2020. jún. 21.

Révész Béla (1876-1944): A csúnyák



A mi házunkban izgatottak voltak az emberek. A szobákból kibújtak a kócos asszonyok, sürögtek-forogtak és szaladtak a lányok után, akik beléptek a lépcsőházat. A harmadik emeleten már elindult a szenzáció. Piros arcú munkáslányok elkiáltották odafenn: - Már jönnek… - Nyugtalan, lármás hangok üzengették: - Már jönnek… már jönnek… - A lépcsőházból ünnepi menet kígyózott alá. Szép tiszta ruhába öltözött asszonyok és férfiak körülöveztek egy szőke menyasszonyt. Mirtuszkoszorú volt a fején, vitték esküdi a templomba. Meghatott ábrázattal, ceremóniás lassúsággal lépkedtek, a lányok viaskodtak a jó helyért és sóhajtgattak, suttogtak, de ujjongtak is, amikor hófehér ruhában elhajókázott előttük a menyasszony. A nászmenet lassanként leúszott az első emeletre. Itt még hevesebb volt a harc, mosolygós arccal, csillogó szemekkel taszigálták egymást az emberek és az jutott előbbre, aki ügyesebb volt. A friss kedvű lányok mögé két ember hátraszorult. Egymás mellé kerültek és észrevették egymást. Az izgalom őket is elkapta és elsodort helyzetükben furcsán, szemüket egészen megnyitva nézegették egymást a púpos fiatalember és a sánta lány. Megismerkedtek.

Május volt ekkor és a mi házunk olyan volt, mint egy nagy kalitka, melyben emberpárok turbékolnak. Körülöttük a Városliget fái nászos gyönyörűséggel ébredtek, rügy fakadt a rügy mellett és minálunk az emeleteken szerelmes munkáslányoknak párjuk akadt. Lágy, illatos alkonyatok nyájasak voltak a fiatalokhoz. Amint jött árnyaival az este, a szerelmes párok kiültek az ajtó elé, barnult az este, a folyosók, mint titkos lugasok, sugdosó embereket bújtattak. Forróvérű legények ragyogó-fehér pártákat emelgettek és csók, sóhaj neszelt a méla csöndben.

A szerelmes estéken a két nyomorék is összeült és ha nem beszélgettek, alátekintettek a ház völgyébe, kémlelték az alkonyat játékait, a tekintetük mohó cikázással megkereste a homályban bukolódzó párokat és merően megbámulták a kusza, fátyolos karolásokat. A púpos fiatalember egy este hosszú, csontos kezével megérintette a sánta lány karját és így szólt hozzá:

- Annuska, maguk kiadnak szobát?

A nyomorék lányösszerezzent és gyorsan, lelkendezve válaszolt:

- Igen… jöjjön hozzánk lakni…

Ünnepi este volt, mikor a púpos ember Annuskáékhoz bevonult. A két öregember, a sánta lány szülei mosolyogva fogadták az új lakót és Annuska odavezette egy nagy kalitkához, melyben kanári madarak gubbasztottak. Megkocogtatta a kalitkát és a sárga madarak énekes ijedtséggel fölszárnyaltak. A sánta leány nevetett és a madarakra mutatott:

- A barátaim.

A púpos ember rövidesen megtudta, hogy Annuska apja madárkereskedő volt és amikor öreg idejére abbahagyta az üzletet, ezekkel a kanárimadarakkal vonult vissza nyugalomba. A pálya, amelyen az ember a kenyér után baktat, minden emberi karakterét különködve megformálja és a hosszú élet az énekes madarak között a valószínű magyarázata, hogy Annuskáék állandóan jókedvűek voltak.

Ünnepi este volt, a púpos ember bevonulása, aki hirtelen úgy beleilleszkedett a famíliába, mint a téli hold udvarába az odatévedt csillag. Az új lakó muzsikus volt egy színházi zenekarban és a hegedűjével új hang csendült meg az énekes családban. Az öreg madárkereskedő citerázott. Annuska ábrándosan énekelt, hóhajú anyja meleg alt-hangon kísérte, a púpos ember pedig hegedűjátékával szépen, harmonikusan megkoronázta a furcsa muzsikát. Borongó, szerelmes magyar dalok röpültek ki Annuskáék ablakából és odaszálltak a folyosón álmodozó mátkapárokhoz. A gyönyörűségektől borzongó fiatalok nem eresztették el a dalokat és ájtatosan, halkan belefonták a maguk énekét s muzikális, dalos lett a ház, melyre friss virág illatával ráborult a májusi éjszaka.

Ezután minden este volt szerenád. Amikor véget ért, a folyosókon megmozdultak a fiatalok és karöltve, énekes szóval elindultak a lépcsőház felé. Imbolygó léptekkel valamennyien fölkerekedtek, mentek a májusi sétára és a park a ház előtt már messziről kibontotta, emelgette feléjük ölelő karjait. Orgona, jázminbokrok árnyékában mátkapárok sétáltak és esténként itt volt a két nyomorék is, a szívükkel beszélgető emberek között. Valami rejtelmes barátkozás egymás mellé boronálta őket. Különben itt a parkban alig beszélgettek, csak ültek egymás mellett a zöld fapadon, mély hallgatással, néha-néha egymásra tekintve. Egy este a púpos ember nyugtalankodott. Kemény, sárga arcát az ég felé emelgette és a sánta leány is fölnézegetett a mennyboltra. Olyan volt az ég fölöttük, mint egy regés baldachin. A világoskék firmamentum puha, süppedős volt, mint a finom bársony, a fehér felhők, mint a habos selyem, gomolyogtak rajta. A hold ráderengett a mennyboltra és halovány sugárkévéivel összeszőtte az ég játékait. A púpos ember egyszer csak megszólalt:

- Én olyan furcsán érzem magam, ha a hold süt.

A sánta leány ráemelte barátjára a tekintetét és madárarcán nyugtalankodott a kíváncsiság. Nem tudta, hogy mit mondjon, egy kicsit gondolkozott, aztán lehajtotta a fejét:

- Én is…

A muzsikus újra rábámészkodott az égre, a hold delejes erővel rásütött gnóm fejére. Kemény arca csupa izgalom volt, amikor beszélt:

- Én még mindig nem vagyok pesti ember. Ilyenkor, ha a hold süt, otthon járok a kisvárosban, ahol nincsenek paloták. Itt ki kell menni a városból, ha a holdat látni akarom, a paloták elrejtik, a sugarait elfogják. De én szeretem a holdat és mindig tudom, mikor van telihold. Ilyenkor felnézek a paloták között az égre és látom… a mi fehér utcánkat, melyben nem ég a lámpa, a Nagy-Dunát, mely ezüst folyókat ringat, az arany klastromot, melyből hófehér apácák néznek ki… és eszembe jut, hogy ilyenkor mennyi ember szerelmes.

A két nyomorék mögött megzörrent a jázminbokor. Rövid, forró kacaj csengett, aztán apró trillákban ijedten, ujjongva, sóhajba halkulóan tovább zengett és belemerült egy villamoson ütköző, hirtelen néma csókba. A púpos ember elejtette a szavát és zavarodottan nézett párjára. Ezután mind a ketten a földre bámultak és a zöld fapadon lassan, palástolt mozdulással egymás mellé húzódtak. A leány szólalt meg, de a tekintetét nem emelte fel a földről:

- Én nem születtem hibás lábba. Beteg voltam és akkor lettem ilyen…

A púpos ember a leány mellé csúszott, már érezték a testük forróságát és halkan, félénken belefonva szavát a leány szavába.

- Engem a dajkám ejtett le, két éves voltam..

- Mennyit szégyenkeztem…

- Nem mertem a leányokra nézni…

- A többi leányok mind boldogok…

- Mindig akartam és sohse mertem szeretni…

Elhallgattak, nagyszerű látomásoktól terhesen s gyáván vártak valami káprázatos eseményre. Csók csattant újra mögöttük, friss vérű szerelmesek nászos játékba kezdtek. Rezgett a bokor, fehér jázminvirágok hulltak a csúnya emberekre. A sánta leány a két kezébe rejtette az arcát, úgy zokogott, de a púpos ember megkereste a párja kezét, egyenként lefejtette az ujjait és belekulcsolta azokat a maga kezébe, amikor pedig egymásra néztek, akkor összeborultak és szűz csókokkal összefonódtak.

Képes hét 3. évf. 3. sz. (1930. január 19.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése