2019. szept. 24.

Tárnai Iván: Nagyszombati harangszó




Valahogy olyannak kellene lenni az e heti „Saisonnak”, hogy kiáradjon a sorai közül a húsvéti hangulat. Hogy aki csak olvassa, hallja a húsvéti harangok zúgását, járjon kint az öltöző mezőn, ahol bárányok örülnek a természet feltámadásának s a napsugártól aranyos messziségből az alleluja hangzik. Valahogy ilyennek kellene lenni, hogy minden sora hirdesse a feltámadás ünnepét.

De nem megy. A bolyhos barkák látása, templomba öltözött lányok, az egész húsvéti kép a tavalyi ünnepemet juttatja eszembe. Akkor ilyenkor haza készültem, hogy négy évi távollét után megöleljem az édesanyámat. S mire hazaértem, ravatalon leltem. Hiába zúgtak a harangok, hirdetve a szombat estét, ami házunkban nem volt feltámadás. S azóta a tavalyi nagypénteknek a hangulata nehezedik rám, s ezért tudom én a feltámadás himnuszát írni. Ott járok a kassai temetőben,megállok Fadrusz mester óriási keresztje előtt,melyen a kőből faragott Krisztus mintha élne. De hiába olvasom a temetők obligát biztatását, „Feltámadunk”, abban a kő Krisztusban csak a kőbe faragott halált látom s nem az öröklétet.

Ezalatt az egy év alatt – Istenem – hányszor, hány reménnyel, hány eszménnyel éltem át a nagypénteket, anélkül, hogy felvirradt volna csak egyre is a nagyszombat napja. Nem csoda hát, kifogyhatott a palettámról a reménynek színe.

Vagy talán csak én hiszem, hogy egyedül járom a Golgota útját? Talán csak én látom, de sokan rójuk azt az utat, mely az ábrándok temetőjébe visz? Meglehet. Hiszen a letört karrierek, megtagadott hitvallók sok, összetiport eszmék korszakát éljük.

Haponta ismétlődik annak a régi, régi nagyhétnek minden szomorú fázisa. Amelyben valódi minden, az ostorozás, a megalázás, a halál, csak a feltámadás talmi.

Ellentétes érdekek halálra keresik egymást s mindegyiknek akad Júdása, ki jó pénzért eladja a maga Istenét. De nem harminc ezüst pénzért. Ma már a farizeusok bőkezűbbek s a Júdások követelőbbek. Nem kell rettegniök saját lelkiismeretök előtt, mert annak is elaltatják a szavát azok a felmagasztaló szónoklatok, melyeknek megadatott, hogy a leggaládabb árulást is glóriával vonják be s követendő például állítsák oda az utókornak.

A mai Júdások nem bujkálnak a sötét rengetegben, de karöltve a farizeusokkal piedesztálról mutogatják magukat a népnek, mely oly szívesen indul a hangzatos jelszavak után. Az a szerencsétlen, megfeszített, ideális, bolond pedig, akinek letiprása árán emelkedtek fel ezek, annak méltó bűnhődése az, mert megtanulhatta volna, hogy egy igazság van csak a földön, a hatalmasok igazsága.

A nyitott ablakon beárad a tavaszi mező illata, ünnepi ruhás nép megyen a feltámadásra, a templomba. Az ablakomból éppen belátni az ajtón. Mélyen a homályban az oltár körül pislog egy árva gyertya, azután kettő, azután három, több, mind több, míg végre fényben úszik a templom s a szellő elhozza hozzám a harangzúgással elvegyült zsolozsma hangját, amint elnyújtva, parasztosan zengi száz hívő torka, hogy „Feltámadt Krisztus e napon…”

Istenem, mily boldogok ezek az egyszerű, gatyaszárban ünneplő emberek. Akikért meghalt a Krisztus és akiknek fel is támadott. Ha megszegi az ünnepi kőtest s megfelelő számú szeszek bevétele után táncra perdül a citera, vagy a malacbanda muzsikája mellett, elfeledi, hogy negyven napig böjtölt és elfelejti, hogy az ünnep után ismét a hosszú böjt következik. Istenem, de boldogok, hogy egy kis kalács, egy kis pálinka, egypár tánc meg tudja hozni nekik a feltámadást és a szemed közé kacagnak, ha kérded a bajukat, s őszinte szívből sajnálnak, ha fel akarod értök áldozni magad.

Panem et circenses! S ha megkapják, csendesek. Csak mi korán őszült fiatalok, akiknek nem a testét, de a lelkét öli meg az élet Golgotája, csak mi várjuk hasztalan a feltámadást.

(Forrás: Debreczeni Szemle I. évf. 15. sz. 1912. ápr. 7.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése