2018. júl. 4.

Gyallai Domokos: Hadrakelt emberek (könyvismertetés)



Elbeszélések, 1931. Minerva r.-t, Kolozsvár

Gyallay Domokos nagy szolgálatot tesz Erdélyben a magyarság ügyének. Hogy Erdély elnyomott magyar népe magyar marad, abban jelentős része van az ő néplapjának és könyvsorozatának, melyeket fáradhatatlanul és kitűnően szerkeszt. A „Magyar Nép” könyvtárá-nak előttünk fekvő immár 44. kötete magának a szerkesztőnek nyolc háborús elbeszélését tartalmazza, melyeket a Napkelet olvasói jórészt ismernek.

Székelyeknek viselt dolgairól szólnak, s mint a szerző saját harctéri élményei kedves közvetlenséggel vannak elbeszélve. Gyallay kitűnő mesélő, aki az apró emberek egyszerű élete folyásának látszólag jelentéktelen eseményeit vonzókká és jelentősekké tudja tenni írásművészetének formáló erejével. ez a formáló erő nemcsak történeteinek kerek kompozícióba való tömör összefogásában, hanem a jellemrajz elevenségében, a lélekrajz bensőségében, a meleg, helyenkint pompás humorú előadásában s a stílusnak székelyes zamatú, de azért minden erőltetett és fitogtatott provincializmust mellőző, ragyogóan tiszta magyarságában is mutatkozik.

A nyolc elbeszélés közül legkitűnőbb a Gergő három győzelme, egy egyszerű lélek nemes felsőbbségének rajza, s az Aranybicsok, mely a „csudalátó” s a falubeliek szerint félbolond Takó Kelemennek élettörténete. Kelemen bizony fura dolgokat művel s nem úgy él, mint a józan átlagemberek szoktak, de szebben él, mint ők s valahogyan mindig neki lesz igaza. A kis elbeszélésben mély szimbolizmus van.

Azt hisszük, hogy ezt a kis kötetet nemcsak Gyallay szűkebb hazájában, hanem mindenütt gyönyörűséggel fogják olvasni.
Szinnyei Ferenc

(Forrás: Napkelet 9. évf. 10. sz. 1931. október 1.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése