2020. jún. 21.

Karinthy Frigyes: Hölgyeim és uraim,



mostanában sokat foglalkozom a legjellemzőbb emberi tulajdonságnak, a hiúságnak természetrajzával. Jegyzeteket csinálok, figyelem az embereket s főként persze azt közülük, akivel legtöbbet vagyok: magamat!

Talán még könyv lesz belőle egyszer. Kimerítő elvi tanulmány, a nevetséges és gyarló emberi hiúság hű tükre. Nagyszerű könyv lesz. Biztosan nagy sikere lesz. Hogyne, hiszen a forográfiám is ott fog díszelegni a címlapon. Meg az autogramom. Képzeljék.

Mióta ez a mulatságom, szinte naponta kapom rajta magam, in flagranti, apró hiúságokon, amiket eddig észre se vettem. annál meglepőbb a dolog, mert az utóbbi esztendőkben, sok hányattatás és szenvedés kárpótlásaképpen már-már elhittem magamnak, hogy ezeknek révén legalább leszoktam minden hiúságról, ami nagy előny volna, lévén az érzékeny hiúságmagában is a legtöbb szenvedés forrása.

No de hát erről szó sincs.

Múltkor meséltem már róla, hogy miként kaptam rajta magam, a villamoson, ahogy figyelem az újságolvasót, tetszik-e neki a cikkem.

Ez magában még egyszerű dolog, az ilyet mindenki természetesnek szokta találni és hajlandó megbocsátani, még másoknak is.

Vannak cifrább hiúságok, amiknek észrevevéséhez már bizonyos gyakorlat kell.

Kapásból feljegyzek itt egyet, amit akkor, mikor rábukkantam, egy szóval noteszembe rögzítettem, hogy el ne felejtsem.

Telefon. Tévesen hívnak fel. Nem mondom be a nevem, kérdezem, ki beszél. Az illető meglehetős ridegen visszakérdez, hogy én ki vagyok. Már ez nem tetszik, kissé indulatosan leckéztetem, hogy azt neki kell megmondani, ő fölényesen leinti és visszautasítja a leckéztetést. Iszonyú méregbe jövök. Hogy mer velem így beszélni? Kiáltom hangosan.

V e l e m!

Velem – akiről nem is tudja, ki vagyok, hiszen nem voltam hajlandó elárulni. Velem – aki az ő számára nem is létezem.

Ugyan mit jelent itt az önérzet, hogy velem?

Semmit. Egy puszta hangot. Mert hisz csak annyi szerepel belőlem a telefonkagylóban, amit a fülén tart.

Erre a puszta hangra vagyok olyan büszke, ezzel azonosítom magam, ezzel szemben követelek hódolatot és tiszteletet és alázatos főhajtást, mint Gessier, aki megkövetelte, hogy a kifüggesztett kalapjának köszönjenek.

Hát persze – az  é n  hangom!

Neki ebből a puszta hangból éreznie és tudnia kellene, hogy micsoda kivételes, csodálatos ember tulajdona lehet!

Ezt nem tudtam eddig magamról. Hogy a hangomra hiú vagyok.

Most ezt is tudom. Egyre többet tudok.

Milyen tudós vagyok!

Forrás: Képes hét 2. évf. 2. sz. (1929. január 15.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése