaza, vagy nekem. Csodálatos, gondoltam izgatottan, hogy ezt nem értettem eddig. Úgy látszik, nemcsak kettőnk életében, hanem általában erről volt szó, a világban és az emberek között, - voltak az egyszerű emberek, akik házakat, hidakat és vasutakat építettek, megannyi unalmas és közönséges dolgot, amire mindenkinek szüksége van ugyan, de amit Halasi és társai szívük mélyén megvetettek. Mert igaz, hogy Halasi is házakban lakott, hidakon át közlekedett és vasúton utazott, s általában minderre szüksége volt olyan embernek is, aki már csak a világűrrel s annak statikus titkaival foglalkozik, s mélyen lenéz engem, aki elmerültem a vasbetonban és apró feladatokban: de a valóság mégis annyi, hogy ő, életem társa és megfigyelője, megvet és lenéz. Mert nem bírtam felemelkedni a világűrig, - gondoltam most sápadtan. Mert mindig telefonáltak az emberek, hogy most erre, vagy arra van sürgősen szükségük, lakni szeretnének, mert fáznak a szabadban és a világűrben, s én nem feleltem, ahogy kellett volna, s mint ahogyan Halasi biztosan felelne az én helyemben: nem utasítottam el az embereket, hanem kiszolgáltam őket. S ő a világűr magaslatairól ezért megvet engem. Nem, ez nem megy így tovább.

Összehajtottam a könyvet, eloltottam a villanyt és fáradtan visszafeküdtem a párnákra. Most, hogy végre megértettem Halasit, átéreztem megvetését és szerepét életemben, igazán elfáradtam. Olyan különösen megdöbbentem és elfáradtam, ahogyan életében csak ritkán érzi magát az ember: a pillanatokban, mikor fordul élete, vagy vége van valaminek. S ugyanakkor megnyugodtam. Úgy éreztem, nem vagyok egészen egyedül, - egyik parton vagyok én, s mind a többi emberek, kiknek fogalmuk sincsen a világűr statikájáról, csak építenek, fúrnak és faragnak, száz és százezer éve, hogy végre megtalálják helyüket a földön, - s a másik parton áll egy-egy ilyen angolruhás, elegáns, hideg és nyugodt pillantású Halasi, s gúnyos pillantással néz bennünket. Nem – ezt most már biztosan éreztem -, nem vagyok egyedül Halasival szemközt. S mintha az élet egyik érthetetlen, titokzatos pere végre eldőlt volna, úgy gondoltam a másnapi találkozásra. Mert most már, hogy kiderült – szavak és cselekedetek nélkül, ahogy az  életben a lényeges dolgok az emberek között kiderülni szoktak -, természetesen nem lehet halogatni többé a dolgot; ezt gondoltam. Most már meg kell mondania, gondoltam megnyugodva. Meg kell mondania, mi az a Mű, Rendszer, vagy Gondolat, melynek tudatában ennyire nyugodt és fölényes. Meg kell mondania, mit tud a világűrről, egyszerűen, érthetően és világos szavakkal el kell fednie előttem beavatottsága és fölénye titkát, meg kell mutatnia a nagy könyvben azt a fejezetet, melyet ő írt s melynek lenyűgöző hatása alatt csakugyan hajlandó leszek majd – én is, s mind a többiek, akik csak élünk, s nem értünk a világűr statikájához, nyomorult patkányok! – eldobni a ceruzát, körzőt, kalapácsot és vésőt, ahogy tudjuk, a világot. Mert, ha most sem mutatja meg, mikor már nem vagyunk fiatalok, s múlik az élet, akkor természetesen én sem… azaz, pontosabban mi sem tudunk így élni tovább, körzővel és kalapáccsal kezünkben, izzadtan és kicsinyesen…

… hanem – ezt éreztem, s szívem hevesen dobogott, mint csak olyan pillanatokban dobog az emberi szív, mikor teljesen megért valamit -, hanem megragadjuk a ceruzát, a körzőt és a kalapácsot, s kényszerítjük Halasit, hogy végre valljon színt4 És ne vigyorogjon, Königsbergben, vagy Londonban, vagy a tenger partján, fölényesen, mikor reám és a többiekre gondol! ne vigyorogjon, hanem mondja meg végre, ami a világűr titka, s ha nem tudja megmondani, nekiesünk a ceruzával, a körzővel és a kalapáccsal, s kényszerítjük, hogy szólaljon meg végre, s ne fintorogjon ilyen finoman és fölényesen. Mert addig talán nem is lehet béke a földön és az emberek között, amíg él valahol Halasi és vigyorog. Ezt éreztem. S évek óta először történt, hogy nyugodtan elaludtam.

Forrás: Új Idők XLVIII. évf. 50. sz. Bp., 1942. dec. 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése