2020. febr. 6.

Benedek Marcell: Flóra (könyvismertetés)




A magyarság egyik legszomorúbb, de egyben legtanulságosabb és talán legromantikusabb időszaka: a negyvennyolcas forradalom utáni elnyomatás korszaka. Hogyan kelt új életre a magyar lélek, elsősorban az ifjúságnál, milyen lelkesen szolgálták az ország ügyét városi és falusi kis házakban az anyák és leányok is a férfiak mellett: van-e ennél szebb és időszerűbb olvasmány a magyar ifjúság számára?

emellett meglehetősen kiaknázatlan terület ez. Külsőségeiben eleget lefestették már többé-kevésbé sikerült ifjúsági iratokban, de a mélyebb kérdéseket, a magyar lelkiséget érintő benső területet alig-alig vázolta valaki is, különösen a magyar leányifjúság előtt.

Benedek Elek lelkét fogta meg ez a korszak és ennek a korszaknak alakjairól jegyzeteket kezdett készíteni. Ő maga már nem írhatta meg a regényt. De fia, Benedek Marcell, megtalálta a jegyzeteket s félig ezeknek alapján, félig kegyeletes megérzéssel felépítette a meghatóan szép mesét: egy leány történetét, aki magyar kíván lenni és a magyarságot kívánja szolgálni egész életével.

Ezt a megindítóan szép történetet minden magyar leánynak és minden magyar anyának el kellene olvasnia. Lelkesítésül, okulásul, vigasztalásul, példaadásul.

A regény kitűnő korfestése, közvetlen, csalhatatlan írói ösztönnel megérzett korszerű hangja, melyben még véletlenül sem akad semmi zökkenő, általános írói szempontból is kitűnő helyet biztosít számára. És ez külön is örvendetes jelenség: kevés az olyan ifjúsági könyv, mely értékes irodalom amellett, hogy sem felfogásában, sem megírásában nincs benne semmi, ami pedagógiai szempontból kifogásolni való.

Nagy örömmel üdvözli minden nevelő és minden szülő ezt a szép könyvet. És örömmel üdvözlik az írótársak is, akik szívükön viselik a magyar ifjúság könyvszomjának és a magyar ifjúsági irodalomnak kérdéseit.
K. R. L.

Forrás: Új Idők XLVIII. évf. 50. sz. Bp., 1942. dec. 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése